Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la începutul întâlnirii de lucru cu marii investitori români, de la Palatul Victoria, că este conştient de faptul că niciun om de afaceri nu poate să-şi facă un plan coerent în lipsa unui cadru fiscal stabil şi predictibil şi că mulţi dintre investitori ”sunt bulversaţi” de tot felul de proiecte apărute în spaţiul public, precizând că discuţia despre iniţiativa privind schimbarea metodei de impozitare nu a făcut bine Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vă asigur că nu v-am chemat să vă ţin discursuri, că sunt convins că sunteţi sătui de acest lucru. Azi îmi doresc să discutăm deschis despre economie, despre fiscalitate, despre politici publice. (...) Vreau să vă ascult şi să ajungem împreună la nişte concluzii, astfel încât să întărim mediul de afaceri autohton şi să-i asigurăm premisele unei dezvoltări sănătoase în continuare”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

El a precizat că e foarte important să se reuşească întărirea mediului de afaceri din România, deoarece ”capitalul românesc reprezintă 47% din business-ul din România”.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

”Sunteţi cei mai mari angajatori şi plătiţi cel mai mare impozit pe profit din ţara noastră. Avem nevoie de politici publice care să stimuleze capitalul românesc şi să asigure un cadru transparent, stabil şi îmi doresc să fie cât se poate de predictibil, în care companiile dumneavoastră să se dezvolte şi să aducă valoare adăugată pentru stat şi pentru angajaţii români pe care îi aveţi, şi nu doar români”, a explicat şeful Executivului.

Prim-ministrul a subliniat că din punctul său de vedere prioritatea zero, în acest moment, este deblocarea investiţiilor.

”Şi aici vreau să pun accent deosebit pe dezvoltarea infrastructurii. Cred că a venit timpul să facem lucruri concrete. (...) Vreau să sublinez faptul că prioritatea pe care o avem, cea legată de infrastructură, este esenţială şi pentru Guvernul pe care îl conduc şi este esenţială şi pentru dumneavoastră ca şi companii şi dezvoltare ulterioară a dumneavoastră”, a precizat Grindeanu.

”În al doilea rând, sunt conştient de faptul că niciun om de afaceri nu poate să-şi facă un plan coerent în lipsa unui cadru fiscal stabil şi predictibil. Am tot scăzut taxe, am tot scăzut impozite, dar mulţi dintre dumneavoastră cred că sunteţi bulversaţi de tot felul de proiecte apărute în spaţiul public. Nu vreau să mă ascund după deget şi spun direct că toată discuţia despre iniţiativa privind schimbarea metodei de impozitare, această discuţie nu ne-a făcut bine. Am luat deja măsuri ca astfel de iniţiative să fie mai bine discutate şi evaluate în interior înainte de a se ieşi cu ele în spaţiul public”, a ţinut să precizeze premierul.

De asemenea, Grindeanu a mai spus că îşi doreşte să aşeze pe baze noi relaţia dintre instituţiile de control şi mediul de afaceri.

”De aceea am ţinut foarte mult să avem adoptată – deocamdată este în consultare publică – această lege a prevenţiei pe care noi o considerăm extrem de importantă. Interesul nostru nu este să închidem firme, ci ca aceste firme să funcţioneze corect astfel încât să poată contribui la PIB-ul României”, a mai spus şeful Executivului.

La final, premierul a ţinut să îi asigure pe investitori că el şi Guvernul le sunt parteneri.

”Vă asigur că în persoana mea şi a echipei veţi găsi nişte parteneri şi-mi doresc ca astfel de întâlniri – şi vom face lucrul acesta – să aibă loc periodic, astfel încât să putem şi să analizăm progresele înregistrate şi tot ceea ce discutăm şi stabilim ca şi foaie de parcurs”, a conchis Grindeanu.

La întâlnire au participat, din partea Guvernului, miniştrii Finanţelor şi Economiei, Viorel Ştefan şi Mihai Tudose, precum şi şeful ANAF, Bogdan Stan.

Companiile reprezentate au fost Transavia, Bitdefender, Adeplast, Helpnet, Farmec, Banca Transilvania, Altex, Arabesque, Cerealcom Dolj, Christian Tour, Fildas Traiding, Flanco, Gersim Impex, Histria Defense, Network One Distribution, Softwin, Aaylex Prod şi S.I.E.P.C.O.F.A.R.

Administrarea globală a impozitului pe venit pe gospodării este un concept în evaluare în prezent, urmând ca proiectul final de Cod Economic, ce include Codul Fiscal, să includă rezultatul tuturor analizelor şi să fie lansat în dezbatere publică, a precizat miercuri Ministerul Finanţelor, într-un comunicat.

Guvernul îşi doreşte ca modificarea sistemului de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice să fie "bine fundamentată", să aibă în spate studii de impact şi să fie definitivată numai după consultarea specialiştilor, Ministerul Finanţelor Publice urmând să continue să analizeze şi să aducă îmbunătăţiri proiectului care vor fi explicate şi abia apoi aplicate, a transmis, miercuri, şi Executivul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.