Dimensiunea culturală a mesajului „La Roumanie - j'en ai envie!” a reuşit să atragă atenţia şi să stârnească interesul tuturor participanţilor, în perioada 2-6 octombrie, la Paris Village de la Francophonie - Satul Francofoniei, eveniment la care au participat peste 30 de ţări francofone.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Standul României, un proiect finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii şi organizat de ARTEXIM, a adus în prim-plan marile festivaluri internaţionale din România precum şi o varietate de programe din sfera teatrului, muzicii şi dansului.  La standul României din Village de la Francophonie a fost prezentată publicului o Românie artistică, deschisă şi implicată activ în dialogul francofon global, prin schimburi culturale, inovaţie şi solidaritate între comunităţile artistice din diverse colţuri ale lumii.

În catalogul realizat special pentru eveniment de echipa ARTEXIM, numit sugestiv „Roumanie, un univers des arts - România, un univers al artelor”, au fost prezentate peste 40 de festivaluri de artele spectacolului, din întreaga ţară, grupate pe zone geografice.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Unul dintre punctele de maxim interes al standului României de la Satul Francofoniei / Village de la Francophonie a fost realizat de Festivalul Internaţional George Enescu în parteneriat cu Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe: expunerea în original a paşaportului lui George Enescu. Această expoziţie a avut un impact profund asupra celor care au avut ocazia să vadă documentele de călătorie ale Marucăi Cantacuzino şi ale lui George Enescu, contribuind esenţial la consolidarea imaginii României ca centru al patrimoniului cultural şi al dialogului intercultural.

Elementul de noutate tehnologică a fost adus de cele două instalaţii performative filmate în realitate virtuală create de Gigi Căciuleanu şi puse la dispoziţie de Fundaţia Art Production. Cele două spectacole VR, Wolfgang şi LUV s LUV s-au dovedit a fi preferate de cei mai tineri vizitatori ai standului, dar şi de seniorii curioşi de noi experienţe.

Programul României a inclus şi un concert extraordinar susţinut de Orchestra de Cameră Radio, avându-l ca solist pe violonistul Valentin Şerban, laureat al Concursului Internaţional George Enescu, ediţia a XVII-a - 2020/21.

Repertoriul concertului a fost inspirat de conexiunile şi influenţele între George Enescu şi personalităţi precum Constantin Silvestri, Béla Bartók, Felix Mendelssohn sau Camille Saint-Saëns.

Valentin Şerban s-a alăturat orchestrei în calitate de solist-lider de orchestră, pentru un concert de tip play-conduct/joué-dirigé, ceea ce a implicat o colaborare strânsă între membrii ansamblului, subliniind ideea de a crea muzică împreună, într-un mod colaborativ şi interdependent, färă a depinde de un dirijor.

Diversitatea programelor prezentate publicului a fost completată de proiectul special Consultaţii poetice, produs de Théâtre de la Ville - Paris, după o idee a lui Emmanuel Demarcy-Mota, la care au participat actori de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, de la Théâtre de la Ville - Paris şi de la Teatro della Pergola din Florenţa.

Proiectul a pornit în timpul primei carantine impuse de virusul COVID-19, şi de atunci peste 200 de artişti francezi şi internaţionali s-au reunit sub conducerea lui Demarcy-Mota pentru a oferi consultaţii poetice, mai întâi prin telefon, apoi în spaţiul public, în spitale, şcoli, universităţi şi centre sociale. O consultaţie poetică este o conversaţie individuală de 20 de minute cu un artist şi începe cu o întrebare simplă: „Ce mai faci?”. Pe baza răspunsului, o poezie, un dans sau o muzică este propusă de artist sub forma unei "consultaţii poetice" care este citită sau interpretată.

La standul României au fost prezenţi preşedintele României, Klaus Iohannis, însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi de ambasadorul României în Franţa, E.S. Ioana Bivolaru.

Standul României în Village de la Francophonie/ Satul Francofoniei este un proiect cultural finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii şi organizat de  ARTEXIM.

„Ministerul Culturii a finanţat acest eveniment de anvergură şi suntem mândri că am contribuit la promovarea diversităţii culturale şi creativităţii României, reafirmând totodată legăturile noastre cu valorile francofone”, a spus Raluca Turcan, ministrul Culturii. 

Invitaţi: Aura Corbeanu (vicepreşedinte executiv UNITER şi director executiv FNT), Constantin Chiriac (preşedinte FITS şi director al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu), Vicenţiu Rahău (Teatrul Naţional “Radu Stanca”), Simona Maxim (Sibiu Jazz), Simona Giurea (Gărâna Jazz), Diana Gheorghiu şi Gabriela Rădulescu (UCIMR - IconArts Transilvania, Jazz Cave), Ovidiu Andriş (Eufonia - Timişoara), Dragoş Cantea (Classix - Iaşi)

„Participarea României la Village de la Francophonie reprezintă o oportunitate extraordinară de a evidenţia bogăţia culturală şi creativitatea artistică a ţării noastre în cadrul unui eveniment internaţional de amploare. Prin standul nostru, am dorit să prezentăm o Românie deschisă dialogului francofon, conectată la marile festivaluri internaţionale şi la inovaţiile artistice care ne definesc. De la expoziţia unică a paşaportului lui George Enescu, până la spectacolele de realitate virtuală, Consultaţiile poetice şi concertul extraordinar al Orchestrei de Cameră Radio alături de violonistul Valentin Şerban, am reuşit să creăm un spaţiu al dialogului intercultural şi al solidarităţii artistice. Suntem mândri de interesul şi entuziasmul pe care România le-a stârnit în cadrul acestui eveniment şi suntem convinşi că astfel de iniţiative contribuie esenţial la consolidarea imaginii noastre culturale pe plan internaţional”, a spus Cristina Uruc, manager interimar ARTEXIM, organizator al Standului României în Village de la Francophonie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.