Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, anunţă noutăţi editoriale, lansări de carte având în prim-plan cele mai recente volume publicate la Editura ICR, dezbateri între oameni de cultură şi creatori din multiple domenii pentru toţi vizitatorii celei de-a XVII-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, programat în perioada 29 mai - 2 iunie la Romexpo. Standul ICR este realizat după o concepţie grafică de Emil Ivănescu, autorul Pavilionului României la Biena de Arhitectură de la Veneţia, ediţia 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestările organizate pentru ediţia din 2024 a acestui mare eveniment editorial stau sub semnul dialogului între scriitori şi profesionişti din domeniul editorial. Ele urmăresc să valorizeze direcţiile dezvoltate de Centrul Naţional al Cărţii, printre care programele Institutului Cultural Român de susţinere a traducerilor din limba română, şi să pună în prim-plan diverse mijloace de promovare a cărţilor şi a autorilor din România. În program sunt prevăzute evenimente ce abordează o gamă variată de cărţi, de la volume de poezie, proză şi literatură pentru copii la lucrări de istorie şi istoria artelor.

„Bookfest a devenit, odată cu trecerea anilor, un reper în viaţa culturală a Capitalei. Publicul se reîntoarce către literatura română, editurile dedicate creaţiei autohtone se înmulţesc şi concurează în a scoate titluri originale, numărul apariţiilor fiind în creştere, colecţiile şi volumele nou apărute consfinţind efervescenţa literaturii române actuale. Creşterea e organică, dar, în acelaşi timp, entuziasmantă. Ea precede o probabilă expansiune a literaturii române în lume. În acest context, eforturile de promovare şi reprezentare tot mai extinse ale ICR arată că poziţia adoptată de instituţie este una corectă şi benefică. O dovadă peremptorie este acordarea, de curând, a două premii foarte importante unor autori români, ale căror traduceri au fost sprijinite de Institutul Cultural Român”, a afirmat preşedintele ICR Liviu Jicman.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Printre protagoniştii la evenimentele propuse de Centrul Naţional al Cărţii se numără oameni de cultură din România şi din Republica Moldova. La standul ICR, vizitatorii au ocazia de a cunoaşte şi de a intra în dialog cu scriitori cunoscuţi, printre care Gabriela Adameşteanu, Emilian Galaicu-Păun, Lavinia Branişte, Luminiţa Corneanu, Cosmin Perţa, Liliana Corobca, Elena Vlădăreanu sau Iulian Ciocan. De asemenea, vor participa la manifestări personalităţi ale criticii literare precum Ion Bogdan Lefter sau figuri de prim-plan ale lumii teatrale, printre care Emil Boroghină şi prof.univ.dr. Ludmila Patlanjoglu. Lor li se adaugă personalităţi din jurnalismul cultural precum Alina Purcaru şi Nona Rapotan.

Din programul de evenimente face parte şi lansarea noului număr, dublu, al cunoscutei reviste Lettre Internationale, publicat de Editura ICR. Idei literare şi provocări ideologice, retrospective şi actualitate, texte despre plastică şi cinema, alături de fragmente de proză semnate de autori consacraţi sau emergenţi, români şi străini, toate acestea se regăsesc într-o publicaţie cuprinzând articole de citit cu folos în orice sezon. Un dosar consistent şi divers este consacrat curentului Woke. Zinovy Zinik, Alexandru Călinescu, Vasile Ernu, Fintan OʼToole, Maria Cernat şi Monica Negrescu ilustrează un spectru cuprinzător de poziţii pro şi contra acestui fenomen, pe cât de controversat, pe atât de necesar pentru înţelegerea lumii de astăzi. „Către cititorii noştri”, editorialul semnat de Adrian Mihalache, este dedicat regretatului Nicolae Manolescu, invocat de autor ca spiritus rector al revistei: „Întotdeauna, când alcătuim sumarul, ne gândim la ce i-ar fi plăcut să citească. Aşa am făcut şi în acest număr, despre care n-am bănuit că va fi unul postum”.

La standul ICR vizitatorii vor găsi, pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, trei noutăţi editoriale. Una dintre acestea vizează Republica Moldova, invitată de onoare la Bookfest în 2024. „Panorama postcomunismului în Republica Moldova”, lucrare coordonată de Liliana Corobca şi tipărită în două volume, reprezintă o vastă sinteză care abordează toate domeniile relevante pentru transformările suferite în Republica Moldova în decursul a patru decenii.

Ediţia în limba engleză a albumului „Mănăstiri şi biserici din Transilvania între secolele XIII-XVIII”, lucrare amplă, realizată sub coordonarea Părintelui Iustin Marchiş, constituie „un ghid artistic care propune un pelerinaj cultural şi spiritual printre etniile, confesiunile şi patrimoniul artistic al Transilvaniei, cu toate stilurile şi formele sale de expresie”.

„Purcărete şi Boroghină. Pelerini în Marele Teatru al Lumii”, monografie semnată de cunoscutul critic de teatru Ludmila Patlanjoglu şi publicată în două versiuni, română şi engleză, este dedicată creaţiei artistice a unei figuri de anvergură internaţională, regizorul Silviu Purcărete, precum şi rolului jucat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi de Emil Boroghină, ca manager cultural şi fondator al Festivalului Shakespeare, în cultura română şi în peisajul teatral internaţional al ultimelor decenii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.