Aderarea României la Spaţiul Schengen este aproape să devină realitate, în mandatul Guvernului Nicolae Ciucă, după mulţi ani în care, din motive inexplicabile, ţării noastre i s-a refuzat în mod nejustificat accesul la această zonă liberă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anunţul public al cancelarului german, Olaf Scholz, care a exprimat susţinerea aderării României la spaţiul Schengen, este salutar şi dătător de speranţe în acest sens, având în vedere forţa decizională pe care Germania o are în cadrul organismelor europene decidente.

Demn de menţionat este faptul că ţara noastră îndeplineşte toate condiţiile tehnice şi administrative privind aderarea la Schengen, iar Executivul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă are ca obiectiv primordial îndeplinirea acestui deziderat strategic.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Avantajele intrării României în spaţiul Schengen vor fi concludente şi consistente pentru cetăţenii noştri. În primul rând, vom scăpa de aşteptarea, uneori exagerată, de la trecerile frontierelor terestre cu Ungaria, Bulgaria şi Grecia.

De asemenea, la frontierele aeriene, va fi eliminat controlul de frontieră pentru zborurile către şi dinspre ţările aflate în spaţiul Schengen, ceea ce înseamnă beneficii concrete pentru transportatori, care nu vor mai fi nevoiţi să piardă timp preţios la cozi şi vor scăpa de procedurile birocratice greoaie din prezent. Nu în ultimul rând, intrarea noastră în acest areal european se va concretiza prin creşterea atractivităţii României, atât pentru potenţialii investitori, cât şi pentru domeniul turistic.

Personal, m-am adresat recent ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe tema întârzierii procesului de aderare al României la Spaţiul Schengen, subliniind că este impropriu ca demersul nostru să rămână la stadiul de miză politică şi europeană de neatins.

În aceste condiţii, am pus legitima întrebare de ce România a fost nevoită să facă investiţii majore pentru securizarea frontierelor, una dintre condiţiile impuse pentru a fi în arealul Schengen, şi, de asemenea, de ce fondurile substanţiale alocate în acest sens nu au avut rezultatul scontat.

            Sunt încrezătoare că aderarea la spaţiul Schengen cu drepturi depline a României va constitui un pas important în dezvoltarea ţării, pe termen scurt şi mediu, cu atât mai mult cu cât ţara noastră reprezintă un pol de stabilitate al flancului estic al NATO şi Uniunii Europene, în această perioadă complicată, dominată de războiul din Ucraina.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.