Fostul preşedinte Ion Iliescu a crede că viitorul preşedinte al României trebuie să fie un mediator şi să fie deasupra partidelor. Alegătorilor le transmite să nu creadă că ”cei care tac, nu fac”, iar prezidenţiabilii ar trebui să înţeleagă că este nevoie de un dialog cu societatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ion Iliescu a fost întrebat, în cadrul unui podcast, cum trebuie să fie viitorul preşedinte al României şi a afirmat: ”România are nevoie de cineva care să fie deasupra partidelor. Un preşedinte e un mediator. Cumva, e şi ciudat câte etichete şi sloganuri, apropo de publicitatea politică, au rezultat în ultimii ani. Unii au vrut să fie «preşedinte-jucător». Asta înseamnă democraţie? Să joci, ca Preşedinte, cot la cot cu partidele, cu grupurile de interese? Sau să reprezinţi interesul societăţii şi al statului Român deopotrivă, fără a deveni clientul unor relaţii de putere? De ce nu alege nimeni să se prezinte electoratului ca ceea ce ar trebui să fie, un preşedinte-mediator?”.

Iliescu afirmă că ”preşedintele e un arbitru al unui joc în care nimeni altcineva, în afară de societate, în întregul ei, nu are voie să câştige”.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Să ştiţi că Palatul Cotroceni e şi un loc al amneziilor, pentru unii, nu numai al beţiei de putere. Nu poţi face ca Preşedinte ceea ce ai promis că nu vei face în campanie. Un prezidenţiabil bun e cel care are conştiinţa clară cu privire la ce nu trebuie să facă, şi încrederea nezdruncinată cu privire la ce poate să facă. Un Preşedinte bun e cel care are simţul rigorii şi grandorii istoriei”, a mai afirmat fostul preşedinte.

Iliescu crede că ”un ingredient de nelipsit în portretul robot al liderului de la Cotroceni trebuie să fie educaţia culturală şi capacitatea de a învăţa, nu trebuie să le ştie pe toate deodată, dar trebuie să vrea să înveţe de la toţi cei din jurul lui”.

”Cred că doar un individ cu sensibilităţi culturale poate înţelege orientarea europeană şi atlantică în continuare, ca un factor identitar al ţării noastre, şi poate propune intern un ecosistem al unităţii în diferenţă, pluripartidist, multicultural. Europa va fi tot mai mult o chestiune de voinţă politică şi Preşedintele României trebuie să aibă gustul acestei voinţe”, a mai afirmat Iliescu.

Fostul preşedinte are un mesaj şi pentru alegători: ”Am un mesaj şi pentru oameni: să nu creadă că cei care tac, nu fac. România a avut în ultimii ani preşedinţi care fie au făcut microfonie, fie au tăcut. Nu poţi să transmiţi de la Cotroceni ca în serile cu karaoke, constant, pentru că începi să falsezi nişte principii democratice, nici să te ascunzi ca şi când Cotroceni e un spaţiu monahal. Dialogul cu societatea trebuie şi el să aibă, dinspre Preşedinte spre oameni, o justă măsură, iar dinspre oameni spre Preşedinte, o justă înţelegere”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.