Noul campion european la 10.000 de metri masculin, Dominic Lobalu, a fost invitat joi de CIO să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris în echipa olimpică de refugiaţi din care a ieşit în 2019, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă Lobalu alege să se alăture din nou echipei pe care a părăsit-o în urmă cu cinci ani, ieşire alimentată în parte de o dispută privind premiile în bani, el ar putea câştiga prima sa medalie olimpică. Echipa oficială a refugiaţilor a început să concureze la JO de de la Rio de Janeiro din 2016.

Lobalu a cucerit aurul la 10.000 de metri, miercuri, la Roma, dar şi bronzul, sâmbătă, la 5.000 de metri, la câteva săptămâni după ce World Athletics i-a permis să reprezinte Elveţia în ciuda faptului că nu este cetăţean elveţian.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

"În prezent, el nu este cetăţean elveţian, ceea ce Carta Olimpică ar cere", a precizat joi Comitetul Internaţional Olimpic într-un comunicat, după ce comitetul său executiv a refuzat să aprobe eligibilitatea sportivului cu şase săptămâni înainte de ceremonia de deschidere de la Paris.

Lobalu, un refugiat din Sudanul de Sud, a trăit şi s-a antrenat în Elveţia de când a părăsit programul olimpic în urma unei dispute privind controlul gestionării alergătorilor.

Ulterior, Lobalu a declarat pentru revista Time că managementul echipei a restricţionat capacitatea alergătorilor de a câştiga şi de a păstra premiile în bani de la cursele de şosea.

El a spus că a refuzat o ofertă de a reveni la programul care i-ar fi permis să debuteze la Jocurile Olimpice, la Tokyo.

La Tokyo, în acel an, oficialii CIO au recunoscut că criticile au determinat o revizuire a programului pentru atleţii refugiaţi.

CIO a prezentat joi în detaliu invitaţia adresată lui Lobalu de a se adăuga echipei olimpice de refugiaţi pentru Paris, anunţată anterior, formată din 36 de sportivi din 11 ţări în 12 sporturi.

"El are oferta de a concura la Paris, este perfect posibil", a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams. "Regulile noastre sunt destul de clare. Trebuie să ai naţionalitatea ţării pe care o reprezinţi".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.