Cu patru zile înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, preşedintele francez Emmanuel Macron vizitează luni Satul Olimpic, care este deja pe jumătate plin cu sportivi din întreaga lume, în timp ce organizatorii pun la punct "marea sărbătoare publică" promisă vineri seara pe Sena, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După aproape două luni concentrate pe situaţia politică, de la alegerile europene la alegerile legislative care au zguduit Franţa, Emmanuel Macron îşi pune din nou "ghetele olimpice". El va vizita delegaţia franceză şi îi va încuraja pe sportivi, dintre care unii încep să concureze miercuri.

Macron va fi însoţit de mai mulţi membri ai guvernului, ministrul de interne Gérald Darmanin şi ministrul Jocurilor Olimpice Amélie Oudéa-Castéra, care gestionează Jocurile Olimpice ca parte a "afacerilor cotidiene" ale Franţei.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Oficial deschis de joi, satul se umple treptat şi are deja aproximativ 4 400 de ocupanţi. O parte din cei aproximativ treizeci de sportivi ruşi şi belaruşi care vor concura sub drapel neutru au sosit deja, potrivit Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice (Cojo).

Covid, care a afectat Jocurile Olimpice de la Tokyo în urmă cu trei ani, reapare timid, dar organizatorii rămân liniştiţi. "Urmărim foarte îndeaproape acest virus împreună cu autorităţile sanitare franceze", a declarat duminică Tony Estanguet, preşedintele comitetului de organizare, făcând referire la o "tendinţă de scădere" a numărului de cazuri în Franţa în ultimele zile.

Delegaţia franceză s-a testat înainte de a intra în sat. Spălarea regulată a mâinilor şi utilizarea măştilor dacă este necesar sunt la ordinea zilei. "Echipele Paris-2024 au prevăzut ca planurile de urgenţă să fie activate", deoarece satul urmează să primească aproximativ 9 000 de sportivi şi aproape 14 500 de persoane în total.

De asemenea, în programul de luni al preşedintelui: se află o recepţie la Elysée pentru jurnaliştii străini şi deschiderea sesiunii Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) la Fondation Louis-Vuitton. În zilele următoare, CIO va trebui să ia o decizie cu privire la Jocurile Olimpice de iarnă din 2030, atribuite în prealabil Franţei, un dosar afectat de criza politică.

Între timp, pregătirile pentru ceremonia de deschidere pe Sena continuă, la fel ca şi curăţarea bărcilor care vor defila vineri seara. În spatele barierelor din perimetrul de securitate instituit de-a lungul fluviului, luni şi miercuri sunt programate încă două repetiţii ale paradei, pentru a face ultimele ajustări înainte de marea zi de vineri.

Soarele şi previziunile meteorologice din ultimele zile i-au liniştit pe organizatori, care în iunie îşi ţineau capul în mâini în aşteptarea ploii. Atunci, apa din Sena nu permitea înotul, iar debitul fluviului crescuse la cote neobişnuite.

"Intrăm în ultima linie dreaptă cu o seninătate enormă", a declarat Tony Estanguet. "Toţi indicatorii sunt în regulă în ceea ce priveşte Sena", a adăugat el duminică de la centrul de presă olimpic de la Porte Maillot, unde a urat "Bun venit la Paris" presei străine care se instalează.

"Suntem foarte nerăbdători", a adăugat Tony Estanguet, care a promis "o mare sărbătoare publică".

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, va fi prezent la Paris pentru deschiderea Jocurilor Olimpice, a anunţat duminică biroul său.

"Toate delegaţiile vor să defileze", a declarat Tony Estanguet, câteva mii de sportivi fiind aşteptaţi să ia parte la paradă, cu excepţia sportivilor ruşi şi belaruşi, care nu sunt autorizaţi să defileze. Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a declarat duminică seara la France 2 că toate delegaţiile israeliene vor fi "complet protejate de poliţia franceză 24 de ore din 24", "inclusiv arbitrii".

În trecere, el şi-a exprimat "dezgustul" faţă de atitudinea lui Thomas Portes, membru al partidului La France Insoumise, care a declarat sâmbătă că "sportivii israelieni nu sunt bineveniţi la Jocurile Olimpice de la Paris" şi a făcut apel la "mobilizare". "El pune o ţintă pe spatele acestor sportivi israelieni", a deplâns ministrul de interne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.