China a selecţionat pentru Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie-11 august) unsprezece înotători care au fost depistaţi pozitiv cu o substanţă interzisă şi nu au fost sancţionaţi, declanşând un scandal în lumea antidoping, relatează RMC Sport.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China va trimite la Jocurile Olimpice de la Paris 11 înotători care au fost depistaţi pozitiv în 2021 şi au fost ulterior declaraţi nevinovaţi, potrivit unei liste oficiale, un caz care face vâlvă de mai multe luni. În aprilie, cotidianul american New York Times şi postul german ARD au relatat că 23 de înotători chinezi au fost depistaţi pozitiv la trimetazidină, un medicament care îmbunătăţeşte performanţa.

WADA este acuzată că a muşamalizat cazul

Sportivii nu au fost sancţionaţi, Agenţia Mondială Antidoping (WADA) concluzionând că nu s-au dopat, ci au fost victime ale unei contaminări alimentare şi că nivelul foarte scăzut al acestei substanţe părea incompatibil cu un consum intenţionat. Însă, în urma dezvăluirilor făcute de New York Times şi ARD, Agenţia Americană Antidoping (Usada) a acuzat WADA că a muşamalizat cazul.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Aceste acuzaţii au loc pe fondul unei intense rivalităţi între China şi SUA pe o gamă largă de probleme diplomatice, politice şi comerciale. Mai mulţi dintre sportivii chinezi care au fost depistaţi pozitiv în 2021 au câştigat medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

La sfârşitul lunii mai, o comisie a Congresului american a cerut Departamentului de Justiţie al SUA şi Biroului Federal de Investigaţii (FBI) să investigheze înotătorii chinezi depistaţi pozitiv. WADA, zguduită de dezvăluirile făcute în aprilie, a acuzat Usada, foarte virulentă în acest dosar, de "minciuni" şi a cerut Statelor Unite să îşi consolideze propriul sistem antidoping.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.