Comitetul Olimpic Palestinian a anunţat, luni, că a cerut Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să excludă delegaţia israeliană de la Jocurile Olimpice Paris 2024, pentru încălcarea armistiţiului olimpic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte de a decola de la Tel Aviv, cu patru zile înaintea unei ceremonii de deschidere pe Sena, sub supraveghere strictă, preşedintele Comitetului olimpic israelian, Yaël Arad, şi-a exprimat deplina ”încredere în organizarea securităţii” pentru cei aproximativ 90 de sportivi care îi reprezintă ţara, dintre care unii au sosit deja.

Protecţia lor va fi asigurată de GIGN, o unitate de elită a jandarmeriei naţionale, potrivit ministrului francez de interne, Gérald Darmanin.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

La Ramallah, Comitetul Olimpic Palestinian a anunţat, luni, că a cerut oficial Comitetului Internaţional Olimpic ”excluderea imediată a Israelului de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024”, argumentând în special că Israelul a încălcat armistiţiul olimpic proclamat de CIO prin ”bombardamentele asupra Gazei, care au provocat victime civile”.

Scrisoarea oficială, trimisă preşedintelui CIO, Thomas Bach, precum şi omologului său de la Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA), Gianni Infantino, prin intermediul Federaţiei Palestiniene, ”constată că CIO şi FIFA au acţionat în trecut în mod decisiv împotriva încălcării armistiţiului olimpic” şi citează în special ”suspendarea echipelor ruseşti de către Comitetul Internaţional Olimpic ca răspuns la invazia Ucrainei”. Prin urmare, Comitetul palestinian solicită ca ”aceeaşi regulă să fie aplicată Israelului şi ca echipele să fie suspendate de la Jocurile Olimpice”.

De la Bruxelles, unde participa la o reuniune europeană, Stéphane Séjourné, ministrul francez al Afacerilor Externe, declarase luni dimineaţă: ”Am vrut să spun, în numele Franţei, că delegaţia israeliană este binevenită în Franţa pentru aceste Jocuri Olimpice”.

Luni seara, într-un mesaj pe X, omologul său israelian, Israel Katz, i-a ”mulţumit pentru mesajul său de bun venit adresat delegaţiei israeliene” şi ”pentru garanţiile sale privind siguranţa” sportivilor israelieni. ”În contextul ameninţărilor şi al apelurilor la boicot, acest gest simbolic este deosebit de semnificativ”, a adăugat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.