Aproximativ 2.3 milioane de români suferă de o boală respiratorie, conform datelor Societăţii Române de Pneumologie, care indică şi că boala pulmonară obstructivă cronică afectează 8,3% din populaţia cu vârsta peste 40 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În România, 2.3 milioane de oameni suferă de o boală respiratorie, iar specialiştii atrag atenţia asupra domeniilor-cheie de acţiune pentru a combate impactul major al acestor afecţiuni asupra sănătăţii publice: prevenţie şi diagnostic timpuriu, acces la tratament adecvat şi în timp util, acces echitabil la servicii de sănătate la standarde europene. Sănătatea plămânilor reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică pe plan global, având în vedere povara semnificativă generată de bolile respiratorii cronice, precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), astmul sau cancerul pulmonar, atât asupra sănătăţii populaţiei, cât şi a sistemelor de sănătate”, conform Societăţii Române de Pneumologie.

Boala pulmonară obstructivă cronică afectează sute de milioane de oameni la nivel mondial şi este, totodată, a treia cauză principală de deces, provocând peste 3 milioane de pierderi de vieţi în 2019, potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Această afecţiune este şi un factor de risc crescut pentru alte probleme de sănătate, inclusiv boli cardiace. Alte sute de milioane de oameni din întreaga lume suferă de astm. La nivelul anului 2019, datele OMS indicau peste 260 de milioane de cazuri de astm şi 455.000 de decese atribuite acestei boli respiratorii, care este cel mai frecvent întâlnită în rândul copiilor, dar afectează deopotrivă şi adulţi.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În ceea ce priveşte cancerul pulmonar, acesta rămâne cel mai letal tip de cancer, cu aproximativ 1.8 milioane de decese,18.7% din totalul deceselor provocate de cancer pe plan mondial în 2022. Datele specialiştilor arată că incidenţa cancerului pulmonar a înregistrat 2,5 milioane de noi cazuri în acelaşi an, fumatul fiind principala cauză asociată acestui tip de cancer. OMS arată că fumatul este responsabil pentru aproximativ 85% din cazuri..

Aproximativ 2,3 milioane de români, adică peste 10% din populaţie, suferă de boli respiratorii, iar în 2021, 81.000 de decese au fost atribuite acestor afecţiuni.

BPOC afectează circa 8,3% din populaţia României cu vârsta peste 40 de ani, potrivit unui studiu realizat de către Societatea Română de Pneumologie (SRP). Această boală duce la scăderea semnificativă a calităţii vieţii pacienţilor şi generează costuri ridicate pentru societate. Conform unei analize a SRP, doar spitalizările asociate BPOC costă câteva sute de milioane de lei, reprezentând peste 1% din bugetul Fondului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

În România, cancerul pulmonar continuă să fie cea mai frecventă cauză de deces prin cancer şi totodată, una dintre principalele cauze ale mortalităţii evitabile prin prevenţie, potrivit raportului State of Health in the EU – Romania, 2023 Country Profile. Peste 11.100 de români şi-au pierdut viaţa din cauza cancerului pulmonar, în 2021.

Astmul este o altă boală respiratorie care afectează sute de mii de români, în particular copii: estimările de specialitate indicau peste 790.000 de cazuri, în 2021. Cu un impact semnificativ asupra sănătăţii respiratorii pe termen lung, astmul contribuie, de asemenea, la povara economică asupra sistemului de sănătate.

”Aceste statistici, care reprezintă, de fapt, realitatea vieţii de zi cu zi pentru un segment important al populaţiei din ţara noastră, subliniază nevoia urgentă de adoptare a unor măsuri eficiente în prevenţia şi gestionarea bolilor respiratorii cronice în România, care sunt adevărate probleme sociale”, conform SRP.

Acţiunile concrete în gestionarea impactului bolilor cronice respiratorii asupra sistemului de sănătate sunt necesare în ceea ce priveşte prevenţia şi diagnosticul timpuriu, accesul la tratament adecvat şi în timp util şi accesul echitabil la servicii de sănătate la standarde europene, conform concluziilor participanţilor la conferinţa „Sănătatea plămânilor: impact la nivel social”. organizată de , Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” împreună cu Societatea Română de Pneumologie în contextul Zilei Mondiale a Plămânilor.

Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din Bucureşti, a afirmat că  abordarea bolilor cronice netransmisibile, aşa cum sunt cele respiratorii, trebuie să reprezinte o prioritate, având în vedere impactul la nivel social, apreciind că este necesar un parteneriat între mediul academic, reprezentanţii autorităţilor şi cei ai societăţii civile.

„Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti este implicată activ în numeroase proiecte care vizează informarea şi educaţia populaţiei în legătură cu afecţiunile cronice netransmisibile. În ceea ce priveşte bolile respiratorii, şi în mod special cancerul pulmonar, trebuie să evidenţiez importanţa proiectului dezvoltat în prezent de către UMFCD, respectiv Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică, ce capătă un rol extrem de important pentru pacienţii cu cancer. Nu putem vorbi de tratament în cancerul pulmonar fără diagnostic genetic, de aceea trebuie să nu uităm rolul fundamental pe care genetica îl va avea în evidenţierea posibilelor mecanisme implicate în cancer la persoanele nefumătoare, procent care atinge aproximativ 15-20% din totalul cazurilor. Suntem într-un moment important pentru modernizarea sistemului de sănătate, iar abordarea bolilor cronice netransmisibile, aşa cum sunt cele respiratorii, trebuie să reprezinte o prioritate, având în vedere impactul la nivel social. În acest sens, consider că trebuie să se realizeze un parteneriat între mediul academic, reprezentanţii autorităţilor şi ai societăţii civile deopotrivă. Sănătatea trebuie să reprezinte o prioritate la nivel de societate!”, a declarat Jinga.

Prof. Univ. Dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, consideră că affecţiunile respiratorii cronice, precum boala pulmonară obstructiv cronică (BPOC), trebuie tratate ca priorităţi sociale şi de sănătate publică.

„Noi, pneumologii, vedem zilnic povara pe care aceste patologii o au asupra societăţii şi sistemului de sănătate, fie că vorbim de cei aproape 1 milion de pacienţi cu astm, din care 10% cu forme severe, de cei aproape 1.5 milioane de pacienţi cu BPOC sau de cele peste 13.000 de cazuri de cancer pulmonar. Pentru a lupta eficient împotriva poverii acestor boli respiratorii care afectează atât de mulţi români, trebuie să asigurăm un diagnostic precoce al bolii, acces la tratamentul potrivit la momentul potrivit şi îngrijire medicală conform recomandărilor ghidurilor internaţionale, care să alinieze standardele din România la cele europene. Trebuie să tratăm afecţiunile respiratorii cronice, precum boala pulmonară obstructiv cronică (BPOC), ca priorităţi sociale şi de sănătate publică.”, spune Mihălţan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.