O grădină zoologică din Finlanda a dat vina pe inflaţia în creştere şi pe costurile ridicate de întreţinere pentru decizia sa de a da înapoi Chinei doi urşi panda uriaşi, cu mai bine de opt ani înainte de data la care era stabilită returnarea, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Urşii panda, numiţi Lumi şi Pyry, au fost aduşi în Finlanda în ianuarie 2018, la câteva luni după ce preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat ţara nordică şi a semnat un acord comun privind protecţia animalelor.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Acordul finlandez prevedea o şedere de 15 ani, însă urşii panda vor intra curând într-o carantină de o lună, înainte de a fi trimişi în China, potrivit Grădinii Zoologice Ahtari, unde se află acum cei doi panda.

Grădina zoologică, o companie privată, a investe peste 8 milioane de euro în facilitatea unde trăiesc animalele şi se confruntă cu costuri anuale de 1,5 milioane de euro pentru întreţinerea lor, inclusiv o taxă de prezervare plătită Chinei, a declarat directorul Ahtari, Risto Sivonen, pentru Reuters.

De la înfiinţarea sa, în 1949, Republica Populară Chineză a trimis urşi panda la zoo din străinătate pentru a aprofunda legăturile comerciale, a întări relaţiile externe şi a-şi face imagine la nivel mondial.

Grădina zoologică a sperat că urşii panda vor atrage vizitatori la sediul din centrul Finlandei, dar anul trecut a afirmat că, în loc de acest lucru, a acumulat datorii în creştere, după ce pandemia a afectat călătoriile, şi că discuta despre returnarea animalelor.

Inflaţia în creştere a sporit costurile, au afirmat reprezentanţii grădinii zoologice, iar guvernul Finlandei a respins, în 2023, solicitările de finanţare de la stat. În total, negocierile pentru returnarea animalelor au durat trei ani, a spus Sivonen.

”Acum am ajuns într-un punct în care chinezii spun că se poate face”, a afirmat Sivonen.

Returnarea urşilor panda a fost decizie de afaceri a grădinii zoologice care nu a implicat guvernul finlandez şi nu ar trebui să afecteze relaţiile dintre cele două ţări, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului finlandez de Externe.

În pofida eforturilor Chinei de a ajuta grădina zoologică, în final cele două ţări au ajuns la concluzia, după consultări amiabile, că urşii panda vor fi returnaţi, a arătat Ambasada chineză la Helsinki, într-o declaraţie pentru Reuters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.