Poliţiştii şi procurorii DIICOT au găsit cocaină în 16 tone de pulpă de fructe congelată, marfă care provenea din Ecuadoar şi urma să ajungă în Olanda. Containerul a fost descărcat în Portul Constanţa, iar traseul acestuia a fost supravegheat apoi de poliţişti şi procurori. Transportul a fost oprit şi verificat în PTF Nădlac când se pregătea să iasă din ţară. Doi bărbaţi, cetăţeni români, au fost reţinuţi în acest caz, urmând să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
”În prima jumătate a lunii august 2024, la nivelul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, a fost iniţiată operaţiunea cu nume de cod «Exotic», ce a condus la o captură record de cocaină în Portul Constanţa. Aceasta este rezultatul unei colaborări între mai multe instituţii: D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, D.I.I.I.C.O.T., B.C.C.O. Constanţa-S.C.C.O. Porturi Maritime, I.G.P.F. şi Autoritatea Vamală Română”, au transmis, marţi seară, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. 
 
În 18 septembrie, un container care a fost importat din Ecuador, de către o societate comercială din România, a fost descărcat într-un terminal din Portul Constanţa.
 
”În continuare, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., poliţiştii D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, B.C.C.O. Constanţa-S.C.C.O. Porturi Maritime şi D.O.S. au efectuat activităţi specifice de investigare, pentru strângerea probatoriului necesar în cauză. Activităţile de strângere a probatoriului au fost deosebit de complexe şi au necesitat resurse însemnate, umane, de timp şi sacrificiu personal din partea celor implicaţi în investigaţie. Pe parcursul cercetărilor, au fost identificaţi cu rapiditate doi cetăţeni români, de 33 şi 36 de ani, cercetaţi pentru implicare în activitatea infracţională”, au afirmat poliţiştii. 
 
După realizarea formalităţilor vamale, în 18 septembrie, containerul a fost transportat în municipiul Aiud, iar 71 de butoaie conţinând pulpă de fructe congelate au fost transbordate într-un autocamion frigorific. 
 
Transbordarea s-a făcut din containerul maritim suspect care conţinea 75 de butoaie din metal, iar cantitatea netă a unui butoi era de aproximativ 200 de kilograme.
 
Transportul conţinea pulpă de fructe caere trebuia folosită în industria alimentară, iar toată activitatea a fost monitorizată de echipele D.O.S., D.C.C.O. - Serviciul Antidrog şi S.C.C.O. Porturi Maritime.
 
”În urma activităţilor desfăşurate, a reieşit faptul că transportul avea ca destinaţie Olanda, unde ar fi trebuit să ajungă la data de 25 septembrie 2024. La data de 23 septembrie 2024, autocamionul care a transportat cantitatea de pulpă de fructe congelată a sosit în Punctul de trecere a frontierei Nădlac 1, unde, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră, a fost oprit. Ulterior, poliţiştii D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, B.C.C.O. Constanţa – S.C.C.O.P.M., B.C.C.O. Timişoara şi S.C.C.O. Arad, împreună cu echipe mobile din cadrul Autorităţii Vamale Române şi poliţişti de frontieră, au desfăşurat activităţi pentru controlul fizic total al bunurilor transportate, cu bănuiala rezonabilă că în interiorul produselor congelate ar fi disimulată o cantitate importantă de cocaină”, a transmis sursa citată. 
 
După ce a fost controlat autocamionul, în butoaiele care conţineau aproximativ 15 tone de pulpă de fructe a fost descoperită cocaină. 
 
Ulterior capturii de droguri, echipe ale D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, B.C.C.O. Alba Iulia şi S.C.C.O. Porturi Maritime, împreună cu echipe ale Direcţiei Operaţiuni Speciale şi cu sprijinul Jandarmeriei Române, au intervenit pentru prinderea membrilor grupării şi pentru efectuarea a trei percheziţii domiciliare. 
 
Membrii grupării ar fi amenajat şi un depozit în municipiul Aiud, pentru a depozita o parte din transportul suspect. Acolo au fost descoperite patru butoaie din metal şi 88 de cutii care conţineau fructe congelate (aproximativ 880 kilograme).
 
Trei persoane au fost duse la sediul D.I.I.C.O.T.-S.T. Constanţa, pentru audieri, iar doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pentru trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic de droguri de mare risc. Ei urmează să fie prezentaţi Tribunalului Constanţa, cu propunere de arestare preventivă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.