Realitatea din statistici şi din casele celor mai mulţi dintre români, nu cea desenată pe vorbe de PSD şi PNL arată că ultimii 3 ani de guvernare PSD-PNL au însemnat 3 ani de cu taxe mărite, inflaţie şi sărăcie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru orice om din ţara asta, cu sau fără studii economice, este limpede că trăim din ce în ce mai prost. Şi este doar începutul!  De la 1 ianuarie, fiecare român s-a trezit cu taxe mai mari. Ca şi când asta nu ar fi fost suficient, Guvernul PSD-PNL a făcut şi face în numele lui datorii mari, continuă să cheltuie bani mulţi pe care nu îi are, din împrumuturi, cu cele mai mari dobânzi de până acum. 

La fiecare 4 lei încasaţi, Guvernul PSD-PNL mai cheltuie un leu pe care nu-l are. Şi mai are nevoie de încă un leu pentru a plăti datoriile făcute. Altfel spus, e ca într-o familie în care cei doi soţi ar aduce lunar acasă 4.000 de lei, dar ar avea cheltuieli lunare de 6.000 de lei. Ar lua împrumut, ca să trăiască, 2.000 de lei pe lună. Cât credeţi că o poate duce aşa această familie şi cum o să ajungă? Din păcate, familia asta e România. Suntem noi. 

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Cum arată economia românească astăzi, pe scurt, după 3 ani de guvernare PSD-PNL? Cât de rău stăm faţă de restul Uniunii Euopene? Câteva cifre şi date concrete, nu speculaţii:

România are cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Guvernul PSD şi PNL spune că de vină e contextual extern. Fals! În restul Uniunii, în context similar, guvernele au luat măsuri diferite şi au scăzut inflaţia. Inflaţia, o taxă ascunsă, nu vine natural ca ploaia. Este un efect al politicilor guvernamentale. Restul Uniunii s-a mişcat mai bine. Guvernul de la Bucureşti a cheltuit mult şi nu pentru cee ace contează, s-a împrumutat excesiv şi a investit puţin.

•      La începutul anului, fiecare român avea de plătit 8.815 euro pentru datoriile făcute cu nesăbuinţă şi nepăsare de Ciolacu şi Ciucă, pentru a susţine un aparat de stat greoi şi să plătească pensii speciale pentru protejaţii Partidului Unic PSD-PNL.

•      Avem cele mai mari scumpiri din toată Europa. Asta reiese, lună de lună, din rapoartele Eurostat. Şi tot aceeaşi sursă arată că România a ajuns pe locul 1 la inflaţie, iar oamenii trăiesc din ce în ce mai greu. 

•           La începutul acestui an, România s-a trezit cu un deficit mamut. 1,7% din PIB sau 29 de miliarde de lei sau 4.000 de lei pentru fiecare gospodărie. Dublu faţă de anul trecut. Oficialii români nu doar că nu explică aceste cifre, ci spun doar jumătăţi de adevăr şi evită să-şi asume responsabilitatea pentru o economie pe care au făcut-o mai fragilă de la zi la zi. Greşesc ei, plătesc oamenii care muncesc. În ritmul de acum, 2024 se va încheia cu noi cifre record pe deficit şi grad de îndatorare a ţării. 

•         Cifrele seci arată că acum, cu economia deschisă, România se împrumută mai mult şi la dobânzi mai mari decât a făcut-o în pandemie, când economia fusese pusă pe pauză. Doar în ianuarie şi februarie anul acesta împrumuturile au crescut la sume record şi am ajuns la 60 de miliarde de lei sau 8.000 de lei pe fiecare gospodărie. 

•         România nu mai este atractivă pentru investitorii străini. Anul trecut, investiţiile străine au scăzut cu aproximativ 35% faţă de anul anterior. Practic, investiţiile străine directe acoperă cel mai puţin din deficit din ultimii 12 ani. 

•      Pe 2023, România nu a luat nici măcar un euro din PNRR, iar marile proiecte se lasă aşteptate. Guvernul PSD-PNL a părut mai preocupat de împrumuturi şi de jocuri politice decât de luat măsurile corecte.

•     România are cea mai drastică taxare pentru salariile mici din toată Europa. Practic, de la primul leu câştigat, statul are grijă să îţi ia jumătate. Poate şi de aceea suntem la coada Europei când vine vorba de rata de participare la forţa de muncă în Uniunea Europeană. Taxele sunt atât de mari încât unii români preferă să nu muncească sau să muncească în alte ţări, unde taxele sunt mai mici.

Ce soluţii are alianţa Dreapta Unită?

Pe scurt, trei ani de guvernare PSD şi PNL înseamnă trei ani de taxe mărite, inflaţie şi sărăcie. Se poate şi altfel, există soluţii, dar asta înseamnă că deciziile trebuie luate de oameni care se pricep, care şi-au făcut şcoala la timp şi care nu se gândesc doar la binele lor şi al apropiaţilor.

Statul trebuie să se oprească din a mai cheltui iresponsabil, din a mări sistemul bugetar fără a aduce beneficii în plus cetăţeanului plătitor de taxe şi impozite. Marcel Ciolacu şi-a asumat de acum un an o reformă a statului-obez. A făcut-o doar pe vorbe. În realitate, a umflat şi mai mult aparatul bugetar. A mai pus 14.000 de angajaţi în plus. Exemple de unde se pot face reduceri sunt pe site-ul https://oprimjaful.ro/

Oprirea numirilor pe pile în funcţii publice. Dacă ne uităm la recenta numire a unui hairstylist la Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc, ne putem întreba câte astfel de exemple avem prin instituţii: oameni fără pregătire profesională puşi marionete, pe bani publici mulţi, în funcţii-cheie. Un alt exemplu de notorietate e numirea făcută de PSD la ANCOM - Valeriu Zgonea. Un om care nu are nicio treabă cu zona comunicaţiilor şi care se pregăteşte acum să înfiinţeze Miliţia Internetului. 

Reducerea taxelor pe muncă. Munca cinstită trebuie răsplătită corect, iar salariile trebuie să crească astfel încât oamenii să facă faţă scumpirilor.

Atragerea celor 28 de miliarde de euro din PNRR pentru construirea, dotarea şi digitalizarea de şcoli, pentru spitale noi şi finalizarea autostrăzilor. Guvernul PSD-PNL riscă să piardă aceşti bani pentru că refuză să facă reformele necesare. Mai multe investiţii, mai puţine împrumuturi. România are nevoie de un buget echilibrat. Guvernul trebuie să împrumute mai puţin, iar banii să-i direcţioneze în investiţii.

(Acest material a fost plătit de USR

Cod unic de identificare: 41240005)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.