Românii din diaspora reprezintă o comunitate semnificativă, răspândită în întreaga lume, dar având o concentrare majoră în ţările europene. În momentul de faţă, peste 5 milioane de români trăiesc în afara graniţelor ţării, potrivit statisticilor. Cele mai mari comunităţi din Europa, cu peste un milion de români, le regăsim în Italia şi Spania, urmate de Germania şi Franţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Drepturile românilor lucrători în Europa sunt protejate de legislaţia Uniunii Europene care garantează libertatea de mişcare şi muncă pentru cetăţenii săi.

Astfel, românii au dreptul de a încheia contracte de muncă în aceleaşi condiţii ca toţi cetăţenii ţării gazdă, au dreptul la concedii de muncă plătite şi alte beneficii legale, având în acelaşi timp dreptul de protecţie a sănătăţii şi a securităţii la locul de muncă. Ei nu pot fi discriminaţi pe baza naţionalităţii în ceea ce priveşte angajarea, condiţiile de muncă, remuneraţia şi alte aspect legate de muncă.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Românii care au lucrat în ţară dar şi în state europene au dreptul, la împlinirea vârstei, la pensie comunitară. Altfel spus, statul în care se depune dosarul de pensie trebuie să ia în considerare şi anii lucraţi în altă ţară europeană. Pentru românii stabiliţi în străinătate, România trebuie să acorde pensia comunitară pentru cei care au muncit în ţară mai puţin de 15 ani. Cu alte cuvinte, toate perioadele de muncă se iau în considerare la vechimea în muncă.

În România, actele de pensie se primesc prin fax! Italia însă, a desfiinţat faxul!

Problema pe care o întâmpină acum cei mai mulţi români care au dreptul la pensie comunitară este aceeaşi legată de birocraţie, de procedurile complicate, care diferă de la un stat la altul, dar şi de lipsa unui sistem digitalizat. Aşa s-a ajuns ca, de cele mai multe ori, oamenii să fie nevoiţi să vină personal în ţară, pentru a-şi depune actele.

Pare absurd ca, în era digitalizării, oamenii să nu poată să-şi depună actele online. Ei bine, nu se poate, întrucât Casa de pensii solicită ca actele să fie trimise pe fax, iar în Italia, acolo unde lucrează peste un milion de români, faxul s-a desfiinţat! Dar în România, faxul este încă la mare cinste!

Violeta Alexandru, vicepreşedinte Forţa Dreptei şi candidatul Alianţei Dreapta Unită la alegerile europarlamentare, s-a implicat foarte mult în rezolvarea acestei probleme importante, încă din perioada în care era ministru al Muncii. În mandatul său a reuşit să rezolve ca toate pensiile comunitare din Spania să fie soluţionate în termenul legal şi să demareze procedurile oficiale şi în ceea ce priveşte colaborarea cu autorităţile din Italia.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre rezultatele obţinute de guvernarea PSD-PNL, în privinţa pensiilor comunitare. În momentul de faţă, situaţia recunoaşterii drepturilor de pensie ale românilor care au lucrat sau lucrează în Italia este foarte dificilă.

Casele de Pensii din România au semnalat faptul că procesul recunoaşterii drepturilor respective se desfăşoară extrem de greoi, putând ajunge până la o durată de trei ani. Or, pentru unii pensionari, în mod dramatic, 3 ani poate însemna chiar viaţa care le-a mai rămas de trăit! Sau, poate, nici atât!

În Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceştia în Peninsulă este de peste 600.000. Demersurile făcute de guvernul PSD-PNL nu au fost de natură să soluţioneze cele peste 5.000 de dosare ale românilor care sunt întârziate, ci doar să smulgă promisiunea autorităţilor italiene să formeze profesional 10 funcţionari, care să se ocupe special de dosarele întârziate ale românilor!

 

Ca să nu rămână repetentă şi la acest capitol, România nu are termen de soluţionare a dosarelor de pensii comunitare!

Cât priveşte situaţia pensiilor comunitare care trebuie plătite de România, situaţia nu este deloc fericită.

Anul trecut, în evidenţele caselor teritoriale de pensii erau depuse peste 8.500 de dosare ale românilor care locuiesc în acest moment în străinătate şi alte aproximativ 6.000 de cereri ale celor care s-au întors în România.

În prezent, sunt aproximativ 90.000 de români care locuiesc în diferite ţări, dar primesc pensie şi din România. Aceste cifre reprezintă însă, doar un tablou de moment, întrucât numărul românilor care se vor pensiona este în continuă creştere, iar problema va lua amploare şi mai mare în câţiva ani, când urmează să intre la pensie aşa-numita generaţie a decreţeilor!

Dacă în ţările Uniunii Europene există totuşi un termen limită în lege, termen care prevede durata de timp pentru soluţionarea unui dosar, ei bine, în România nu există!

Legislaţia românească prevede doar un termen pentru admiterea sau respingerea cererii de pensionare, termen care este de 45 de zile.

În ceea ce priveşte pensiile comunitare şi internaţionale, legea românească stabileşte un termen de şase luni pentru solicitant, termen în care acesta este obligat să prezinte documentele necesare stabilirii dreptului de pensie. Iar asta este tot!

Este incredibil, dar în legea românească un există un termen specific pentru casele de pensii de a răspunde cererilor sau de a emite decizii de pensionare. 

În concluzie, dacă nu există niciun termen limită în care un dosar trebuie soluţionat, este limpede că nimeni nu poate trage România de urechi că are dosare nerezolvate în termen legal, pentru simplul fapt că NU există un termen legal specificat. Dar asta este o altă problemă, pentru care aşteaptă, în Parlament, o iniţiativă legislativă depusă în acest sens.

(Comandat de Partidul Forţa Dreptei – Alianta Dreapta Unita

CMF: 41240007)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.