Deputatul PNL Cristian Băcanu a depus un proiect legislativ care obligă statul să sprijine în mod concret victimele infracţiunilor grave precum traficul de persoane. ”Ne asigurăm că victimele traficului de persoane nu se mai întorc în exploatare şi că reuşesc să înceapă un nou capitol din viaţă fără a fi supravegheate, controlate fizic sau emoţional”, spune iniţiatorul proiectului. Băcanu mai spune că unul dintre efectele benefice ale legii este că va creşte plafonul pentru asistenţă juridică până la 10 salarii minime pe economie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am semnat şi depus un proiect de lege prin care obligăm statul român să acorde un sprijin real, concret, victimelor traficului de persoane şi ale altor infracţiuni grave precum omorul, vătămarea corporală, rele tratamente aplicate minorului, violenţa în familie, lipsirea de libertate în mod nelegal, viol, agresiune sexuală asupra unui adult sau a unui minor. România a transpus în legislaţie, cu o întârziere considerabilă, Directiva 2012/29/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 octombrie 2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii dar aceasta nu a fost de ajuns deoarece statul nu se implica suficient de mult în protejarea acestor persoane. În forma existentă a legii (este vorba despre Legea nr. 211/2004) există o serie de bariere care le împiedică pe victime să acceseze drepturile de care ar trebui să se bucure”, anunţă deputatul liberal, Cristian Băcanu.

Băcanu arată cum le va ajuta noua lege pe victime să primească asistenţă financiară şi juridică. ”Deşi există o lege care protejează acest tip de victime, în realitate aceste persoane nu erau ajutate decât în cazuri extrem de rare. În anumiţi ani, sumele de bani oferite ca ajutor şi asistenţă juridică acordate ca şi compensaţie pentru victime erau practic inexistente. O statistică realizată în cadrul unui studiu al unui cercetător de la Cluj arată că în 19 ani, mai exact între 2005 şi 2023, victimele acestor infracţiuni grave din România au solicitat compensaţii care sunt egale cu doar 1% din ce solicită victimele aceloraşi tipuri de infracţiuni săvârşite în Marea Britanie într-un singur an. Totodată, în ceea ce priveşte suma acordată ca şi compensaţii în cei 19 ani, ea este egală cu 0.2% din ceea ce au primit victimele din Marea Britanie doar într-un an”, precizează iniţiatorul.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Potrivit lui Băcanu, ”unul dintre efectele benefice ale legii este că vom creşte plafonul pentru asistenţă juridică până la 10 salarii minime pe economie”.

”În plus, eliminăm piedicile artificiale care împiedicau victimele să ceară astfel de compensaţii. De exemplu, eliminăm prevederea că solicitările de compensaţii puteau fi făcute doar dacă se dovedea că inculpatul este insolvabil şi extindem perioada în care se pot cere aceste compensaţii de la 60 de zile la 5 ani. Totodată, până acum, victimele erau obligate să facă plângere penală, deşi legea spunea că acţiunea se punea în mişcare din oficiu. Acum, victimele unor astfel de fapte nu mai trebuie să facă plângere ci statul se sesizează obligatoriu. Proiectul nostru vine deci să remedieze anumite deficienţe grave de care persoanele aflate în nevoie se loveau atunci când solicitau sprijinul autorităţilor. Pe de altă parte, proiectul de lege răspunde unor critici constante ale Departamentului de Stat al SUA, critici ce apar şi în raportul pe anul 2023 ce priveşte situaţia traficului de persoane din România”, mai spune liderul liberal.

Deputatul liberal arată ce efecte va avea acest proiect de lege.

”Ne asigurăm că, de exemplu, victimele traficului de persoane nu se mai întorc în exploatare şi că reuşesc să încapă un nou capitol din viaţă fără a fi supravegheate, controlate fizic sau emoţional. Legea garantează componenta restaurativă a justiţiei, prin acordarea unui suport financiar suficient, care să se constituie atât într-o reparaţie pentru suferinţa îndurată, cât şi într-o premisă pentru şansa la o nouă viaţă, independentă şi demnă. De asemenea, alte victime vulnerabile, ale infracţiunilor de violenţă gravă, ale violenţei domestice sau ale infracţiunilor sexuale vor primi o compensaţie adecvată, garantată şi în termen util în scopul de a avea mijloacele de a accesa sprijin calificat, pentru a face faţă traumelor şi a se reconstrui funcţional”, afirmă el.

Proiectul include măsuri precum prepturile prevăzute de lege vor fi aduse la cunoştinţa victimelor de fiecare dată când acestea vor fi audiate, este extinsă plaja de infracţiuni pentru care victimele pot solicita asistenţă juridică şi compensaţii financiare, este eliminat termenul de 60 de zile în care victimele trebuiau să formuleze plângere penală pentru a beneficia de drepturile prevăzute de lege. De exemplu, acest termen era nerezonabil pentru victimele traficului de persoane fiind în mod constant criticat ca fiind extrem de scurt.

”Comisiile care acordă compensaţii sunt formate din judecători specializaţi în drept penal, victimele nu trebuie să dovedească insolvabilitatea infractorilor, datele victimelor vor fi protejate pentru a elimina supunerea acestora la riscuri evidente, plafonul pentru acordarea asistenţei judiciare este crescut, membrii de familie ai victimelor au acces la compensaţie şi asistenţă (de exemplu, în cazul unei crime). Un exemplu grăitor este cazul Caracal unde părinţii Alexandrei şi bunicii bunicii Luiza nu au putut beneficia de compensaţie din cauza legislaţiei deficitare, modalitatea prin care victimele pot solicita avans din compensaţia acordată pentru daunele suferite este mult mai facilă”, arată Băcanu despre prevederile proiectului.

”Practic, am urmărit oferirea unei reale protecţii a celor care deja au avut de suferit şi care se află în situaţii vulnerabile. Profit de ocazie pentru a mulţumi partenerilor de la International Justice Mission si organizaţiei neguvernamentale ANAIS pentru sprijinul tehnic acordat pentru realizarea proiectului. Proiectul a fost semnat alături de deputatul Florin Manole”, încheie Băcanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.