Parlamentul a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru şi a O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, iniţiat de Ministerul Justiţiei, Bucureşti care prevede reducerea taxei de timbru în materia partajului judiciar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în unanimitate, proiectul de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, anunţă MInisterul Justiţiei.

Camera Deputaţilor este for decizional, proiectul de act normativ urmând să fie transmis spre promulgare Preşedintelui României.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Prin proiect, se instituie măsuri legislative cu caracter punctual, în vederea soluţionării unor aspecte stringente apărute în practică şi eficientizării mecanismelor cuprinse în cele două ordonanţe sus-menţionate.

Potrivit Ministerului Justiţiei, adoptarea proiectului de lege aduce o serie de beneficii, atât pentru justiţiabili, cât şi pentru profesionişti. ”Cu privire la O.U.G. nr. 80/2013, prin proiectul de lege sunt avute în vedere următoarele: reducerea taxei de timbru în materia partajului judiciar. Modificarea vizează modalitatea de calcul a acesteia, reducerea fiind considerabilă faţă de taxa pe care o plăteşte justiţiabilul în condiţiile actuale; Instituirea unei prevederi exprese cu privire la dovada plăţii taxei de timbru, pentru cazul în care plata a fost efectuată prin virament bancar sau în sistem electronic de plată la distanţă/online, de natură să simplifice pentru justiţiabili şi să clarifice dovada plăţii; Uniformizarea taxei judiciare de timbru, prevăzută pentru cererile care au ca obiect divorţul prin acord şi pentru cele întemeiate pe prevederile art. 373 lit. b) şi c) din Codul civil (vătămarea gravă a raporturilor dintre soţi şi separare în fapt mai mare de 2 ani), Reglementarea unor noi cazuri de restituire a taxei judiciare de timbru – atunci când părţile, în timpului procesului, încheie o tranzacţie sau un compromis sau când pârâtul achiesează la pretenţiile reclamantului”, arată comunicatul oficial.

Cu privire la O.U.G. nr. 51/2008, proiectul de lege urmăreşte promovarea următoarelor soluţii: Instituirea posibilităţii pentru instanţa de judecată de a acorda ajutor public judiciar, în toate formele acestuia (onorariu de avocat, costuri expertiză, traducător etc), şi persoanelor juridice fără scop lucrativ, atunci când acţionează pentru apărarea drepturilor şi intereselor unor persoane aflate în situaţii speciale sau în scopul ocrotirii unui interes de grup sau general, clarificarea prevederilor art. 8 alin. (3) din O.U.G. nr. 51/2008, referitoare la obligativitatea acordării ajutorului public judiciar, pentru ipoteza în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să limiteze accesul efectiv la justiţie, instituirea îndatoririi instanţelor de judecată de a-i informa pe justiţiabili despre facilităţile prevăzute de lege, ce pot fi acordate în cadrul ajutorului public judiciar, precum şi despre condiţiile concrete în care acestea pot fi solicitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.