De la plagiatori dovediţi la agresori sexuali, de la personaje obscen de bogate până indivizi acuzaţi că au furat voturi cu teancul sau cu sacul, de la indivizi în cazul cărora mojicia e mai puternică decât instinctul de autoconservare în campanie, până la oameni care cred că ei nu trebuie să dea nimănui socoteală pentru gesturile, toate tipologiile acestea se regăsesc printre miile de candidaţi care se vor primari. Unii dintre ei par invincibili. Alţii nu sunt siguri că vor „prinde” încă un mandat. De ce li se permite acestor oameni să candideze măcar, în condiţiile în care în ultimii ani marile partide defilează în faţa electoratului cu ideea de înnoire? Pentru că poporul are totdeauna dreptate, este răspunsul cel mai des auzit.
Cum renaşte politicianul din cenuşă
Ion Doldurea, candidat PSD pentru încă un mandat pentru Primăria Caracal şi cap de listă la candidaţii pentru Consiliul Local este genul de politician care a renăscut din cenuşă. La figurat, desigur, căci în viaţa reală, ce a distrus focul nimic nu mai aduce înapoi. Iar unul dintre exemplele elocvente este cel de la Crevedia, unde familia edilului deţinea staţia GPL care a explodat, eveniment în urma căruia s-au înregistrat morţi, răniţi şi case distruse. Imediat după explozie, Ion Doldurea, care a pus bazele firmei GPL, apoi a transferat-o către fiul său, a fost suspendat, fără a fi exclus din partid.
Secretarul general al PSD Paul Stănescu l-a susţinut public pe primarul din Caracal. „Toţi avem copii. Dacă mă întrebaţi pe mine...nu ştiu ce face fiul meu, că are 36 de ani”, a spus Stănescu. Şi premierul Marcel Ciolacu i-a luat apărarea primarului PSD Doldurea. ”Dacă dumneavoastră credeţi că eu, preşedintele partidului, ştiu cu ce se ocupă copiii primarilor sau ce membri au GPL, vă înşelaţi”, a spus liderul PSD. La mai puţin de un an de la incident, Doldurea, care deţine unul dintre cele mai importante grupuri de firme de pe piaţa staţiilor GPL din România este numai bun de candidat.
Fiul său, Ionuţ Doldurea, care în acte este unul dintre patronii firmei care opera depozitul de gaz unde s-a produs explozia, îi consideră vinovaţi pe şefii care au coordonat intervenţia pompierilor, căci cum altfel s-ar explica faptul că a depus, prin avocat, plângere penală împotriva a trei comandanţi ai intervenţiei pe care îi acuză de abuz de autoritate prin care s-a adus o vătămare gravă intereselor legale ale inferiorului sau subordonatului, neglijenţă în serviciu, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
Plagiator, dar doctor
În Alba, primarul Gabriel Codru Pleşa a intrat în campania electorală ca suspect de plagiat şi o încheie ca plagiator dovedit. În faţa unor astfel de evidenţe, aproape că nici nu mai contează salturile edilului din PNL la USR, partid sub sigla căruia a candidat şi a câştigat Primăria în 2020 şi apoi iar în PNL, unde spune că îi este „familia”.
Cu o lucrare de doctorat pe tema pieţei muncii în judeţul în care este primar şi un titlul obţinut în ani 2000, Pleşa a evitat mereu să vorbească despre acuzaţiile care i s-au adus. Pe cât e de dispus edilul să ia parte la tot felul de evenimente - de la serbări ale comunităţii romilor, până la diverse evenimente sportive - pe atât de tare se fereşte să discute despre plagiat. S-a pronunţat în locul lui Comisia de Etică Universitară din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti care recent a confirmat plagiatul în cazul tezei de doctorat realizată în anul 2006 pe tema „Utilizarea raţională a forţei de muncă în judeţul Alba”. Zeci de pagini, reprezentând peste 40% din întreaga lucrare, au fost copiate dintr-o lucrare a unui profesor de la Universitatea Babeş Bolyai, din teza de doctorat a altei persoane, dar şi dintr-un document al Guvernului, fără ca vreuna din cele trei surse să fie citată. Primarul Pleşa rezistă şi are mari şanse de a fi reales.
Candidat cu patru dosare de corupţie
Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, are de dat explicaţii şi de formulat apărări în nu mai puţin de patru dosare de corupţie, în unul dintre acestea fiind trimis deja în judecată. În dosarele aflate încă în lucru el este acuzat de procurorii DNA de infracţiuni de complicitate la fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu, iar dosarul în care este trimis în judecată vizează construirea ilegală a unui imobil în municipiul Iaşi. În aceste condiţii, schimbarea bruscă de doctrină de la social-democraţie la liberalism este insesizabilă. Chirica vizează un nou mandat şi are susţinerea PNL. Contestatarii protestează, primarul e neabătut din drumul lui spre încă un mandat.
„Cetăţenii oraşului şi judeţului Iaşi au fost trataţi cu dispreţ şi desconsiderare - ne-aţi trântit în faţă, fără nici o ezitare, dorinţa fermă ca cele două personaje penale să ne conducă încă patru ani. Al doilea oraş al ţării nu merită, din partea PNL, decât candidaturile unor dubioşi certaţi cu legea? Atât oferă PNL capitalei Moldovei? Cu o lege electorală justă, care să ţină cont de reprezentativitatea celui ales, cu două tururi de scrutin, favoriţii dvs. locali nu ar fi ajuns în poziţii de conducere. Mihai Chirica ar fi fost istorie - mocirloasă şi repede de uitat - încă de acum patru ani”, a transmis, recent, preşedintelui PNL Nicolae Ciucă Asociaţia Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.
Primarul din Carpaţi, urmărit de controverse
Şi longevivul primar al staţiunii Sinaia, Vlad Oprea, candidează pentru un nou mandat, în mijlocul unui scandal care îl vizează şi care nu este primul. Jurnaliştii de la Recorder au publicat, sub titlul ”Cartelul din Carpaţi”, o investigaţie în care relatează despre proprietăţi deţinute de acesta prin interpuşi, inclusiv un castel în Franţa, despre vila pe care acesta şi-a construit-o în Sinaia, într-o zonă considerată rezervaţie arhitecturală, care beneficiază de drum privat avându-l drept unic utilizator pe Oprea, despre licitaţii trucate, despre implicarea unei firme deţinute în acte de mama edilului în diverse afaceri, despre oameni apropiaţi instalaţi în posturi cheie. Oprea, care a refuzat să discute cu jurnaliştii de la Recorder şi de la Centrul de Investigaţii Media (CIM) pe tot parcursul anchetei jurnalistice, a reacţionat după publicarea acesteia, declarând la Europa FM că nu are nicio afacere care să se fi declanşat datorită poziţiei sale şi că materialul este unul „plătit”, ”un material de campanie”. Dezvăluirile Recorder despre afaceri sau decizii controversate ale edilului sinăian nu sunt o premieră. Societatea civilă contestă vehement un proiect derulat de acesta, respectiv ridicarea unei parcări cu şapte etaje într-o zonă istorică a staţiunii Sinaia.
Dincolo de contestaţii şi proteste, Vlad Oprea rămâne unul dintre cei mai influenţi lideri din PNL Prahova şi reuşeşte, la fiecare rundă de alegeri să obţină fără emoţii un nou mandat.
Cine fură azi un vot, mâine candidează?
Tot în judeţul Prahova, unul dintre primarii campioni la voturi, dar şi la număr de mandate, candidează din postura de inculpat trimis în judecată într-un dosar privind fraude la alegerile locale şi de suspect în altul privind fraude la alegerile parlamentare din urmă cu patru ani. Şi nu pentru orice, ci pentru fraudă electorală. Mult timp considerat edilul cu cel mai mare scor electoral din judeţul Prahova, Marin Voicu reuşea să câştige alegerile în comuna Ciorani cu cifre la care alţii doar vizează. La procente cu două cifre şi începând cu 7 sau chiar 8, edilul din Ciorani era visul oricărui partid. De aceea când PNL a reuşit să-l racoleze, în 2020, după ce mult timp Marin Voicu a fost unul dintre „stâlpii” PSD în Prahova, trecerea primarului la liberali a fost considerată victorie. Iar primarul nu a dezamăgit. A adus la PNL, după scrutinul din 2020, 76,12% din sufragiile pentru Consiliul Local, după ani la rând în care partidul nu a avut nimic de spus în administraţia locală de la Ciorani, din cauza scorurilor electorale de-a dreptul modeste. Secretul performanţelor electorale ale lui Marin Voicu pare a fi nu atât performanţa sa administrativă, cât frauda. Edilul a fost inculpat şi este trimis în judecată fiind acuzat că a pus la punct o reţea de falsificare a rezultatelor alegerilor locale. Instanţa de judecată care la un moment dat a decis să-l aresteze pe Marin Voicu, a constatat că apropiaţii acestuia, care l-ar fi ajutat să fraudeze alegerile locale, nu au „absolut niciun trac infracţional, sunt naturali în ceea ce fac”, sunt „naturali atunci când ştampilează buletine de vot care erau de fapt nule”, ”sunt naturali atunci când mută buletine de vot” de pe un teanc pe altul profitând de faptul că reprezentantul formaţiunii furate ia alte buletine de vot din urnă, sunt naturali atunci când strigă o altă opţiune politică decât cea exprimată în buletinul de vot, sunt naturali atunci când solicită schimbarea zonei de focalizare a camerei tabletei STS pentru a nu se observa activitatea infracţională. Cu naturaleţe, unele dintre apropiatele edilului au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei în faţa procurorilor, pentru a scăpa cu pedepse cu suspendare. Edilul a preferat să fie judecat până atunci, e negustor cinstit. Întors de la PNL la PSD, candidează iar, iar şefii lui de partid refuză să spună public de ce îl susţin.
Primarul proxenet, dar care aduce voturi
În judeţul Brăila, Costică Dobre, candidatul PSD la funcţia de primar al comunei Şuţeşti, a fost condamnat definitiv în 2018 pentru proxenetism şi aderare la un grup infracţional organizat, el fiind găsit vinovat pentru că, alături de fratele şi cumnata sa, au racolat fete din România pe care le-au obligat să se prostitueze în Spania şi Grecia.
Odată cu condamnarea, Curtea de Apel Galaţi nu a dispus interdicţia de a candida astfel că şi în anul 2020 Dobre a candidat şi a fost ales. Anul acesta candidează din nou. Explicaţiile lui Marcel Ciolacu despre motivele pentru care partidul susţine un astfel de candidat par a nu avea legătură cu întrebarea: „Oamenii au întotdeauna dreptate. Românii au întotdeauna dreptate. Ei hotărăsc cine este cel mai bun gospodar din urbea lor. Nu eu hotărăsc acest lucru”.
Soţia duce mai departe munca primarului condamnat pentru pornografie infantilă
Dovada vie că unii alegători pot fi toleranţi la infracţiuni care pe alţii îi oripilează este şi primarul comunei prahovene Şotrile, Bogdan Davidescu. Condamnat pentru pornografie infantilă, el a obţinut acordul PSD să candideze din nou. PNL a contestat la Judecătoria Câmpina decizia Biroului Electoral de Circumscripţie Numărul 91 Şotrile, prin care a fost acceptată candidatura lui Bogdan Daniel Davidescu din partea PSD pentru funcţia de primar a comunei. Pe ultima sută de metri, după ce instanţa de judecată a respins propunerea de candidatură, PSD a schimbat candidatul. Davidescu are toate şansele să conducă în continuare primăria din umbră, candidatul oficial fiind soţia sa, deloc deranjată, pare-se, de trecutul penal al bărbatului. Bogdan Davidescu a fost condamnat în anul 2019 pentru pornografie infantilă. El a avut o relaţie cu o minoră pe care a început să o şantajeze atunci când aceasta a încheiat relaţia cu el.
Bani pentru neamuri, de la Primărie, cu semnătura edilului
Tot în Prahova, primarul comunei Bălţeşti, liberalul Ion Radu, jurist de profesie, candidează pentru încă un mandat în condiţiile în care anul acesta a fost reţinut şi apoi arestat într-un dosar în care este anchetat penal sub acuzaţia că a plătit milioane de lei din fondurile Primăriei către două firme pe care le administra în fapt, banii ajungând în final la el sau la rude ale sale.
”În calitate de primar şi ordonator de credite al comunei Bălţeşti, Radu Ion a ordonanţat, în perioada 19.01.2018-26.01.2024, un număr de 115 plăţi către SC R. F. SRL, SC A. C. 2019 SRL şi SC I. F. C. SRL în sumă totală de 2.498.972,41 lei, societăţi pe care acesta le administra în fapt. În perioada 27.03.2018-23.01.2024, Radu Ion l-a determinat pe D.A. (administrator în drept al SC R. F. SRL) să dispună efectuarea a 96 de plăţi din conturile SC R. F. SRL în valoare totală 237.356,54 lei, iar în perioada 17.09.2020- 26.01.2024 a determinat-o pe D.A. (administrator în drept al SC A. C. 2019 SRL) să dispună efectuarea a 73 de plăţi din conturile SC A. C. 2019 SRL în valoare totală de 714.410,4 lei în favoarea sa, a rudelor şi afinilor săi”, afirmă procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte.
Când nu mai poate soţul, preia soţia funcţia publică
În comuna Floreşti din judeţul Prahova, primăriţa Simona David dă dovadă de o tărie greu de imaginat. Tărie în faţa vicisitudinilor vieţii politice. După ce soţul ei, fostul edil Eugen David a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese, primind şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în funcţii publice pe o perioadă de trei ani, Simona David, vechi membru al PNL, a decis să preia ea lupta pentru Primărie. De-a lungul timpului, primăriţa a trecut prin multe dintre situaţiile prin care trece o persoană anchetată penal: ridicată şi dusă la audieri, reţinută, inculpată, trimisă în judecată. Recent, Simona David a scăpat de o acuzaţie penală prin prescrierea faptelor. Ea a fost inculpată în dosarul de corupţie al fostului preşedinte al PNL Prahova, deputatul Mircea Roşca şi a scăpat de proces odată cu el. cunoscătorii în ale politicii susţin că secretul succesului familiei David la Floreşti este votul masiv pe care membrii acesteia îl primesc din partea unei comunităţi extrem de sărace, din unul dintre satele comunei.
Cele mai recente controverse legate de candidaţi la Primărie au legătură cu acuzaţii de agresiune sexuală sau fizică şi vizează primari în funcţie În Prahova, edilul comunei Păuleşti, Tudor Sandu (59 de ani) este acuzat de agresiune sexuală de către o angajată a Primăriei cu 24 de ani mai tânără. Avocatul femeii a depus reclamaţie la Poliţie. Iar la Slănic, tot în judeţul Prahova, primarul Daneluş Costea s-a luat la ceară cu o femeie, pe spaţiul public, nemulţumit fiind că era filmat iar aceasta îi reproşa că el şi apropiaţii săi au parcat ilegal. Scandalul a continuat chiar şi în prezenţa poliţiştilor chemaţi să intervină.
În vremuri în care liderii vechilor partide vorbesc despre reînnoire, renaştere, „noul” partid, promovarea tinerilor, se pune, firesc, întrebarea: de ce astfel de oameni sunt promovaţi de partidele care îi susţin? Oficial, în cazul unora este invocată prezumţia de nevinovăţie. În cazul altora este lăsat „românul” să aleagă. În partide, explicaţia e simplă: ”Aduc voturi, domnule, nu doar pentru ei, ci şi la Consiliu”, iar peste câteva luni şi la parlamentare şi prezidenţiale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.