Mii de copii au venit pe lume cu ajutorul dr. Nora Miron, medic primar obstetrică ginecologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Iaşi. Pasionată de ceea ce face, dar şi empatică, fiindcă şi ea este mamă, dr. Nora Miron se preocupă de fiecare sarcină cu multă atenţie şi profesionalism. Printre multele cazuri dificile care i-au trecut prin mâini de-a lungul carierei s-a aflat şi cazul special al unei femei cu uter dublu, col uterin dublu, vagin dublu, ale cărei şanse de a deveni mamă erau mici.
Medicii buni dedică mult timp meseriei, aprofundării cunoştinţelor şi pacienţilor: „Pentru a fi un ginecolog bun, trebuie să-ţi cunoşti foarte bine meseria, să o practici corect şi să încerci să examinezi cu minuţiozitate pacientele”, a mărturisit dr. Nora Miron, care de mică şi-a dorit să devină medic. „Mama mea a lucrat în sistemul medical şi, când veneam de la şcoală, treceam pe la ea, la spital. Mama avea în custodie şi biblioteca Spitalului Municipal Bârlad, iar acolo îmi făceam lecţiile. Evident, mă tot uitam pe rafturile cu cărţile de anatomie, de medicină, care m-au atras încă de prima dată”, a povestit dr. Nora Miron, care şi-a ales specialitatea de obstetrică-ginecologie pentru că este una chirurgicală, ramură experimentată în studenţie şi care i-a plăcut foarte mult.
„Pe parcurs am constatat că în chirurgia generală sunt mai mult bărbaţi şi este o specialitate legată strict de spital. Eu am vrut să aleg un domeniu care să poată permite profesarea şi într-un cabinet, iar astfel am ajuns la ginecologie. Ca femeie, sunt de părere că este mai uşor, pentru că, în principiu, multe dintre noi avem copii, trecem printr-o sarcină, respectiv naştere, astfel că putem înţelege mult mai bine despre ce este vorba”, a precizat dr. Nora Miron.
Sarcina nu este o patologie, ci un proces fiziologic!
În cei 20 de ani de experienţă, medicul s-a ocupat şi de obstetrică, urmărind foarte multe sarcini, dar şi de partea de ginecologie, tratând paciente cu diverse patologii. În cadrul Hyperclinicii MedLife Iaşi, aceasta consultă multe femei însărcinate, care îşi doresc monitorizarea sarcinii.
„Sarcina nu-i patologie, e un proces fiziologic. Am observat că la mine predomină femeile însărcinate care vin pentru urmărirea sarcinilor. Pacientele aleg MedLife pentru medicii buni, intimitate, condiţiile oferite şi faptul că se respectă programările. Am paciente pe care le urmăresc şi le asist la naştere deja la al treilea copil”, a spus dr. Miron.
În ceea ce priveşte trendul din ultimii ani, femeile care vin la control pentru sarcină au o vârstă mai avansată şi există mai multe cazuri de infertilitate. „În ultimii 5 ani, am observat apariţia unor patologii asociate atât masculine, cât şi feminine la cuplurile infertile. De asemenea, a crescut incidenţa sarcinilor ectopice, extrauterine”, a subliniat dr. Nora Miron. În cazul sarcinilor obţine prin fertilizare in vitro (FIV), în special în cazul pacientelor cu vârste mai avansate, peste 40 ani, medicul atrage atenţia că, într-adevăr, creşte incidenţa de apariţie a hipertensiunii arteriale indusă de sarcină, a naşterii premature, motiv pentru care se impune o atenţie sporită în monitorizarea acestora.
„Ecograful pentru ginecolog este mai mult decât stetoscopul pentru medic, fiindcă oferă imagini”
În primele etape ale sarcinii, este dificil de spus dacă aceasta este extrauterină sau nu, motiv pentru care gravidele trebuie să se adreseze medicului de obstetrică-ginecologie, care poarte elucida problema printr-o ecografie. Cu ajutorul acestei investigaţii imagistice, medicul poate să determine locul în care se formează sarcina. Dr. Nora Miron efectuează ecografii din anul 2006, când erau puţine ecografe în România. „Am trăit istoria ecografiei, am lucrat pe ecografe simple, apoi am avut ecografe din ce în ce mai bune, iar acum ecografia este nelipsită în practica de zi cu zi a ginecologului”, a afirmat medicul.
Sunt patologii ginecologice ale organelor genitale interne care nu pot fi depistate decât cu ajutorul ecografiei. „Prin consult ginecologic putem să ne dăm seama de cele mai multe ori dacă este un uter mai mare sau o anexă mărită de volum, dar nu putem să ştim exact de ce este mărit acest organ. Cu ajutorul ecografului punem diagnosticul pentru un uter mărit de volum. Poate să fie sarcină, poate să fie o trompă care conţine lichid. De asemenea, la ecografie putem să vedem dacă este o masă solidă, un cancer. Ecograful pentru ginecolog este mai mult decât stetoscopul pentru medic, fiindcă oferă imagini şi avem posibilitatea să investigăm în profunzime”, a subliniat dr. Nora Miron.
Uter dublu sau didelf, o malformaţie genitală complexă
O malformaţie uterină congenitală este uterul dublu sau didelf, una dintre anomaliile care apar din dezvoltarea embriologică anormală a ductului Mullerian. Incidenţa acesteia este de la 0,5 la 5,0% în populaţia generală. Uterul septat este cea mai frecventă anomalie uterină cu o incidenţă medie de 35%, urmată de uterul dublu (25%). Medicii spun că apariţia unei anomalii uterine este asociată cu rezultate mai slabe ale sarcinii, cu şanse crescute de avort spontan, iar atunci când sarcina rămâne cu risc de travaliu prematur, naştere prin cezariană. Totuşi, femeile cu uter didelf pot deveni mame, ratele de naştere la termen fiind de 45%.
Dr. Nona Miron a avut o pacientă cu uter dublu, care mai fusese înainte la 3 medici şi care nu observaseră acest lucru. „Era o doamnă care venise pentru monitorizarea unei sarcini la mine. Era la prima sarcină, dar avea o malformaţie genitală complexă, pe care trei colegi din Bucureşti n-au observat-o. Avea uter dublu, col dublu şi vagin dublu. Doamna şi soţul ei au fost surprinşi când au auzit, au mai dorit să aibă o a doua opinie ca să se convingă că este adevărat ce le-am spus şi, într-adevăr, s-a confirmat, aşa că s-au întors la mine pentru restul investigaţiilor”, a povestit medicul.
O ecografie pelviană poate evidenţia un uter dublu, iar dr. Nora Miron şi-a dat seama încă de la consultul ginecologic că era ceva în neregulă cu pacienta în vârstă de 27 de ani, ecografia confirmându-i diagnosticul. Medicul obstetrician-ginecolog, ştiind toate riscurile aceste sarcini, a monitorizat cu atenţie şi, la 38 de săptămâni de sarcină, i-a făcut cezariană femeii, care a născut un copil la termen, frumos şi sănătos. „Era prima naştere, dar după nişte ani femeia a mai venit încă o dată la mine şi mi-a spus că vrea să rămână însărcinată. A decurs totul bine, i-am făcut a doua cezariană şi are doi copii sănătoşi. Evident şi mama e bine, sănătoasă”, a declarat dr. Nora Miron.
Consultul ginecologic trebuie făcut anual
De-a lungul vieţii, organismul unei femei trece printr-o serie de transformări, de aceea este important să meargă la medic pentru investigaţiile de rutină, inclusiv la ginecolog pentru consult. Astfel, poate preveni la timp posibile probleme de sănătate.
Un examen ginecologic trebuie făcut anual după vârsta de 16-18 ani de către toate femeile active sexual. „Consultul ginecologic nu şi-l doreşte nimeni. Nicio femeie nu merge cu plăcere la consult ginecologic. Când e sarcină să zicem că situaţia este puţin mai blândă pentru că scopul gravidei este de a avea un copil sănătos, dar la consultul ginecologic obişnuit, dacă pacienta nu colaborează bine cu medicul, nu înţelege, nu primeşte explicaţii, dacă se întâmplă să întâlnească un ginecolog cu care nu este pe aceeaşi lungime de undă, nu va mai merge la medic”, a spus dr. Nora Miron, care sfătuieşte femeile să caute ginecologul potrivit şi să-şi facă anual controalele medicale.
„Prevenţia este sfântă, consultul ginecologic preventiv, testul Papanicolau, vaccinul pentru HPV şi consultul ginecologic preconcepţional pentru a nu avea surprize în obţinerea unei sarcini trebuie făcute. Este mult mai bine şi mult mai uşor când se iau măsuri preventive şi când sunt diagnosticate din timp bolile”, a subliniat medicul.
Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.