Cincisprezece persoane au fost reţinute şi alte şapte plasate sub control judiciar în dosarul în care au avut loc 38 de percheziţii la o grupare specializată în trafic de migranţi. În urma acestor acţiuni, au fost ridicate autoturisme, o dubă modificată pentru a ascunde migranţi, ATV-uri şi sume de bani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei Române, în urma celor 38 de percheziţii făcute de poliţişti de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, brigăzile de combatere a criminalităţii organizate Piteşti şi Ploieşti şi serviciile de combatere a criminalităţii organizate Dâmboviţa, Olt şi Brăila, împreună cu poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi procurorii DIICOT - Structura Centrală, cu suportul structurilor Gărzii de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Centrului de Supraveghere şi Control al Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti-Otopeni, au fost reţinute 15 persoane, pentru 24 de ore, iar faţă de alte 7 persoane a fost luată măsura controlului judiciar.

Marţi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a celor 15 persoane reţinute.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

De asemenea, în urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate 4 autoturisme, în valoare totală de aproximativ 80.000 de euro, o dubă modificată care avea un locaş specific amenajat pentru transport de migranţi, 3 ATV-uri, de aproximativ 30.000 de euro, un motociclu, 52 de telefoane, o tabletă, 2 laptopuri, 18.850 de lei, 7.730 de euro, 1.000 de lire sterline, precum şi alte mijloace de probă.

Luni, poliţişti ai Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Piteşti şi Ploieşti şi serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Dâmboviţa, Olt şi Brăila, împreună cu poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cu suportul structurilor Gărzii de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Centrului de Supraveghere şi Control al Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti-Otopeni, au pus în aplicare 38 de mandate de percheziţie domiciliară, precum şi 33 de mandate de aducere, în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Olt, Prahova şi Brăila, într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

”Din actele de urmărire penală a reieşit faptul că, în perioada ianuarie - iunie 2023, s-ar fi constituit şi ar fi acţionat, în cadrul unei rute transfrontaliere de trafic de migranţi ce includea România (ca ţară de tranzit)- Ungaria-Italia, un grup de criminalitate organizată, format din mai mulţi cetăţeni români aflaţi în contact direct cu membrii unor grupări transfrontaliere specializate, având ca scop organizarea şi efectuarea de transporturi frauduloase de migranţi pe ruta menţionată, în schimbul unor sume de bani. Din cercetări a rezultat că membrii grupului infracţional organizat, constituit în sistem piramidal, ar fi deţinut roluri determinate şi ar fi acţionat pe mai multe paliere”, arătau anchetatorii.

Potrivit sursei citate, o parte dintre persoanele cercetate ar fi coordonat şi menţinut legătura cu membrii unor reţele transfrontaliere de trafic de migranţi şi ar fi primit de la aceştia cereri de transport fraudulos a unor migranţi aflaţi pe teritoriul României, în vederea preluării acestora din locaţii situate în zona de vest şi transportării frauduloase din România în Italia (la adrese indicate) în schimbul a 1.300 de euro pentru fiecare migrant astfel transportat şi ajuns la destinaţie.

Persoanele cercetate ar fi achiziţionat autoutilitare şi ansambluri de mari dimensiuni pe care le-ar fi pregătit, prin aranjarea unor mărfuri şi modificarea compartimentelor de marfă (amenajarea unor spaţii speciale) care să ofere posibilitatea ascunderii migranţilor transportaţi pentru a nu fi depistaţi în mod facil, în eventualitatea unui control.

Tot pentru asigurarea transporturilor, membrii grupului ar fi identificat şi racolat persoane dispuse să conducă autovehiculele, în calitate de şoferi sau antemergători, în schimbul unor sume de sume bani, cuprinse între 300-500 de euro, pentru fiecare migrant transportat.

Ulterior, după primirea locaţiilor unde erau cazaţi migranţii de către membrii grupărilor transfrontaliere, persoanele cercetate i-ar fi predat către şoferii racolaţi şi îmbarcat în mijloacele de transport.

Pe lângă asigurarea costurilor privind carburanţii, hrana, asigurările şi rovignetele, membrii grupării ar fi pus la dispoziţia şoferilor implicaţi documente de transport (CMR-uri care nu corespondeau realităţii) şi sigilii (în vederea sigilării compartimentului de marfă al autoutilitarelor cu care se transportau migranţii) pentru a se crea astfel aparenţa efectuării unor transporturi rutiere de mărfuri şi a se reduce riscul unor controale ale poliţiei de frontieră.

”În acest context şi în vederea realizării scopului propus, ar fi fost efectuate mai multe transporturi de migranţi de către membrii grupului infracţional organizat, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat pe ruta România -Ungaria-Slovenia-Italia, o parte semnificativă a acestora fiind însă depistate de către autorităţile de poliţie din România (610 migranţi în 27 de episoade distincte), Ungaria (8 migranţi în luna aprilie 2023), Slovenia (20 de migranţi în luna martie 2023 şi 59 în iunie 2023) şi Italia (28 de migranţi depistaţi în luna iunie 2023) ca urmare a colaborării poliţieneşti şi judiciare, dar şi prin intermediul ordinelor europene de anchetă şi cu sprijinul EUROJUST ŞI EUROPOL”, adaugă anchetatorii.

În plus, ancheta penală aflată în derulare a evidenţiat că membrii grupării ar fi derulat activităţi de trafic de migranţi şi în intervalul ianuarie-august 2024, prin folosirea aceluiaşi mod de operare, remarcându-se o specializare a persoanelor cercetate în modificarea autovehiculelor de transport cu scopul de a îngreuna depistarea migranţilor.

Autorităţile au reuşit însă oprirea unui număr semnificativ de astfel de transporturi, ultimul în 29 august.

Acţiunea efectuată în prezenta cauză, intitulată generic ”Operaţiunea TRAFFIC JAM“ beneficiază de sprijinul poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş.

La activitate a participat şi o echipă mobilă a EUROPOL, care a efectuat verificări de tip cross-check în baza de date SIENA a elementelor de interes identificate în urma percheziţiilor domiciliare.

Documentarea cauzei a fost realizată şi cu sprijinul poliţiştilor de frontieră din cadrul serviciilor teritoriale ale poliţiei de frontieră Timiş şi Arad.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română şi de Serviciul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.