Un taifun ”foarte puternic” a atins vineri Tokyo şi coasta la Oceanul Pacific a arhipelagului, antrenând anularea a peste 650 de zboruri şi a numeroase trenuri, dar şi pene de curent, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La o zi după ridicarea unei alerte de ”megacutremur”, în vigoare de o săptămână, Japonia este atinsă de această dată de un taifun catalogat drept ”foarte puternic” de Agenţia Meteorologică Japonză (JMA), cu un nivel sub categoria maximă, de ”taifun violent”.

La ora locală 16.00 (10.00, ora României), ”Amplil” se afla la 170 de kilometri sud de Tokyo, cu rafale de vânt de până la 216 kilometri pe oră şi  ”aluneca” de-al lungul coastei către nord-nord-estul arhipekagului, anun ţă JMA.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Autorităţile au avertizat populaţia cu privire la ploi puternice şi rafale de vânt violente.

JMA a avertizat că departamentul din zona de coastă Chiba, situat la est de Tokyo, ”ar trebui să fie în stare de alertă maximă, din cauza riscurilor unor valuri puternice, alunecări de terenm şi inundaţii”.

Agenţia de gestionarea incendiilor catastrioelor le-a cerut unui număr de peste 18.000 de persoane din acest departament să evacueze.

Vineri seara nu se semnalase nicio victimă sau pagube importante. Posturile de televiziune difuzau imagini cu arbori culcaţi la pământ şi drumuri inundate, dar şi valuri mari pe coastă.

Ochiul taifunului urma să rămână deasupra mării şi să urce de-a lungul costei care se învecinează cu Greater Tokyo, unde trăiesc peste 40 de milioane de oameni, vineri noaptea, după care să se bifurce către est şi să repornească spre Oceanul Pacific sâmbătă dimineaţa.

Centrul de Alertă de Taifunuri al armatei americane (US Army) a estimat rafale de vânt de 195 de kilometri pe oră şi rafale de peste 240 de kilometri pe oră sâmbătă, către ora locală 3.00 (vineri, 21.00, ora României), în largul Chiba.

Vineri după-amiaza, peste 2.000 de gospodării din departamente vecine cu Tokyo, inclusiv Chiba, nu aveau electricitate din cauza taifunului, potrivit operatorului serviciului public, cu jumătate mai puţine decât de dimineaţă.

Compamia aeriană japoneză ANA a anulat 281 de zboruri interne şi 54 de zboruri internaţionale prevăzute vineri, care afectează peste 72.000 de pasageri, iar Japan Airlines a anulat 381 de zboruri, care afectează aproximativ 57.000 de clienţi.

ANA preconizează aproximativ 30 de anulări sâmbătă.

SĂTĂMÂNĂ DE VACANŢĂ IMPORTANTĂ

Circulaţia pe porţiuni importante ale reţelei Shinkansen - trenurile de mare viteză (TGV) din Japonia - urma să fie oprită vineri, pe tronsonul foarte frecventat dintre Tokyo şi metropola Nagoya (centru).

Cele două parcuri de atracţii Disney - Tokyo Disneyland şi Tokyo DisneySea - au fost închise.

Taifunul intervine în timp ce Japonia sărbătoreşte săptămâna vacanţelor ”obon”, în care milioane de persoane se întorc la familii, şi la câteva zile după ce furtuna tropicală Maria a deversat ploi-record în anumite regiuni din nord.

”Vom supraveghea informaţiile pe Internet, iar dacă taifunul pare să treacă cu bine, atunci vom ieşi”, a declarat AFP Isamu Teruya, în vârstă de 47 de ani, un turist japonez sosit la Tokyo joi.

”Iar dacă ploaia este cu adevărat puternică, vor rămâne la hotel şi ne vom odihni”, a adăugat el.

Japonia este afectată cu regularitate de taifunuri importante, care pot provoca alunecări de teren mortale.

Taifunurile din regiune se formează tot mai aproape de coastă, se intensifică mai rapid decât înainte şi rămân mai mult timp pe uscat, din cauza modificărilor climatice, potrivit unui studiu ştiinţific comun publicat luna trecută.

Cercetători de la Universitatea Tehnică Nanyang din Singapore, Universitatea Rowan şi Universitatea Pennsylvania din Statele Unite au analizat şi modelizat ”peste 64.000 de furtuni istorice şi viitoare, din secolul al XIX-lea şi până în secolul XXI”, pentru a ajunge la aceste concluzii, se arată într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.