Nicoleta Pauliuc, preşedintele comisiei de apărare din Senat, a declarat miercuri, după discuţiile cu MApN privind dronele, că parla,entarii au cerut anumite lămuriri pe partea legislativă, precizând că este nevoie ca aceste legi să îşi înceapă procesul legislativ şi să fie adoptate cât mai repede. Ea menţionează că aşa cum a dovedit în atâtea alte rânduri, Comisia de Apărare are toată disponibilitatea de a urgenta procesul de adoptare a legislaţiei referitoare la reacţia la pătrunderea în spaţiul aerian al României a unor drone ostile sau neautorizate, aşa cum s-a întâmplat în cazul proiectului privind donarea sistemului Patriot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - ”Am discutat astăzi cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MapN) despre completarea legislaţiei privind capacitatea de reacţie la pătrunderea în spaţiul aerian al României a unor drone ostile sau neautorizate. Am căzut de acord ca MApN, prin Guvern, să iniţieze proiectele legislative de care România are nevoie, urmând ca, atunci când proiectele ajung în Parlament, să le dezbatem şi să le aprobăm în cel mai scurt timp”, a spus Nicoleta Pauliuc, într-o postare pe Facebook.

Preşedintele comisiei de apărare din Senat precizează că ”este util şi firesc ca Ministerul Apărării Naţionale să fie cel care iniţiază proiectele legislative”.
 
”La nivelul MApN se lucrează de mult timp la aceste proiecte legislative (noi ne-am mai întâlnit pe această temă în urmă cu câteva luni). Legile trebuie să ofere definiţii şi proceduri clare, care să permită o reacţie militară rapidă. Sunt lucruri tehnice care trebuie să fie transpuse în legislaţie de specialiştii militari. Am convingerea că MApN are capacitatea de a se consulta şi coordona partenerii noştri din NATO pe legislaţia privind acest tip de răspuns. Astfel de situaţii au apărut în mai toate ţările care au graniţe cu Ucraina. Pare să fie un modus operandi al ruşilor care să genereze nervozitate în ţările membre NATO din această zonă. De aceea, eu cred că e foarte important dialogul cu partenerii noştri din NATO şi în procesul legislativ pentru ca, mai apoi, în teren, coordonarea operativă să fie funcţională”, a subliniat Pauliuc. 
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
 
Ea menţionează că aşa cum a dovedit în atâtea alte rânduri, Comisia de Apărare are toată disponibilitatea de a urgenta procesul de adoptare a legislaţiei referitoare la reacţia la pătrunderea în spaţiul aerian al României a unor drone ostile sau neautorizate.
 
”Vă reamintesc că, recent, de exemplu, lucrurile s-au mişcat cu celeritate în ceea ce priveşte legislaţia necesară privind donarea sistemului Patriot. Să fie clar, nu se pune problema să ţinem noi la sertar legislaţia specifică”, a explicat ea. 

 

ŞTIREA INIŢIALĂ - Nicoleta Pauliuc a declarat la Parlament, după întâlnirea cu reprezentanţii din apărare, pe tema legislaţiei privind intrarea pe teritoriul României a unor drone, că toţi cei din Comisia de apărare sunt deschişi, ca de fiecare dată şi vor asigura suportul, dezbaterea şi procedura în privinţa legislaţiei.

Întrebată câte legi vor fi modificate, Pauliuc a spus că, din punct de vedere legislativ, cei din comisia de apărare aşteaptă proiectele de lege din partea Guvernului, de la Ministerul Apărării.

”Din câte am înţeles, legea este la Guvern, are toate avizele şi urmează să intre în şedinţă de guvern. Este o formulă agreată. Noi am cerut anumite lămuriri pe partea legislativă. Am spus foarte clar că e nevoie ca aceste legi să îşi înceapă procesul legislativ şi să fie adoptate”, a subliniat Pauliuc. 

Senatoarea PNL a cerut public instituţiilor care au atribuţii pe avizarea proiectului de lege să dea concursul ca aceste proiecte să intre cât mai repede în Guvern.

Întrebată despre incidentul recent, în care o dronă ar fi pătruns în spaţiul aerian românesc, Nicoleta Pauliuc a spus: ”Din explicaţiile pe care le-am avut, o parte sunt clasificate, nu avem cum să le spunem, dar ne-au dat asigurări că evaluarea dacă o ţintă, o dronă, este ostilă sau nu, să face de un colectiv de specialişti”. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.