Cancerul de rinichi este unul dintre cele mai frecvente 10 tipuri de cancer întâlnite atât la bărbaţi, cât şi la femei. În Statele Unite, cancerul renal reprezintă aproximativ 4% până la 5% dintre toate tipurile de cancer, potrivit datelor Societăţii Americane de Cancer.
În ceea ce priveşte România, medicii buni spun că se confruntă cu destule astfel de cazuri şi că prevenţia şi depistarea precoce au un impact esenţial. „Mult prea frecvent am de-a face cu tumori renale în practica de zi cu zi, iar partea proastă este că vârsta pacienţilor cu această patologie este din ce în ce mai scăzută”, a precizat conf. univ. dr. Florin Ioan Elec, medic primar urolog în cadrul Spitalului MedLife Humanitas din Cluj-Napoca.
Un bărbat din 43 şi o femeie din 73 au riscul de a dezvolta cancer de rinichi pe parcursul vieţii. Cele mai recente estimări ale Societăţii Americane de Cancer arată că aproximativ 81.610 de cazuri noi de cancer renal (52.380 la bărbaţi şi 29.230 la femei) vor fi diagnosticate în 2024 şi aproximativ 14.390 de persoane (9.9450 bărbaţi şi 4.940 femei) vor muri din cauza acestuia.
Vârsta medie a persoanelor care sunt diagnosticate este de 65 de ani, majoritatea fiind diagnosticate între 55 şi 74 de ani. Cancerul de rinichi este mai puţin frecvent la persoanele cu vârsta sub 45 de ani, însă este de aproximativ de două ori mai frecvent la bărbaţi decât la femei.
„În cea mai mare parte din cazuri, diagnosticul se stabileşte incidental, în stadii incipiente, datorită unor investigaţii imagistice de multe ori efectuate pentru altă patologie. Acest lucru ne permite să păstrăm rinichiul afectat şi să excizăm doar tumora renală”, a spus conf. univ. dr. Florin Ioan Elec. Cancerul renal este rar întâlnit la copii. Anual sunt diagnosticaţi 500 - 600 de copii în Statele Unite cu o tumoare Wilms (un tip de cancer de rinichi).
Hematuria, semn revelator în tumorile renale, apare relativ tardiv
În multe cazuri, nu există simptome evidente la început care să atragă atenţia asupra unei tumori renale sau a unui cancer de rinichi. Prezenţa sângelui în urină, denumită de medici hematurie, face ca urina să aibă o culoare mult mai închisă decât de obicei sau să fie roşiatică. Poate apărea durere persistentă în partea inferioară a spatelui sau în lateral, chiar sub coaste; de asemenea un nodul sau umflarea laterală, dar astfel de simptome sunt mai rar întâlnite, deoarece tumorile care cauzează cancer de rinichi sunt adesea prea mici pentru a fi simţite sau vizibile.
„Dacă în trecut triada clinică era reprezentată de durere lombară, masă tumorală palpabilă şi prezenţa sângelui în urină, astăzi a mai rămas hematuria ca semn revelator, dar care apare relativ tardiv în evoluţia naturală a bolii”, a explicat conf. univ. dr. Florin Ioan Elec. Aceste simptome reprezintă însă un motiv suficient pentru a solicita sfatul unui medic şi pentru a efectua analizele curente şi investigaţiile necesare pentru clarificarea unui diagnostic.
Românii trebuie să facă eforturi mari pentru a ajunge la un medic care face urologie de performanţă
„Un medic bun este acela care rezolvă problema pacientului. Pacientul vine cu o problemă şi pleacă fără acea problemă, fie că este una medicală, fie chirurgicală sau poate chiar una emoţională”. Asta crede urologul clujean, care, deşi s-a născut într-o familie de profesori de fizică, s-a îndreptat către Medicină după ce a văzut-o în acţiune pe mătuşa sa, care era moaşa satului în localitatea Avram Iancu din munţii Apuseni, acolo unde şi-a petrecut o parte din copilărie.
Dr. Florin Ioan Elec a ales o specializare chirurgicală cu gândul că urologia va fi mai restrânsă decât altele. Dar surpriză: „am ales cu naivitate urologia, care s-a dovedit să fie o specialitate extrem de vastă, de la chirurgie pediatrică urologică, chirurgie endoscopică, chirurgie urologică oncologică până la transplantul renal. Urologia este o specialitate extrem de dinamică, tehnologizată cu o asociaţie de urologie europeană puternică şi ghiduri extrem de riguroase şi actuale”, a afirmat dr. Florin Ioan Elec, urolog de elită şi cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”.
În opinia sa, dat fiind faptul că urologia este o specialitate extrem de tehnică, accesul la tehnologia de vârf nu este unul tocmai facil, iar trainingul urologilor la fel. „O provocare pe care o văd în domeniul urologiei în România este uniformizarea calităţii serviciilor urologice pe teritoriul ţării, la ora actuală fiind polarizate în centrele universitare. Ca o consecinţă, pacienţii români trebuie să facă eforturi mari pentru a ajunge la un medic într-o clinică care să facă urologie de performanţă”, a mărturisit medicul.
La Spitalul MedLife Humanitas din Cluj-Napoca cele mai comune afecţiuni pe care le observă urologul în ultimii ani sunt cele care ţin de patologia infecţioasă (în special infecţii necomplicate de tract urinar, patologia infecţioasă a prostatei) şi patologia litiazică.
Premieră medicală în România, realizată de conf. univ. dr. Florin Ioan Elec
Prin mâinile urologului clujean au trecut multe cazuri dificile. Unul dintre ele, o premieră pentru România, a fost al unui pacient cu tumoră renală complexă pe rinichi unic chirurgical. „A fost o intervenţie de autotransplant renal care a constat în: recoltarea laparoscopică 3D a rinichiului, perfuzarea acestuia cu soluţie de prezervare şi refrigerare în vederea reducerii metabolismului renal şi a impactului ischemic, nefrectomie parţială cu extirparea formaţiunii tumorale, refacerea arhitecturii renale ex-vivo şi auto-transplantarea rinichiului în fosa iliacă ipsilaterală. Practic, unicul rinichi al pacientului a fost extras laparoscopic, a fost excizată tumora renală, a fost refăcută anatomia renală, iar rinichiul a fost conectat din nou la vasele care duc sângele la picior, toate în scopul evitării dializei”, a descris medicul.
Evoluţia pacientului este foarte bună la 3 ani post operator, cu probe de funcţie renală normale, fără recidivă tumorală. Deviza urologului este următoarea: „Dacă operaţia este grea, înseamnă că ceva nu faci cum trebuie. Totuşi, niciun caz nu este uşor, iar să subestimezi o operaţie este o greşeală majoră”.
Fiecare caz rezolvat este unul special
Câteva cazuri speciale de tumori renale atât prin particularităţile lor, cât şi prin impactul emoţional sunt demne de a deveni subiect de film sau de roman foileton. Urologul le-a avut în grijă şi le-a rezolvat cu succes la spitalul MedLife Humanitas.
Un pacient cu o tumoră renală cu proliferare în căile urinare, cu aspect imagistic şi la endoscopia retrogradă intrarenală de tumora urotelială (un alt tip histologic cu o abordare diferită) programat pentru o ablaţie LASER endoscopică s-a dovedit a fi un carcinom renal parenchimatos, care s-a rezolvat ulterior minim invaziv prin nefrectomie laparoscopică 3D.
Un alt caz, cu o formaţiune tumorală renală stângă cu extensie de tromb tumoral în vena cavă inferioară, rezolvat prin nefrectomie radicală şi cavotomie, a fost particular prin prisma vârstei, pacientul având sub 45 de ani. „Un caz care mi-a dat fiori, dar într-un mod neaşteptat, este cel al unei femei cu o tumoră renală dreaptă la care am efectuat o nefrectomie parţială laparoscopică cu evoluţie excelentă şi externare în ziua a treia post operator, care m-a sunat la câteva ore de la externare să-mi spună că a avut un accident pe autostradă, maşina este distrusă, dar ea şi soţul acesteia sunt bine şi operaţia la fel. Cât de liniştit credeţi că am stat? O operaţie complexă cu nefrorafie la 3 zile post operator. Din fericire, pacienta a avut dreptate, totul era bine. Fiecare caz rezolvat este unul special, fiecare pacient are o poveste şi o familie în spate care suferă alături de el”, a spus conf. univ. dr. Florin Ioan Elec.
Alegerea tipului de operaţie trebuie să fie personalizată fiecărui pacient
În urologie, tehnologia LASER şi instrumentarul endoscopic miniaturizat, care să permită intervenţii endoscopice minim invazive intrarenale, au crescut mult calitatea actului medical. Chirurgia robotică DaVinci, atunci când indicaţia operatorie este corectă, aduce un plus de precizie şi siguranţă care se traduce într-o recuperare şi un rezultat funcţional excelent pentru pacient.
„Intervenţiile chirurgicale laparoscopice pentru cancerul de prostată care nu au putut să egaleze chirurgia clasică în ceea ce priveşte rezultatele funcţionale, acum sunt înlocuite cu succes de intervenţiile asistate robotic care aduc un beneficiu în ceea ce priveşte magnificarea câmpului operator, manevrabilitatea instrumentelor şi minim-invazivitatea. Alegerea tipului de intervenţie clasic, laparoscopic sau robotic trebuie să fie personalizată fiecărui pacient ţinând cont de criteriile medicale. Dacă pentru chirurgia radicală beneficiile nu sunt spectaculoase comparativ cu chirurgia laparoscopică, beneficiul major al chirurgiei robotice este în cazul nefrectomiei parţiale, fiindcă permite efectuarea unor intervenţii pe care altfel ai fi nevoit să le efectuezi în maniera clasică”, a subliniat urologul, care consideră că cel mai important element este o indicaţie operatorie corectă.
„Poţi să faci o operaţie perfectă, dacă pacientul nu are nevoie de ea este un eşec. Dacă indicaţia operatorie este una corectă, atunci tipul procedurii, abordul (clasic, endoscopic, laparoscopic, robotic) va fi unul personalizat acelui pacient. O operaţie bine făcută nu are nevoie de îngrijiri speciale. Este firesc să urmărim elemente specifice de îngrijire pentru fiecare patologie şi tehnică chirurgicală în parte, dar obţinerea stării de bine a pacientului, cu tot ceea ce înseamnă aceasta, trebuie să fie scopul nostru principal”, a concluzionat conf. univ. dr. Florin Ioan Elec.
Situaţiile stresante fac parte din meseria de medic
A ajunge urolog de performanţă presupune multe ore de muncă, studiu aprofundat şi sacrificiu. Având formarea profesională într-un institut de urologie şi transplant renal de mare volum cu componentă academică, dr. Elec a înclinat balanţa mult spre partea profesională. Pasiunile sale au fost neglijate. „Îmi plac maşinile, practic offroad când timpul permite, joc tenis, merg cu bicicleta şi nu am renunţat la câte o sesiune de gaming. Încerc totuşi să mai contrabalansez spre familie, care îmi oferă sprijin necondiţionat”, a povestit dr. Florin Ioan Elec.
Însă momentele de relaxare sunt mai puţine, cele de încordare şi stres fiind predominante. „Disperarea nu ne caracterizează. Situaţiile de stres fac parte din meseria de medic. Emoţiile negative trebuie înfrânate mai ales în chirurgie. Medicul chirurg trebuie să fie empatic, să aibă un comportament academic, să inspire siguranţă echipei chirurgicale pe care o conduce şi un proverb englezesc spune totul - curajul este atunci când doar tu ştii că-ţi este frică. Încerc şi sper că şi reuşesc să fac acest lucru”, a menţionat medicul.
Surse
- https://www.cancer.org/cancer/types/kidney-cancer/about/key-statistics.html
- https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/cancer-renal-cauze-simptome-tratament
Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.