Fostul şef al armatei boliviene, generalul Juan José Zuniga, şi alţi doi ofiţeri de rang înalt acuzaţi că au condus lovitura de stat eşuată de miercuri împotriva preşedintelui Luis Arce au fost arestaţi preventiv sâmbătă şi plasaţi în două închisori de înaltă securitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri, justiţia ordonase ca aceştia să fie deţinuţi timp de şase luni în închisoarea Chonchocoro, situată la periferia El Alto, o municipalitate din apropiere de La Paz, pe durata anchetei privind revolta armată de câteva ore.

Generalul Zuniga, viceamiralul Juan Arnez, fost şef al marinei, şi Alejandro Irahola, fost şef al brigăzii mecanizate, sunt urmăriţi penal pentru "terorism" şi "revoltă armată" şi riscă până la 20 de ani de închisoare.

Cu toate acestea, Zuniga a fost transferat sâmbătă seară la o altă închisoare, El Abra, o închisoare de maximă securitate din departamentul central Cochabamba, potrivit lui Juan Carlos Limpias, director al autorităţii penitenciare.

Limpias a declarat că transferul a fost făcut pentru propria sa siguranţă, în faţa "respingerii" de către deţinuţii din Chonchocoro, care l-au declarat "persona non grata", adăugând că Arnez şi Irahola vor rămâne la Chonchocoro.

"La un moment dat, adevărul va fi cunoscut", a declarat Zuniga presei, încătuşat, în timp ce era transferat pentru prima dată din La Paz.

Generalul Zuniga a susţinut că a acţionat la ordinele preşedintelui, care i-a cerut să "pună în scenă ceva pentru a-şi creşte popularitatea". O versiune negată vehement de Arce.

În total, 21 de militari în activitate şi în retragere şi civili au fost arestaţi în legătură cu tentativa de lovitură de stat, în timpul căreia trupele blindate au asediat palatul prezidenţial timp de mai multe ore înainte de a se retrage.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Sâmbătă, ministrul de interne a declarat că a furnizat instanţelor dovezi ale intenţiei armatei de a da o lovitură de stat împotriva lui Arce.

"Am descoperit o telegramă radio" care ordona transferul unui avion pentru repatrierea forţelor speciale la La Paz, a declarat presei Eduardo Del Castillo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.