Ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia sugerează luni că Moscova are în vedere să revină asupra sancţiunilor impuse talibanilor, aflaţi la putere în Afganistan din 2021, dar care sunt nerecunoscuţi de către comunitatea internaţională, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile talibane au anunţat luni că discută cu comunitatea internaţională despre sancţiunile impuse Afganistanului în cadrul unei Conferinţe organizate de ONU la Doha, în Qatar, la care participă pentru prima oară.

Talibanii ”sunt de facto autorităţile” aflate la putere în Afganistan, a declarat amabasadorul rus la sediul ONU, la New York.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Noi spunem acest lucru de mult timp, acest fapt trebuie să fie recunoscut”, pentru că, ”vrem sau nu, această mişcare gestionează ţara azi. Voi nu puteţi să ignoraţi acest lucru”, a subliniat el.

”La întrebarea unde ne aflăm cu retragerea lor de pe lista sancţiunilor ruse pe care se află în prezent, nu pot să dau un răspuns definitiv, dar am auzit discuţii în acest sens”, a declarat Vasili Nebenzia, fără să ofere alte detalii.

De la revenirea lor la putere, autorităţile talibane nu au fost recunoscute în mod oficial de nicio ţară.

Ele aplică o interpretare ultrarigoristă a islamului şi multiplică măsuri liberticide împotriva femeilor, o politică catalogată drept ”apartheid de gen” de către ONU.

Rusia, dar şi Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) menţin sancţiunile impuse talibanilor, desemnaţi drept o grupare teroristă.

Însă Moscova, fără să le recunoască Guvernul, şia- menţinut deschisă Ambasada la Kabul.

Discuţiile care au fost lansate duminică la Doha sunt al treilea rând de discuţii de acest fel sub egida ONU, însă primele la care iau parte reprezentanţi ai Guvernului taliban.

Vasili Nebenzia a făcut aceste declaraţii în prima zi a preşedinţiei ruse a Consiliului de Securitate al ONU în luna iulie.

Agenda lunară a Consiliului de Securitate al ONU pe care a prezentat-o nu citează Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.