Senatul francez a adoptat un text în vederea încadrării tranziţiei de gen înaontea vârstei de 18 ani, o iniţiatică a Partidului Les Républicains (LR, opoziţie) condamnată aprig de stânga şi dezaprobată de Guvern în urma unor ezitări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această ioniţiativă a senatoarei LR Jacqueline Eustache-Brinio - adoptată marţi cu 180 de voturi la 136 - prevede o interzicere a tratamentelor hormonale minorilor şi un controlul strict al prescierii ”blocanţilor pubertăţii”, nişte molecule care permit suspendarea dezvoltării caracterelor sexuale secundare (sâni, voce, pilozitate) ale genului copilului cu care acesta nu se identifică.

Scopul este ”să se evite ca minorii care-şi pun problema genului să nu regrete tratamente medicale sau chiurgicale de schimbarea sexului în urma unui diagnostic greşit”, a declarat autoarea textului, stârnind protestele stângii.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Adevărata problemă pe care o aveţi este că persoanele transsexuale există şi că nu puteţi face ninmic să le împiedicaţi”, i-a replicat ecologista Mélanie Vogel.

Textul a fost adoptat cu voturile aproape unanime ale alianţei LR-centru, majoritară în Senat.

Stânga şi grupul macronist s-au opus, iar grupul independenţilor, în care Partidul Horizons (centru-dreapta) este majoritar, nu a participat la vot.

Textul a fost trimis Adunării Naţionale, însă nimic nu arată în prezent că va fi examinat.

AMBIGUITATE GUVERNAMENTALĂ

Dezbaterile au fost fost o ocazie ca Guvernul să-şi clarifice poziţia, în contextul în care intenţiile i-au rămas ambigue până marţi seara târziu.

Însă ministrul delegat însăcinat cu Sănătatea Frédéric Valletoux a respins în bloc iniţiativa, după ce a ascultat toate grupurile politice, denunţând ”o abordare complet dogamtică, subiectivă, în care argumentele medicale şi ştiinţifice au puţină importanţă”.

Mai multe surse parlamentare au fost avertizate marţi de Executiv cu privire la un aviz guvernamental ”al înţelepciunii”, adică nici favorabil şi nici defafavorabil, care a iritat în tabăra prezidenţială.

Mai mulţi parlamentari din Partidul Renaissance au semnat un editorial în Le Nouvel Obs în care denunţau o ”ofensivă transfobă”.

”Noi nu ne vom da votul unui demers care este doar un pretext de a da credit unora dintre cele mai radicale, nedrepte şi reacţionare pozţii din Adunarea noastră”, a declarat revoltat senatorul Renaissance Xavier Iacovelli în şedinţa publică.

În urma acestor critici, liderul senatorilor LR Bruno Retailleau a trecut la atac.

”Nu există de o parte o tabără a binelui şi de alta o tabără a răului. Nu există de o parte transfobi şi de cealaltă persoane cu umanitate deplină. Acest tip de afirmaţie este o insultă”, a tunat el, agitând ”datoria precauţiei şi prudenţei” faţă de minori.

raportorul iniţaitivei, senatorul LR Alain Milon a dat asigurări că aceasta garantează ”echilibrul” între nevoia de a ”alina suferinţele pacienţilor” şi de a ”limita recurgerea la intervenţii ireversibile”.

SANCŢIUNI PENALE

Versiunea textului supusă la vot în Senat prevede să se permită prescierea ”blocanţilor pubertăţii” minorilor, dar într-un cadru precis, în ”centre de referinţă pluridisciplinare” şi numai în urma unei monitorizări medicale cu o durată de cel puţin doi ani.

Prescrierea minorilor a unor hormoni încrucişaţi este însă interzisă, la fel ca realizarea ”operaţiilor de reatribuire” a sexului.

Textul prevede ca medicii care încalcă aceste reguli să fie condamnaţi la până la doi ani de închisoare şi plata unei amenzi în valoare de până la 30.000.

Frédéric Valletoux a denunţat ”un precedent îngrijorător”.

Asociaţii de apărarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor şi numeroşi senatori au acuzat introducerea în text a unui articol dedicat implementării unui strategii naţionale în domeniul psihiatriei infantile.

”Incongruenţa genului, adică sentimentul unei inadecvări între genul resimţit şi cel de la naştere, a fost însă exclusă din din categoria tulburărilor mentale de către Organizţaia Mondială a Sănătăţii (OMS) în 2018. Această propunere de lege vrea să interzică ceea ce este mai bine pentru tineri şi să meargă împotriva ştiinţei”, a denunţat marţi, la o manifestaţie în faţa Senatului, secretarul Asociaţiei ”Toutes des femmes” Daisy Letourneur.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.