Ofensiva rusă în nord-vestul Ucrainei este un răspuns faţă de atacuri ucrainene pe teritoriul rus, iar Kremlinul nu intenţionează ”la ora actuală” să cucerească marele oraş ucrainean Harkov, anunţă vineri preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am spus în mod public că, dacă asta va continua, vom fi obligaţi să creăm o zonă de securitate, o zonă sanitară”, a declarat vineri într-o conferinţă de presă la Harbin, în China, în a doua zi a unei vizite de stat, Vladimir Putin.

”Este ceea ce facem”, a anunţat el.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Ceea ce se întâmplă către Harkov este din vina lor (a Ucrainei), pentru că au bombardat şi continuă să bombardeze zone rezidenţiale în teritoriile (ruse) de frontieră, inclusiv la Belgorod”, a adăugat el.

Regiunea Belgorod şi capitala cu acelaşi nume a acesteia sunt vizate aproape zilnic în atacuri aeriene şi cu drone.

Kievul spune că răspunde astfel bombardamentelor care îndoliază Ucraina zilnic de la invazia rusă, în februarie 2022.

Întrebat despre posibilitatea de a cuceri Harkovul, al doilea cel mai important oraş ucrainean şi capitala regiunii ucrainene vizate în prezent într-o ofensivă, Vladimir Ptun a răspuns că nu este obiectivul său pentru moment.

”În ceea ce priveşte (cucerirea) Harkovului, noi nu avem acest plan la ora actuală”, a răspuns el.

Însă el a subliniat că trupele sale înaintează ”zilnic” în regiune ”aşa cum s-a prevăaut”.

Rusia a lansat la 10 mai o ofensivă-surpriză în nordul Ucrainei, lărgind frontul, în timp ce armata Kievului se află în defensivă în est şi sud, pe fondul unei penurii de oameni şi muniţie.

Moscova a obţinut în această ofensivă cele mai importante cuceriri teritoriale de la sfârşitul lui 2022 şi obligă Kievul să mobilizeze întăriri din alte zone ale frontului.

Un atac masiv cu drone ucrainene a avut loc în noaptea de joi spre vineri în sud-vestul Rusiei, soldat cu doi morţi, incendierea a cel puţin unei rafinării şi care a lăsat în întuneric o parte a Sevastopolului în Crimea anexată.

Ministerul rus al Apărării a anunţat într-un comunicat că a neutralizat 51 de drone aeriene într-un atac vizând Crimeea, 44 deasupra regiunii Krasondar, şase în Belgorod şi una în Kursk.

Guvernatorul regiunii Belgorod a anunţat uciderea unei femei şi a copilului acesteia în vârstă de patru ani într-un atac cu dronă în satul Oktiabrski.

În regiunea Krasnodar (sud-vest), autorităţile locale au anunţat pe Telegram că două drone ucrainene au lovit şi indendiat o rafinărie, la Tuapse, pe malul Mării Negre, fără să facă victime.

Mai multe publicaţii ruse au publicat înregistrări video - neautentificate - care surprind acest atac.

Autorităţile din acest district au anunţat pe Telegram că incendiul a fost stins.

Site-ul rus Astra scrie, citând surse anonime, că atacul ar fi atins, la Novorosiisk, două depozite de petrol şi două terminale în zona portului.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a distrus şase drone navale în apele Mării Negre.

În Crimeea, în oraşul Sevastopol, cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagră a fost privat ”în parte” de electricitate, după ce o substaţie a fost avariată de ”fragmente ale unor drone doborâte”, a anunţat pe Telegram guvernatorul ocupaţiei, Mihail Razvojaiev.

El a anunţat într-un mesaj separat închiderea temporară, la Sevastopol, a şcolilor şi grădiniţelor, din cauza întreruperii alimentării cu electricitate.

Repararea reţelei electricie ar putea dura, estimează el, ”aproximativ o zi”.

Ucraina nu a comentat imediat cu privire la acest atac.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.