Polonia a decis să impună restricţii deplasărilor diplomaţilor ruşi pe teritoriul polonez, din cauza ”implicării” Moscovei într-un ”război hibrid”, anunţă luni Ministerul polonez de Externe, iar Rusia a anunţat imediat că ia ”măsuri de retorsiune”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tocmai am anunţat o decizie a Poloniei cu privire la implicarea statului rus într-un război hibrid împotriva UE, inclusiv a Poloniei. Va fi vorba despre restricţii ale circulaţiei diplomaţilor ruşi în ţara noastră”, a declarat presei, la Bruxelles, Radoslaw Sikorski.

Aceste restricţii li se aplică tuturor diplomaţilor şi celorlalţi membri ai personalului Ambasadei Rusiei la Varşovia - cu excepţia ambasadorului.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Ei se vor putea deplasa numai în regiunea poloneză Mazovie (centru), iar consulii în provinciile în care îşi desfăşoară funcţia, a precizat ministrul.

Sikorski a subliniat că Polonia nu este prima ţară care introduce aceste restricţii şi şi-a exprimat speranţa ca ”alţii să ne urmeze exemplul”.

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreiev, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti, a anunţat că nu a fost încă informată cu privire la măsurile luate.

”Noi nu am fost încă informaţi în mod oficial şi nu s-a dat nicio explicaţie în acest subiect”, a declarat ambasadorul rus.

La Moscova, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a anunţat, la rândul său, că Rusia va lua lua ”măsuri de retorsiune” împotriva Poloniei, în urma acestei decizii.

”RUSOFOBIE”

”Noi (...) vom lua măsuri de retorsiune, pentru ca liderii polonezi, care sunt invadaţi de rusofobie, să regrete cu vârf şi îndesat viitorarele măsuri antiruse luate”, a declarat ea, citată de agenţiile ruse de presă.

Polonia a anunţat recent că a arestat mai multe persoane suspectate de acte de sabotaj în contul serviciilor ruse de informaţii, acuzate de bătăi, incendii criminale şi tentative de inceneiere.

”În Polonia a fost arestat deja un bărbat care aproape că a comis un sabotaj şi există alţi suspecţi. Noi sperăm că Federaţia rusă va lua aceste (restricţii) ca pe un semnal de alarmă foarte serios”, a declarat luni Sikorski.

La jumătatea lui mai, premierul polonez Donald Tusk a anunţat o consolidare a serviciilor poloneze de informaţii, în urma unor activităţi ale Moscovei vizând o destabilizare a situaţiei în Polonia, acuză Varşovia.

Donald Tusk mai anunţa atunci că au fost dejucate mai multe acte de sabotaj, ”mulţumită vigilenţei serviciilor noastre şi ale aliaţilor noştri”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.