Ucraina obţine „câştiguri politice uriaşe” din ofensiva sa militară în vestul Rusiei, însă incursiunea nu modifică „abordarea anti-escaladare” a Occidentului, a declarat ministrul polonez de interne Tomasz Siemoniak, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ucraina susţine că a cucerit peste 80 de aşezări pe o suprafaţă de 1.150 km pătraţi în Kursk începând cu 6 august, în cea mai mare invazie a Rusiei de la al Doilea Război Mondial.

Reuters precizează că nu a putut verifica independent evoluţiile de pe câmpul de luptă.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

„Această ofensivă nu schimbă atitudinea anti-escaladare a Occidentului”, a declarat Siemoniak, întrebat într-un interviu acordat Reuters dacă victoriile militare ale Kievului ar putea schimba poziţia aliaţilor săi privind utilizarea armelor pe care le furnizează pentru războiul cu Rusia.

Guvernele occidentale care furnizează ajutor militar Ucrainei după invazia Rusiei în februarie 2022 au refuzat până acum să permită Ucrainei să utilizeze arme cu rază lungă de acţiune din cauza riscului perceput de escaladare a conflictului.

„Cred că pentru ţările occidentale acesta este un eveniment în ceea ce priveşte schimbarea imaginii Ucrainei - câştigurile politice ale Kievului sunt uriaşe după mai puţin de două săptămâni”, a declarat Siemoniak.

Până în prezent, SUA consideră incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk o mişcare de protecţie adecvată pentru ca Kievul să folosească echipamente americane, au declarat în această săptămână oficiali de la Washington, dar şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele complicaţii pe măsură ce trupele ucrainene pătrund mai mult pe teritoriul inamic.

Varşovia a fost unul dintre cei mai fermi aliaţi ai Ucrainei, iar prim-ministrul polonez Donald Tusk a adoptat un ton similar cu Washingtonul la începutul acestei săptămâni, afirmând că Ucraina are tot dreptul să răspundă la război într-un mod care ar paraliza efectiv Rusia.

Un consilier prezidenţial ucrainean a declarat vineri că incursiunea transfrontalieră a Kievului în regiunea rusă Kursk a fost necesară pentru a convinge Moscova să înceapă negocieri de pace „corecte”.

Rusia a calificat incursiunea Ucrainei drept o provocare majoră şi a promis să riposteze cu un „răspuns demn”.

Statele Unite şi puterile occidentale, dornice să evite confruntarea militară directă cu Rusia, au declarat că Ucraina nu a anunţat în prealabil şi că Washingtonul nu a fost implicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.