Israelul, care îşi extinde ocuparea ilegală în Cisiordania, a aprobat confiscarea a 1.270 de hectare de pământ în acest teritoriu palestinian ocupat, arată un document oficial consultat miercuri de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre o confiscare-record de la Acordurile de Pace de la Oslo din 1993, denunţă organizaţia israeliană ”Pacea acum”, după ce aceste pământuri - situate în Valea Iordanului - au fost declarate ”proprietate a Guvernului” de către Autoritatea israeliană însărcinată cu Afaceri Funciare în teritoriile palestiniene, la sfârşitul lui iunie.

”Mărimea zonei (...) este cea mai mare de la Acordurile de la Oslo (1993), iar anul 2024 marchează un vârf în amploarea declarării de terenuri de stat”, denunţă ”Pacea acum”.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

COLONIZARE ILEGALĂ

De la începutul lui 2024, Guvernul israelian a confiscat în mod ilegal 23,7 de kilometri pătraţi din teritoriul Cisiordaniei.

El anunţa la 22 martie confiscarea a 800 de hectare de pământ în Cisiordania, în vederea construirii unor noi colonii.

Această decizie a fost respinsă drept o ”provocare” de către ”Pacea acum”, potrivit căreia palestinienii îşi pierd dreptul de proprietate sau de folosinţă pe pământuri declarate ”terenuri de stat”.

Autorităţile israeliene nu au comentat în mod public această ultimă confiscare, care intervine în contextul unei exacerbări a tensiunilor cu palestinienii din cauza Războiului din Fâşia Gaza.

Colonizarea israeliană în Cisiordania ocupată - inclusiv în Ierusalimul de Est - este ilegală în dreptul internaţional, subliniază cu regularitate ONU, care denunţă orice colonizare israeliană a teritoriilor palesiniene ocupate drept unul dintre principalele obstacole în calea unei păci în conflictul israeliano-plaestinian.

COLONII ”SĂLBATICE”

Zeci de colonii ”sălbatice” au fost înfiinţate în Cisiordania ocupată, în afară de colonii ”autorizate” de către autorităţile israeliene.

Aproximativ 490.000 de colonişti israelieni s-au instalat - preintre cei trei milioane de palestinieni care locuiesc în Cisiordania ocupată - în colonii israeliene ”autorizate”, dar ilegale, potrivit mai multor organizaţii internaţionale ca ONU, care consideră orice colonizare în Cisiordania ocupată drept ilegală.

ONU cere de ani de zile Israelului - însă în zadar - să-şi ”îngheţe toate activităţile de populare” în Cisiordania.

Mai multe organizaţii internaţionale, de exemplu Biroul Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA), denunţă, în afară de colonizare, hărţuirea palestinienilor de către colonişti, care determină comunităţi întregi să-şi părăsească pământurile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.