Fosta Primă Doamnă Carla Bruni-Sarkozy a fost inculpată - la fel ca soţul său, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, în octombrie - într-o anchetă cu privire la retractarea în 2020 a intermediarului Ziad Takieddine, care-l acuza pe fostul şef de stat francez de faptul că şi-a finanţat campania prezidenţială din 2007 cu fonduri libiene, relatează Paris Match.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Carla Bruni-Sarkozy a fost inculpată după ce a fost interogată de către doi judecători de instrucţie financiară, cu privire la ”trăinuirea coruperii martorului” Ziad Takieddine şi ”participare la o asociere de răufăcători în vederea comiterii infracţiunii de înşelătorie la judecată în bandă organizată”, şi anume ”înşelarea magistraţilor care urmau să se pronunţe în procedura judiciară referitoare la presupusa finanţare libiană a campaniei electorale”, potrivit unei surse judiciare.

Ea a fost plasată însă sub statutul mai favorabil de martor asistat cu privire la o asociere de răufăcători în vederea coruperii unor membri ai personalului judiciar străin din Liban.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Fosta cântăreaţă şi manechin ”a fost plasată sub control judiciar şi interdicţia de a intra în contact cu toţi protagoniştii acestei proceduri, cu excepţia domnului Nicolas Sarkozy", precizează sursa judiciară citată.

Această decizie ”pronunţată în aceiaşi termeni ca cea cu privire la soţul său (...) este doar o urmare procedurală logică şi nu este fondată nici juridic şi nici factual”, au declarat AFP avocaţii acesteia, Paul Mallet şi Benoît Martinez.

”Carla Bruni-Sarkozy este hotărâtă să-şi afirme drepturile şi să conteste această hotărâre nefondată”, au anunţat ei.

12 PERSOANE INCULPATE

Nicolas Sarkozy a fost inculpat în octombrie în acest dosar judiciar, deschis în primăvare lui 2021, cu privire la aceleaşi infracţiuni.

Avocaţii săi au depus în aprilie o cerere de anulare a acestor acuzaţii, iar apoi o cerere de anulare a anchetei.

Fostul şef de stat este acuzat de faptiul că a aprobat manevre în vederea obţinerii, în noiembrie 2020, a unei răzgândiri a lui Ziad Takieddine, principalul martor al acuzării în dosarul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2007 cu fonduri libiene, care urmează să fie judecat în 2025.

Într-un interviu acordat BFMTV şi Paris-Match de la Beirut, în Liban, unde trăieşte, intermediarul declara că fostul şef de stat nu a ”luat un cent, în numerar sau nu” de la defunctul dictator libian Muammar al-Gaddafi.

Alte 12 persoane au fost inculpate cu privire la o participare, în momente şi în grade diferite, la această operaţiune, care a avut drept scop înşelarea justiţiei franceze.

Între aceşti suspecţi se află Michèle Marchand, zisă "Mimi", o fostă foarte inluentă jurnalistă în presa de scamdal, o prietenă a lui Carla Bruni-Sarkozy, intermediarul Noël Dubus, condamnat deja cu privire la escrocherie sau şeful de întreprindere David Layani.

”STUPID DE NAIVĂ”

Carla Bruni a fost audiată anterior de două ori de către anchetatori de la Biroul central de luptă împotriva corupţiei şi infracţiunilor financiare şi fiscale (OCLCIFF), în calitate de mator, în iunie 2013, iar apoi ca suspectă, la începutul lui mai.

Fosta Primă Doamnă este suspectatĂ de faptul că a cerut, la sfârşitul lui 2019 o linie telefoncă ocultă, de care cuplul Sarkozy s-a folosit pentru a primi mesaje de la Mimi Marchand despre desfăşurarea operaţiunii.

Ea a declarat în faţa anchetatorilor că se simte ”stupid de naivă” şi ”responsabilă de inculparea” soţului său.

Ea a negat în mai, în faţa anchetatorilor, că deţine această linie şi a declarat că nu ştie nimic despre o deplasare a lui Mimi Marchand la Beirut, la jumătatea lui octombrie 2020, pentru a-l intervieva pe Ziad Takieddine.

Unul dintre mesaje pare însă să dovedească că fosta Primă Doamnă a fost informată înainte de deplasarea lui Mimi Marchand.

Încolţită de întrebări ale anchetatorilor cu privire la incoerenţe ale versiunii sale cu privirie la acest telefon ocult, cântăreaţa nu a reuşit să găească răspunsuri.

”Desigur, Înţeleg, Dar acesta nu este numărul meu” de telefon, a declarat ea. ”Încerc să eşafodez explicaţii”, a adăugat ea.

Carla Bruni-Sarkozy, o veche prietenă a lui Mimi Marchand, a descris-o pe aceasta ca fiind o persoană ”malignă, dar nu neapărat sinceră” şi ”foarte manipulatoare”.

Ea a declarat că se simte ”stupid de naivă” şi ”responsabilă de inculparea” soţului său.

”Eu ar fi trebuit să fiu” inculpată, a declarat ea, prezentându-se drept ”singurul contact” al soţului său cu Mimi Marchand, care ”a folosit numele soţului (său) şi pe al (său) (...) pentru a-şi da greutate pe lângă complicii săi”.

Aceasta este teza pe care a avandat-o fostul preşedinte în faţa a doi judecători de instrucţie, atunci când a fost interogat în octombrie.

El s-a prezentat ca fiind implicat în mod greşit în acest dosar, din cauza unei ”mici bande” de ”picioare nichelate” avide de bani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.