Partidul Alianţa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), care s-a clasat a doua în urma alegerilor europene în Germania, i-a interzis luni capului său de listă Maximilian Krah să facă parte din noul Parlament European (PE) în cadrul partidului, din cauza unei serii de scandaluri care i-au afectat campania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este cazul”, a răspuns luni AFP un purtăror de cuvânt AfD, întrebat dacă parlamentarul va fi exlcus din delegaţia AfD.

Maximilian Krah, un avocat în vârstă de 47 de ani, a fost îndepărtat la sfâşitul campaniei electorale, după ce a declarat că un membru SS ”nu este automat un criminal”.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

I s-a interzis să orgenizeze mitinguri electorale şi a fost dat afară din instanţe de conducere după aceste declaraţii, care au determinat Paritidul francez Rassemblement Nationa (RN, extrema dreapta) să pună capăt cooperării cu AfD în cadrul PE, în care făceau parte din grupul Identitate şi Democraţie (ID).

Eurodeputatul, care candida la un nou mandat, era acuzat de o apropiere de China şi Rusia.

Unul dintre asistenţii săi parlamentari, Jian Guo, a fost arestat din ordinul Parchetului federal, la sfârşitul lui aprilie, din cauza unor acuzaţii de spionaj în contul Beijingului în cadrul instituţiei europene.

Maximilian Krah, ales duminică, va putea ”bineînţeles să facă parte din Parlamentul European”, declară AFP purtătorul de cuvânt al AfD.

Această decizie intervine în contextul în care partidul german de extremă dreapta a atins cel mai mare scor din istoria sa în alegerile europene - de 15,9% - şi se clasează pe poziţia a doua, după CDU/CSU (conservatori), porivit unor rezultate oficiale nedefinitive de luni.

El devansează PartidulSocial Democrat (SPD) al lui Olaf Scholz, Verzii şi Partidul Liberal (FDP), care fac parte din coaliţia aflată la guvernare şi ar putea trimite 15 parlamentari în PE.

Opoziţia conservatoare şi de extremă dreapta cere alegeri anticipate cu peste un an înainte de termenul viitoarele alegeri parlamentare, prevăzute în toamna lui 2025, o opţiune refuzată în mod categotric de către cancelarul Olaf Scholz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.