Oprirea principalei centrale termice din Cuba a provocat o pană de curent în întregul sistem electric al insulei, a anunţat vineri Ministerul Energiei şi Minelor, care vorbeşte despre o „urgenţă energetică”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Sistemul este lipsit de electricitate în întreaga ţară” în urma opririi centralei Antonio Guiteras, a declarat Lázaro Guerra, directorul general pentru electricitate al Ministerului Energiei şi Minelor, la televiziunea de stat.

Cu o zi înainte, guvernul anunţase, printre alte măsuri, o încetare a lucrului în sectorul public, pentru a face faţă crizei energetice care afectează insula.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

În ultimele săptămâni, oamenii din mai multe provincii au rămas fără electricitate până la douăzeci de ore într-o singură zi.

Lázaro Guerra a explicat că, atunci când centrala electrică s-a oprit, „sistemul s-a prăbuşit” şi că guvernul se mobilizează pentru a-l restabili cât mai repede posibil.

Preşedintele Miguel Díaz-Canel a declarat pe X că se lucrează neîncetat pentru a fi restabilită energia electrică, iar guvernul a făcut din rezolvarea acestei „probleme energetice foarte sensibile” prioritatea sa absolută.

Miguel Díaz-Canel anunţase joi că Cuba se află într-o „urgenţă energetică” din cauza dificultăţilor de a cumpăra combustibilul necesar alimentării centralelor sale, ca urmare a înăspririi embargoului pe care Washingtonul îl impune insulei din 1962.

Pentru a face faţă situaţiei, prim-ministrul Manuel Marrero a anunţat suspendarea tuturor activităţilor de stat neesenţiale, în timp ce deficitul de electricitate a ajuns joi la aproape 50%.

Electricitatea de pe insulă este produsă de opt centrale termice depăşite tehnic, dintre care unele s-au defectat sau sunt în curs de întreţinere, precum şi de şapte centrale plutitoare, pe care guvernul le închiriază de la companii ruseşti şi de grupuri electrogene. Cea mai mare parte a acestei infrastructuri are nevoie de combustibil pentru a funcţiona.

Insula se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză din ultimele trei decenii, cu penurie de alimente şi medicamente şi întreruperi cronice de energie electrică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.