Unii dintre piraţii aerului care au comis atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 s-au aflat în contact cu şi au primit ajutor din partea unor persoane care par să aibă legături cu Guvernul Arabiei Saudite, se arată într-un raport clasificat care a fost făcut public vineri, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cunoscut sub numele de "cele 28 de pagini", acest document secret face parte din raportul anchetei demarate în 2002 asupra atacurilor de la 11 septembrie de o Comisie din cadrul Congresului şi a fost clasificat la finalizarea raportului. Îndemnurile la publicarea documentului au fost ignorate de atunci încoace. Textul constă de fapt în 29 de pagini şi o scrisoare a directorului CIA din acea prioadă George Tenet.

"Pe când se aflau în Statele Unite, unii dintre piraţii aerului de la 11 septembrie se aflau în contact cu şi primeau susţinere şi asistenţă de la indivizi care pot avea legături cu Guvernul Saudit", se arată în document.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În acest text se mai arată că ancheta a obţinut informaţii "care arată că oficiali din cadrul Guvernului saudit (aflaţi) în Statele pot avea alte legături cu al-Qaida şi alte grupări teroriste", însă Comisia care a scris textul recunoaşte că multe dintre aceste informaţii "rămân speculative şi urmează să fie verificate în mod independent".

În urma presiunii exercitate de familiile victimelor şi avocaţi, preşedintele Barack Obama a anunţat în aprilie că administraţia sa va declasifica aceste pagini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.