Filipine şi China ”au ajuns la o înţelegere cu privire la aranjamentul provizoriu” pentru misiunile de reaprovizionare a unei nave aflată pe plajă în Marea Chinei de Sud, a anunţat duminică Ministerul de Externe de la Manila, într-un comunicat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Afaceri Externe (DFA) nu a oferit detalii cu privire la aranjamentul pentru misiunile de aprovizionare ale Filipinelor în Sierra Madre în Second Thomas Shoal.

Dar a spus că acordul a urmat ”discuţiilor sincere şi constructive” dintre cele două părţi prin Mecanismul de consultare bilaterală, la începutul acestei luni.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Ambele părţi continuă să recunoască nevoia de a detensiona situaţia din Marea Chinei de Sud şi de a gestiona diferenţele prin dialog şi consultare şi sunt de acord că acordul nu va prejudicia poziţiile celeilalte în Marea Chinei de Sud”, a spus DFA.

Ambasada Chinei din Manila nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Manila a pus pe plajă, în mod deliberat, nava filipineză în 1999, pentru a-şi consolida pretenţiile cu privire la apele disputate din jurul bancului, şi de atunci a menţinut acolo un mic contingent de marinari.

Oficialii de securitate filipinezi au mai spus duminică că vor efectua misiunile de reaprovizionare pe cont propriu, în ciuda unei oferte de ajutor din partea Statelor Unite.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat vineri că SUA ”vor face ceea ce este necesar” pentru a se asigura că aliatul lor din tratat poate reaproviziona Sierra Madre din Second Thomas Shoal.

Omologul filipinez al lui Sullivan, Eduardo Ano, a declarat că reaprovizionarea va rămâne ”o operaţiune pură filipineză”.

”Nu este nevoie în acest moment de vreo implicare directă a forţelor americane în misiunea RORE (reaprovizionare)”, a spus Ano într-un comunicat.

Reuters a relatat anterior că Filipine a refuzat ofertele din partea Statelor Unite pentru a-i asista operaţiunile în Marea Chinei de Sud.

Tensiunile pe calea navigabilă în litigiu s-au transformat în violenţă în ultimul an, un soldat filipinez pierzând un deget luna trecută.

Purtătorul de cuvânt al armatei filipineze a declarat duminică, într-o declaraţie separată, că Filipine ”va epuiza toate mijloacele înainte de a solicita intervenţia străină” în misiunile sale de aprovizionare.

Manila şi Washingtonul sunt legate de Tratatul de Apărare Reciprocă din 1951, un pact care poate fi invocat în cazul unui atac armat împotriva forţelor filipineze, a navelor publice sau a aeronavelor din Marea Chinei de Sud.

Oficiali americani, inclusiv preşedintele Joe Biden, şi-au afirmat angajamentul ”de fier” de a ajuta Filipine.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, suprapunând revendicările maritime ale Filipinelor, Vietnamului, Malaeziei şi Brunei.

În 2016, un tribunal de la Haga a declarat că pretenţiile Chinei nu aveau temei juridic, o decizie pe care Beijingul a respins-o.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.