Cel puţin 24 de persoane au fost ucise, sâmbătă, în urma unor lovituri israeliene în Fâşia Gaza, potrivit serviciilor de urgenţă din teritoriul palestinian devastat de mai bine de nouă luni de război între Israel şi Hamas, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, al cărei atac asupra Israelului la 7 octombrie a declanşat războiul, a considerat aceste lovituri drept ”răspunsul” Israelului la avizul dat cu o zi înainte de Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), care a decis că ocupaţia israeliană a teritoriilor palestiniene din 1967 este „ilegală”.

O decizie calificată drept ”istorică” de către palestinieni şi ”falsă” de către Israel.

Sâmbătă, armata israeliană a afirmat că a ”eliminat terorişti” în loviturile şi luptele din Fâşia Gaza, unde Israelul asediază aproximativ 2,4 milioane de locuitori.

Potrivit serviciilor de urgenţă din Gaza, cel puţin 24 de persoane au murit în raidurile israeliene.

Un atac a lovit tabăra Nousseirat (centru), omorând două femei şi un copil, a declarat un oficial de la spitalul al-Awda.

În acelaşi spital, un bebeluş a fost salvat din pântecele mamei sale, care a fost de asemenea ucisă la Nousseirat.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Două dintre fiicele mele şi patru membri ai familiei mele sunt morţi”, a declarat Manar Abou Sidra, a cărei casă a fost lovită de în Nousseirat. ”Acest lucru este barbar. Nu avem nicio legătură cu organizaţiile (armate), aşa că de ce să ne ţintească?”

Apărarea civilă a raportat nouă decese în urma loviturilor din oraşul Gaza (nord).

”Dormeam în apartamentele noastre şi deodată am auzit o bubuitură! Apartamentele noastre au fost lovite şi toată lumea îşi căuta copiii”, a declarat Hassan Ayyad, un locuitor al oraşului Gaza.

Spitalul Al-Awda a declarat că a internat patru copii răniţi în timp ce se jucau pe acoperişul casei lor după un atac cu dronă israelian în Al-Bureij (centru). Potrivit spitalului, unii au trebuit să sufere amputaţii.

La 7 octombrie, comandourile Hamas infiltrate din Gaza au efectuat un atac fără precedent în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1 195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene. Dintre cele 251 de persoane răpite atunci, 116 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 42 sunt decedate, potrivit armatei.

În replică, Israelul a promis să distrugă Hamas, pe care o consideră o organizaţie teroristă, şi a lansat o ofensivă aeriană şi apoi terestră în Fâşia Gaza, care a făcut până în prezent 38 919 victime, majoritatea civili, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii al guvernului din Gaza, condus de mişcarea islamistă.

Sâmbătă seară, în Israel au fost planificate noi manifestaţii împotriva guvernului lui Benjamin Netanyahu şi s-a solicitat un acord pentru eliberarea ostaticilor.

Benjamin Netanyahu consideră că sporirea „presiunii militare” asupra Hamas este o modalitate de a „avansa” un acord pentru eliberarea ostaticilor.

Războiul a dus la strămutarea a mai mult de jumătate din populaţia micului teritoriu ameninţat de foamete şi unde, potrivit ONU, niciun loc nu este sigur.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.