Ucraina şi-a îndemnat aliaţii să-i permită să folosească armele furnizate de Occident pentru a întreprinde atacuri în interiorul Rusiei şi să renunţe astfel la o poziţie oficială pe care unii dintre ei au menţinut-o pe tot parcursul invaziei masive a Rusiei, care durează de 27 de luni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat pentru Reuters la 20 mai că au avut loc discuţii cu aliaţii Kievului despre utilizarea armelor acestora pentru a lovi obiective militare ruseşti de la graniţă şi mai departe în interiorul Rusiei. El a spus că discuţiile nu au dus la "nimic pozitiv", dar unii parteneri şi-au schimbat totuşi retorica în această privinţă.

Joi, înaintea reuniunii miniştrilor de externe din NATO, care pregătesc summitul alianţei din iulie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că vrea o discuţie pe această temă. A sosit timpul pentru ca membrii alianţei să reconsidere unele dintre restricţiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei, a spus Stoltenberg.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
CITEȘTE ȘI UPDATE - Şeful NATO cere o discuţie despre restricţiile pentru armele furnizate Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a avertizat marţi pe membrii NATO că se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să folosească armele occidentale pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei.

CITEȘTE ȘI Putin ameninţă Europa: "În special în ţările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă"

Iată ce au spus până acum partenerii Kievului:

STATELE UNITE

Preşedintele de atunci al Statului Major interarme, Mark Milley, a declarat anul trecut: "Pot spune că le-am cerut ucrainenilor să nu folosească echipamente furnizate de SUA pentru atacuri directe în Rusia".

Întrebat miercuri despre poziţia actuală a Washingtonului, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că aceasta se va "adapta şi ajusta".

"Cred că ceea ce aţi văzut de-a lungul celor peste doi ani, pe măsură ce natura câmpului de luptă s-a schimbat, pe măsură ce locaţiile, mijloacele pe care Rusia le foloseşte s-au schimbat, ne-am adaptat şi ne-am ajustat la asta .... Este exact ceea ce vom face, în continuare", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat reporterilor de la Washington că sprijinul SUA pentru Ucraina a evoluat de-a lungul războiului. "Dar, în acest moment, nu există, de asemenea, nicio schimbare în politica noastră", a punctat el.

ŞEFUL NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat membrii alianţei să ridice restricţiile pentru utilizarea armelor lor, pentru a permite Ucrainei să lovească "ţinte militare legitime" în interiorul Rusiei.

"A venit momentul să ne gândim dacă va fi corect să ridicăm unele dintre restricţiile care au fost impuse, deoarece vedem acum că, în special în regiunea Harkov, linia frontului şi linia de frontieră sunt mai mult sau mai puţin aceleaşi", a declarat Stoltenberg, adăugând că decizia aparţine fiecărei ţări.

NATO în sine, ca organizaţie, nu livrează arme Ucrainei.

MAREA BRITANIE

În timpul unei vizite la Kiev, la 3 mai, ministrul britanic de externe David Cameron a declarat pentru Reuters că Ucraina va putea folosi armele furnizate de Londra pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei şi că depinde de Kiev dacă face acest lucru.

"Ucraina are acest drept", a spus el. "Aşa cum Rusia loveşte în interiorul Ucrainei, puteţi înţelege foarte bine de ce Ucraina simte nevoia să se asigure că se apără", a punctat el.

FRANŢA ŞI GERMANIA

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi că Ucrainei ar trebui să i se permită să lovească situri militare din interiorul Rusiei pe care Moscova le foloseşte pentru a ataca Ucraina. "Credem că ar trebui să li se permită să neutralizeze siturile militare de unde sunt lansate rachete, siturile militare de unde este atacată Ucraina", a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz. "(Dar) nu ar trebui să le permitem să lovească alte ţinte din Rusia şi situri civile sau alte situri militare din Rusia...", a adăugat Macron.

Întrebat în legătură cu acest subiect, Scholz a răspuns: "Mi se pare ciudat când unii oameni susţin că (Ucrainei) nu ar trebui să i se permită să se apere şi să ia măsuri adecvate pentru acest lucru"

ITALIA

Italia nu va trimite niciodată trupe în Ucraina, iar armele pe care le-a furnizat Kievului nu ar trebui să fie folosite pe teritoriul rusesc, a declarat joi ministrul italian de externe Antonio Tajani. "Toate armele care pleacă din Italia (către Ucraina) ar trebui să fie folosite pe teritoriul Ucrainei", a declarat Tajani într-un interviu pentru postul public de televiziune RAI.

DANEMARCA

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen s-a făcut ecoul lui Stoltenberg în comentariile făcute marţi la postul de televiziune TV2. "Sunt bineveniţi să folosească ceea ce am donat Ucrainei şi în afara Ucrainei - adică asupra ţintelor ruseşti - dacă acest lucru este în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat ea. "Secretarul general al NATO a fost foarte clar pe această temă, că este în cadrul regulilor atunci când porneşti un război, deoarece Ucraina este cea care este atacată de Rusia", a spus Frederiksen. Cu toate acestea, ea nu a spus dacă acest lucru se va aplica avioanelor de luptă F-16 pe care Ucraina urmează să le primească de la Copenhaga.

OLANDA

Ca răspuns la o solicitare de comentarii, Ministerul olandez al Apărării a declarat miercuri că Ucraina ar trebui să folosească armele donate în conformitate cu dreptul internaţional. "Dincolo de acest lucru, Olanda nu impune limitări legale privind utilizarea armelor furnizate de Olanda deasupra sau pe teritoriul rusesc", a declarat MAE olandez.

CEHIA

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi, în cadrul unui briefing, că declaraţiile lui Stoltenberg şi ale altora pe această temă sunt "absolut logice".

"Ucraina este o ţară care se apără împotriva agresiunii ruseşti şi, ca ţară agresată, are cu siguranţă toate drepturile de a folosi toate posibilităţile pentru apărarea sa", a afirmat Fiala.

BALTICI

Lituania şi-a exprimat vocal sprijinul pentru dreptul Ucrainei de a lovi ţinte din interiorul Rusiei. "Modul de a reacţiona la agresiunea Rusiei în Ucraina, dar şi în ţările noastre, este să permitem Ucrainei să folosească armele pe care le are deja, aşa cum trebuie să le folosească", a declarat luni ministrul de externe Gabrielius Landsbergis. "Acesta este modul în care gestionăm escaladarea, acesta este modul în care oprim Rusia".

Preşedintele leton Edgars Rinkevics a fost, de asemenea, de acord cu Stoltenberg, declarând luni la CNN: "Cred că nu există niciun motiv raţional şi pragmatic pentru a nu permite Ucrainei să folosească aceste arme împotriva Rusiei într-un mod cât mai eficient".

Ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, a cerut pe X ca aliaţii Kievului să "sporească antrenamentul pentru luptătorii ucraineni (şi) să permită Ucrainei să lovească ţinte militare din Rusia".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.