Bilanţul uraganului Helene în estul şi sud-estul Statelor Unite a crescut sâmbătă la cel puţin 63 de morţi, potrivit autorităţilor, milioane de americani din zece state rămânând fără curent electric, relatează AFP.
Cel puţin 24 de persoane au murit în Carolina de Sud, 17 în Georgia, 11 în Florida, zece în Carolina de Nord şi una în Virginia, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza declaraţiilor autorităţilor locale.
Hélène a atins joi seara nord-vestul Floridei ca uragan de categoria 4 pe o scară de 5, cu vânt de 225 km/h. Uraganul s-a deplasat apoi spre nord, pierzând din intensitate, dar lăsând în urma sa un peisaj dezolant.
„Sunt profund întristat de pierderile de vieţi omeneşti şi de devastarea provocată de uraganul Helene”, a declarat, sâmbătă, preşedintele american Joe Biden. „Drumul spre redresare va fi unul lung”, a adăugat el.
Alabama, Florida, Georgia, Carolina de Nord, Carolina de Sud şi Tennessee au declarat stare federală de urgenţă. Peste 800 de angajaţi ai Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) au fost mobilizaţi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Echipele de intervenţie lucrează încă pentru a restabili alimentarea cu energie electrică şi pentru a face faţă consecinţelor inundaţiilor masive care au distrus case, drumuri şi întreprinderi. Dar eforturile lor sunt îngreunate de terenul accidentat şi de drumurile de acces blocate.
Potrivit site-ului de monitorizare poweroutage.us, mai mult de 2,7 milioane de persoane erau încă fără curent sâmbătă seara în zece state, din Florida până în sud-estul statului Indiana.
În Cedar Key, o insulă cu 700 de locuitori de pe coasta de vest a Floridei, acoperişurile caselor au fost smulse şi pereţii smulşi.
„Mi se rupe inima să văd asta”, a declarat pentru AFP Gabe Doty, lucrător municipal. „O mulţime de case au dispărut, piaţa a dispărut. Oficiul poştal a dispărut. Este o adevărată tragedie şi va fi dificil de reconstruit.”
Zone întinse au fost distruse de alunecări de teren şi inundaţii intense, până la Asheville, în Carolina de Nord.
„Aceasta este una dintre cele mai grave furtuni din istoria modernă pentru unele părţi din vestul Carolinei de Nord”, a declarat, vineri seară, guvernatorul statului, Roy Cooper, în cadrul unei conferinţe de presă.
Riscul de rupere a barajului Nolichuky din Tennessee a fost exclus sâmbătă de autorităţile locale, în urma inundaţiilor record. Persoanelor care locuiau în aval li s-a permis să se întoarcă la casele lor.
La Erwin, în acelaşi stat, peste 50 de pacienţi şi angajaţi care se refugiaseră pe acoperişul unui spital au trebuit să fie evacuaţi cu elicopterul.
După ce s-a format în Golful Mexic, Helene s-a deplasat deasupra unor ape deosebit de calde.
„Este probabil că aceste ape foarte calde au jucat un rol în intensificarea rapidă a Helene”, a declarat climatologul Andra Garner, pentru AFP.
Prin încălzirea apelor mării, schimbările climatice fac mai probabilă intensificarea rapidă a furtunilor şi cresc riscul unor uragane mai puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.