Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat luni că administraţia preşedintelui Joe Biden nu consideră uciderea palestinienilor din Gaza de către Israel în războiul său cu Hamas drept un genocid, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind cu reporterii de la Casa Albă, Jake Sullivan a mai spus că Statele Unite doresc să vadă înfrângerea Hamas, că palestinienii prinşi în mijlocul războiului se află într-un "iad" şi că o operaţiune militară majoră a Israelului în Rafah ar fi o greşeală.

"Noi nu credem că ceea ce se întâmplă în Gaza este un genocid. Am respins cu fermitate această ipoteză", a declarat Sullivan.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Totuşi, Sullivan şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la informaţiile despre atacurile unor colonişti israelieni asupra unui convoi de ajutor umanitar care se îndrepta spre punctul de trecere Erez din nordul Fâşiei Gaza, al doilea incident de acest fel în mai puţin de o săptămână. "Este absolut revoltător că există oameni care atacă şi jefuiesc aceste convoaie", a spus Sullivan. "Este un comportament complet şi absolut inacceptabil", a insistat el.

Biden, care candidează pentru realegere în acest an, s-a confruntat pe plan intern cu critici puternice din partea propriilor susţinători pentru sprijinul său faţă de Israel. Unii dintre aceşti critici au acuzat Israelul de comiterea unui genocid.

Mai mult de 35.000 de palestinieni din Gaza au murit în urma ofensivei declanşate de Israel, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din Gaza.

Biden a încercat să influenţeze abordarea premierului Benjamin Netanyahu în legătură cu războiul, a declarat Sullivan, dar Israelul este o ţară suverană şi democratică care, în cele din urmă, îşi ia propriile decizii, a adăugat Sullivan.

"Premierul nu trebuie să ne dea nouă socoteală. El trebuie să răspundă în faţa poporului israelian", a menţionat consilierul pe securitate naţională de la Casa Albă.

Reiterând un comentariu făcut de Biden sâmbătă, Sullivan a spus că ar putea exista o încetare a focului în Gaza imediat, dacă Hamas ar elibera ostaticii. Lumea ar trebui să ceară Hamas să se întoarcă la masa negocierilor şi să accepte un acord, a adăugat Sullivan.

Statele Unite lucrează în regim de urgenţă la o soluţie pentru încetarea focului şi la un acord de eliberare a ostaticilor, a declarat Sullivan. El a adăugat însă că nu poate prezice când sau dacă un astfel de acord va fi încheiat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.