Amiralul francez Pierre Vandier, în vârstă de 56 de ani, un fost şef al Statului Major al Marinei franceze, în prezent numărul doi în Statul Major francez, a fost numit ”Comandant Suprem Aliat însărcinat cu Transformarea” (SACT), unul dintre cei doi comandanţi strategici ai NATO, anunţă vineri surse concordante, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

El îi succedă generalului Philippe Lavigne, din cadrul Forţelor Aeriene şi Spaţiale, potrivit unei surse militare franceze şi unei surse diplomatice de la Bruxelles.

Acest post este ocupat de către un ofiţer francez cu grad de general de mulţi ani, cu sediul la Norfolk, în Statele Unite.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Al doilea post strategic în NATO, cel de Comandant Suprem al forţelor Aliat în Europa (SACEUR), este deţinut de către un american, cu sediul al Bruxelles.

În contextul în care rolul strategic al NATO a crescut în mod considerabil, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia, amiralul Vandier urmează să fie însărcinat să ”promoveze şi supervizeze transformarea continuă a forţelor şi capacităţilor Alianţei”, potrivit descrierii postului pe site-ul NATO.

INTEROPERABILITATE

”El contribuie la identificarea şi apoi la prioritazarea viitoarelor nevoi în domeniul capacităţilor şi nevoi în domeniul interoperabilităţii” şi îşi asumă responsabilitatea ”programelor de antrenament şi de formare” ale organizaţiei.

Amiralul Vandier a fost şeful cabinetului militar al ministrului Apărării Florence Parly.

Pierre Vandier, absolvent al Şcolii Navale, şi-a luat brevetul de pilot aeronautic naval în 1993 şi a desfăşurat misiuni în fosta Iugoslavie, Kosovo, Afganistan, în cadrul grupului aeronaval francez.

Comandant al fregatei Surcouf, el a participat în 2008 la operaţiunea de eliberare a ostatcilor ţinuţi de piraţi pe velierul Ponant, la Ocereanul Indian.

În vara lui 2011, el a preluat funţcia de şef al Operaţiunilor în zona Africa şi a participat la supervizarea operaţiunilor aeriene franceze în Libia.

În 2013, el a condus celula de criză a Operaţiunii Serval în Mali.

El a comandat, apoi, până în 2015, portavionul Charles de Gaulle, angajat în această perioadă în Operaţiunea Chammal, în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva grupăriijihadiste Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria.

Promovat contraamiral în 2017. el a fost numit comandantul bazei de apărare de la Toulon.

În 2018, el a publicat lucrarea ”La dissuasion au troisième âge nucléaire”, la Editura du Rocher.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.