Vegetaţiile adenoide sau polipii, cum sunt cunoscuţi în limbaj popular (o denumire incorect folosită), pot afecta destul de mult sănătatea copiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Există pacienţi la care acest ţesut are dimensiuni mult crescute, se inflamează des şi atunci produce disconfort: de la o respiraţie nazală deficitară, la infecţii respiratorii repetate, sforăit, somn neodihnitor şi infecţii otice recurente”, atrage atenţia dr. Mara Tănase, medic specialist ORL la Spitalul MedLife Braşov şi în cadrul Hyperclinicilor MedLife PDR Braşov Turnului, respectiv Livada Vulturului.

Vegetaţiile adenoide sunt un ţesut limfatic care joacă un rol important în sistemul imunitar, acţionând ca o barieră împotriva germenilor care pot pătrunde în organism. Ele sunt localizate în spatele nasului, între nas şi gât, într-o zonă în care se deschide un canal care duce de la nas la ureche. „La fel ca amigdalele sau ganglionii, şi vegetaţiile adenoide sunt prezente la toată lumea de la naştere. Odată cu creşterea copiilor, acestea se micşorează treptat, în final dispărând complet la majoritatea indivizilor”, a explicat dr. Mara Tănase, care tratează atât copiii mici, cât şi adolescenţii cu probleme din sfera ORL.

Medicul a ales halatul alb convins că astfel va putea să vină în ajutorul celor din jur. Profesia medicală a determinat-o pe dr. Mara Tănase să pătrundă în tainele universului organismului uman şi a funcţiilor sale, fascinând-o şi cucerind-o definitiv. „Alegerea otorinolaringologiei a venit oarecum simplu în momentul în care am făcut cunoştinţă cu această specialitate în timpul stagiului din facultate pe care l-am efectuat într-un spital din Franţa, deoarece m-a captivat instant complexitatea acesteia, fiind combinaţia perfectă între medical şi chirurgical”, a mărturisit doctoriţa, care a revenit în România şi profesează în ţara natală, alături de medici buni.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Alergiile pot determina creşterea în dimensiuni a vegetaţiilor adenoide

Nu sunt puţini copiii la care polipii se inflamează şi cresc din diferite cauze precum: infecţiile respiratorii recurente, alergiile, factorii poluanţi sau refluxul gastroesofagian. „Cazurile de vegetaţii adenoide sunt destul de frecvente, la cabinet prezentându-se săptămânal pacienţi cu simptome cauzate de acestea”, a precizat medicul ORL-ist.

Inflamarea polipilor reprezintă adenoidita, o afecţiune care apare în mod special la copii până în 5 ani, care merg la creşă sau grădiniţă ori în orice alt tip de colectivităţi. Adenoidita poate apărea atunci când copilul este expus unor surse de bacterii şi virusuri, când există alergii respiratorii sau când copilul este expus la alergeni, praf, poluare, noxe fizice şi chimice, inclusiv la fumul de ţigară.

Alergiile pot fi unul dintre factorii care determină creşterea în dimensiuni a vegetaţiilor adenoide. Este intens studiată această corelaţie, un procent semnificativ dintre copiii la care a fost demonstrat că suferă de alergii având şi vegetaţii adenoide hipertrofice”, a afirmat dr. Mara Tănase.

Hipertrofia adenoidiană (adenoidita), caracterizată prin mărirea în diametru a ţesutului adenoidian, este una dintre cele mai frecvente afecţiuni ORL la copii. Potrivit literaturii de specialitate, este mai des întâlnită la copii decât la adulţi, deoarece adenoidele se atrofiază şi regresează în mod natural în timpul adolescenţei, prevalenţa hipertrofiei adenoide în rândul copiilor şi adolescenţilor fiind de 34%.

Cel mai des la cabinet se prezintă pacienţi cu patologii acute, infecţioase, de exemplu otite acute, rinosinuzite acute sau amigdalite acute. Dar sunt semnificative şi prezentările pentru dopuri de ceară sau patologii cronice rinosinusale, cum ar fi rinite sau rinosinuzite cronice. Însă în ultimii ani, patologia cu substrat alergic este mai frecventă, în sfera ORL aceasta manifestându-se cel mai des prin simptomele nazale ale rinitei alergice”, a specificat dr. Tănase.

Un nas înfundat şi infecţii respiratorii repetate pot semnala prezenţa „polipilor”

Simptomele specifice vegetaţiilor adenoide hipertrofice sunt obstrucţia nazală sau nasul înfundat, rinoreea anterioară sau posterioară (secreţiile se pot elimina spre exterior din nas sau se pot prelinge în jos la nivelul gâtului), tuse, respiraţia orală şi sforăitul, somn neodihnitor şi oboseală pe parcursul zilei, respectiv afecţiuni otice precum hipoacuzia (din cauza acumulării de lichid în urechea medie fiindcă orificiul natural de drenaj este blocat de polipi) sau otite medii acute repetate.

În cazurile mai avansate, în care copilul a stat mult timp cu vegetaţiile adenoide hipertrofiate, din cauza respiraţiei pe gură apar modificări la nivelul danturii şi al oaselor fetei. Din cauza faptului că nasul este blocat, copilul este nevoit să respire pe gură, însă trebuie ştiut faptul că respiraţia orală nu este la fel de eficientă precum cea nazală. Nasul are multiple mecanisme prin care reuşeşte să încălzească, umezească şi filtreze în acelaşi timp aerul respirat. În cazul respiraţiei pe gură, toate aceste funcţii sunt sacrificate şi aerul care ajunge în plămâni nu este la fel de calitativ”, a explicat medicul ORL-ist.

Sforăitul este cel care adesea atrage atenţia părinţilor referitor la o potenţială problemă a copilului, dar vegetaţiile adenoide mărite pot influenţa şi calitatea somnului acelui copil. Cel mic va avea un somn neodihnitor, cauzând, de fapt, o oboseală cronică în timp şi o capacitate mai scăzută de învăţare, deoarece creierul nu va fi eficient oxigenat.

Vegetaţiile adenoide pot dispărea de la sine, dar uneori trebuie îndepărtate chirurgical

Tratamentul pentru vegetaţiile adenoide presupune, în primul rând, tratarea fiecărei faze acute de rinoadenoidită. Vegetaţiile adenoide sunt un ţesut care de obicei dispare de la sine odată cu vârsta.

Există şi varianta tratamentului cu spray nazal cu antiinflamator corticosteroid, dar acesta nu duce efectiv la dispariţia ţesutului adenoidian, mai ales dacă este mare, ci doar reuşeşte să mai scadă un pic din inflamaţia acestuia, cu menţinerea lui sub control”, a precizat dr. Mara Tănase.

Însă la persoanele la care vegetaţiile adenoide sunt atât de mari încât produc simptome deranjante, nici micşorarea de la sine cu vârsta şi nici tratamentul medicamentos cu spray nazal nu sunt eficiente, singura variantă de tratament definitiv fiind intervenţia chirurgicală.

Operaţia pentru vegetaţii adenoide hipertrofiate se face în momentul în care, la examinarea nazofibroscopică din cadrul consultului ORL, se constată că dimensiunea vegetaţiilor adenoide este mare şi obstruează spaţiul pe unde în mod normal ar trebui să treacă aerul prin nas sau dacă blochează orificiile tromplelor lui Eustachio (prin care în mod normal se realizează drenajul şi aerisirea urechilor medii). De asemenea, în cazul în care infecţiile respiratorii sau otitele sunt repetate, atunci poate intra în discuţie intervenţia chirurgicală”, a specificat medicul.

Cei mai mici pacienţi care au trecut prin mâinile doctoriţei au avut în jur de 3-4 ani, iar cei mai mari au fost adolescenţi. Aceştia au fost aduşi de către părinţi pentru dificultăţi la respirat pe nas, sforăit şi infecţii respiratorii repetate.

Operaţia nu este foarte complexă, dar nici complet lipsită de riscuri

Otorinolaringologia este o specialitate dinamică şi ţine pasul cu tehnologia medicală în continuă dezvoltare, ceea ce este atât în beneficiul medicilor, cât şi al pacienţilor. „Faptul că în zilele noastre consultul ORL de bază se efectuează cu uşurinţă cu ajutorul endoscoapelor şi fibroscoapelor ne permite să examinăm îndeaproape toată patologia din această sferă şi să ajungem la un diagnostic cât mai precis şi corect. În acelaşi timp, aparatura chirurgicală este şi ea în curs de dezvoltare, un exemplu concret pe care îl utilizăm frecvent fiind aparatul de coblaţie. Acesta ne permite, de exemplu, în cursul intervenţiilor de adenoidectomie şi amigdalotomie (micşorarea în dimensiune a amigdalelor) să îndepărtăm cu precizie tot ţesutul care trebuie excizat, să efectuăm o hemostază eficientă, dar şi să fim cât mai puţin invazivi, astfel încât recuperarea pacientului să fie cât mai puţin dureroasă şi rapidă”, a subliniat dr. Tănase.

Punctele principale pe care încearcă să le atingă medicul în cursul unui consult medical sau în cursul unei intervenţii chirurgicale sunt atenţia la detalii, respectiv o înţelegere cât mai bună a simptomelor pacientului astfel încât diagnosticul să fie unul cât mai corect. „Doresc ca pacientul să înţeleagă prin ceea ce trece, astfel încât să poată contribui la propria sa vindecare. Sunt de părere că relaţia medic-pacient este importantă şi trebuie să fie una sinceră, bazată pe încredere reciprocă, iar prin explicarea pe înţelesul fiecăruia a termenilor medicali şi a procedurilor pacientul se poate simţi confortabil în cursul consultului”, a afirmat medicul.

În ceea ce priveşte operaţia de îndepărtare a vegetaţiilor adenoide, aceasta se face sub anestezie generală. Totul se desfăşoară sub control vizual, prin intermediul unui endoscop ataşat la o cameră video pentru ca intervenţia să fie cât mai eficientă şi sigură. „După îndepărtarea ţesutului adenoidian hipertrofiat ne asigurăm că nu există nicio sângerare, după care copilul este trezit din anestezie. Procedura în sine nu este foarte complexă, dar asta nu înseamnă că este complet lipsită de riscuri. Trebuie avute în vedere toate riscurile anesteziei generale, dar pentru aceasta, preoperator, se efectuează un consult preanestezic, consult de pediatrie, analize de sânge şi alte investigaţii necesare care să diminueze aceste riscuri. În timpul şi după operaţie pot să apară sângerări, care de obicei nu sunt semnificative cantitativ, pe care le oprim în cel mai scurt timp posibil”, a specificat dr. Mara Tănase.

Recuperarea postoperatorie este una uşoară, perioada cea mai dificilă limitându-se la ziua operaţiei, când de obicei copii sunt mai somnoroşi sau ameţiţi din cauza anesteziei generale, respectiv resimt un minim disconfort sau durere la nivelul gâtului, mai ales la înghiţire, durere care este mult ameliorată de tratamentul antialgic.

Ulterior, ameliorarea simptomatologiei este aproape spectaculoasă, din noaptea imediat următoare somnul fiind unul odihnitor datorită respiraţiei nazale eficiente. Pe termen lung, perioada completă de vindecare se întinde până la 1-2 săptămâni, timp în care pacientul poate să mai aibă câteva secreţii sau cruste la nivelul nasului, pentru care urmează tratament cu spray-uri nazale”, a spus medicul ORL-ist, care se bucură atunci când observă că toţi pacienţii în urma intervenţiei chirurgicale îşi recapătă respiraţia nazală corectă fapt care le ameliorează calitatea vieţii în ansamblu.

Atunci când vegetaţiile adenoide sunt mari şi nu se retrag sau nu sunt îndepărtate chirurgical, persistenţa acestui ţesut care blochează spatele nasului produce în timp complicaţii care pot fi severe, precum sindrom de apnee de somn, oboseală cronică, deficit de atenţie sau învăţare şi complicaţii la nivelul urechilor (precum hipoacuzie, perforaţii la nivelul membranei timpanice, otite cronice). Totodată, infecţiile respiratorii repetate pot produce în timp afectări la nivel pulmonar, iar simptomatologia specifică alergiilor poate fi agravată.

Un medic bun trebuie să îşi înţeleagă pacientul şi care este suferinţa acestuia, fără să îl judece, trebuie să fie capabil să se adapteze în mod continuu şi să fie la curent cu toate noutăţile din domeniu. Având în vedere că multe dintre patologiile din sfera ORL afectează calitatea vieţii şi nu sunt doar afecţiuni ameninţătoare de viaţă, medicul ORL-ist trebuie să aibă capacitatea de a înţelege şi acuzele pacienţilor care pot să pară mai banale, ştiind faptul că o calitate a vieţii optimă sporeşte starea de bine a acestuia. Bineînţeles, este foarte important în acelaşi timp ca medicul ORL-ist să fie capabil să ia decizii în timp scurt atunci când situaţiile sunt critice. Consider că răbdarea şi empatia sunt elemente cheie în profesia de doctor, constituind adevărate atuuri în relaţia medic-pacient”, a concluzionat dr. Mara Tănase.

 Surse:

 https://www.medlife.ro/articole-medicale/polipii-sau-vegetatiile-adenoidiene-la-copii

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10106074/

**

Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.