Preşedintele român Klaus Iohannis şi-a anunţat retragerea candidaturii de la şefia NATO, lăsând astfel drum liber premierului olandez Mark Rutte să-i succeadă lui Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Klaus Iohannis, în vârstă de 65 de ani, a anunţat că a informat membrii NATO că se retrage din cursă, a anunţat într-un comunicat Consiliul Superior al Apărării Naţionale (CSAT), care a decis să-l susţină pe premierul olandez Mark Rutte.

Acesta este finalul unui fals suspans, scrie AFP.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Şansele liderului român, care şi-a dezvăluit ambiţiile în martie, anunţând că vrea să încarneze flancul de est al NATO, păreau slabe, în contextul susţinerii lui Mark Rutte de către Statele Unite.

Propunerea era însă serioasă, scrie AFP.

România a înaintat în grad în NATO prin poziţia sa strategică la frontiera cu Ucraina şi Republica Moldova, care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Ea se află de asemenea la malul Mării negre, iar peste 5.000 de militari NATO sunt staţionaţi pe teritoriul român.

Însă Klaus Iohannis nu a reuşit să convingă celelalte 31 de state membre ale Alianţei.

Numai Ungaria premierului naţionalist Viktor Orban l-a susţinut pe Klaus Iohannis, după care l-a abandonat marţi în favoarea marelui favorit Mark Rutte.

O decizie - care se ia prin consens de către statele membre în privinţa acestui post - revine unui european.

O decizie de numire a olandezului Mark Rutte, în vârstă de 57 d ani, urmează să fie anuţată până la summitul NATO de la Washington, prevăzut în iulie.

În mandatul lui Jens Stoltenberg, care se încheie la 1 octombrie, NATO a luat o importanţă crucială în Războiul din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.