Rezultatele referendumului proeuropean din Republica Moldova cunosc o evoluţie spectaculoasă, diferenţa dintre cei care au votat DA şi cei care au spus NU - care la un moment dat era de circa 10 procente - restrângându-se simţitor pe măsură ce sunt luate în calcul voturile moldovenilor din diaspora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Suspansul creşte. Între cele două tabere există o diferenţă de numai 0,20 la sută, adică mai puţin de 3.000 de voturi, după procesarea datelor din 2.163 de secţii de vot din 2.219. Iar numărătoarea voturilor, precum şi votul în sine continuă în diaspora.

UPDATE - Diferenţa dintre NU şi DA la referendumul constituţional pro-UE s-a redus la mai puţin de o jumătate de punct procentual, după procesarea datelor din 2160 de secţii de vot din cele 2.219 (97,34 la sută).

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Astfel, pentru DA au votat 49,79 la sută dintre cei 1.433.642 de alegători care şi-au dat un vot valabil, în timp ce pentru NU proporţia era de 50,21 la sută. Adică, 713.748 de alegători au fost pentru DA, în timp ce 719.894 au spus NU. În acest moment, diferenţa dintre rezultate au făcut-o 6.146 de alegători.

ŞTIRE INIŢIALĂ: 

Astfel, după prelucrarea datelor din 2.146 de secţii de vot din cele 2.219, adică 96,71 la sută din procesele-verbale, cei care au votat DA la referendum au ajuns la 49,30 la sută, în timp ce alegătorii care au optat pentru NU reprezentau 50,70 la sută. 

După procesarea a 69,04 la sută din procesele verbale, situaţia era mult diferită: DA - 44,74 la sută; NU - 55,26 la sută.

CITEȘTE ȘI UPDATE - ALEGERI ÎN MOLDOVA. Referendumul pro-UE pare să fie respins, după procesarea a mai mult de 90 la sută din procesele-verbale

Întrebarea adresată alegătorilor la referendum este următoarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” Prin urmare, consultarea populară are ca obiectiv modificarea Constituţiei, iar pragul de validare - prezenţă la vot a cel puţin o treime din alegătorii înscrişi - a fost trecut. 

În timp ce diverse sondaje de opinie din ultimele luni arătau că majoritatea moldovenilor susţin aderarea la UE, locuitorii din regiunile predominant rusofone, cum ar fi nordul sau Găgăuzia în sud, preferă în continuare legături mai strânse cu Rusia decât aderarea la UE.

Rezultatele din Republica Moldova ale referendumului au provocat un şoc duminică seara, după ce sondajele poreelectorale indicau că votul proeuropean nu pune probleme. 

După miezul nopţii, preşedinta proeuropeană Maia Sandu a ieşit să facă o scurtă declaraţie, în care a spus că ţara a fost expusă unei fraude fără precedent, existând informaţii şi dovezi că reţele criminale susţinute de forţe străine vizau cumpărarea a 300.000 de voturi.

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN MOLDOVA. Maia Sandu: Avem informaţii şi probe că ţinta grupării criminale sprijinite de forţe străine era să cumpere 300.000 de voturi. Nu vom renunţa, aşteptăm rezultatele finale. Vom reveni cu decizii

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.