Cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Animest (4 - 13 octombrie) propune o serie de nopţi albe urbane dedicate celor mai îndrăzneţi dintre iubitorii filmelor de animaţie. Poveşti atipice, experienţe intense, proiecţii nocturne şi experimente provocatoare se reunesc într-un cocktail de evenimente tematice - noi şi consacrate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trippy Animation Night revine cu o colecţie neobişnuită şi electrizantă, Creepy Animation Night va da fiori chiar şi celor mai curajoşi dintre spectatori, Erotica – The Night of Erotic Animation va stimula imaginaţia din afara zonei de confort, iar Animusic Night va demonstra încă o dată că petrecerile de calitate îşi găsesc loc şi în cinema.

Anul acesta, evenimentele speciale sunt completate de un new entry, dedicat tinerilor - Fresh Frames, o selecţie de filme de animaţie majoritatea realizate de adolescenţi în cadrul atelierelor susţinute de Incubatorul de Animaţie în timpul anului.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Surpriza urbană a ediţiei vine cu câteva zile înainte de festival: în perioada 23 - 28 septembrie are loc Animest Warmup, în colaborare cu Biblioteca Metropolitană: în fiecare seară, sectoarele Bucureştiului vor găzdui proiecţii de scurtmetraje în bibliotecile de cartier.

Trippy Animation Night - Vol.11: sâmbătă 5 octombrie, noaptea labirintului neexplorat

În primul weekend de festival, în 5 octombrie, de la 23:30, la Cinemateca Eforie, pasionaţii de experienţe cinematografice avangardiste se pot delecta cu un nou volum de proiecţii animate alese şi împletite de Michael Helmerhorst, gazda evenimentului şi curatorul selecţiei de poveşti out-of-the-box.

Colecţia de imagini excentrice şi psihotronice a fost pusă cap la cap de Michael îmbinând filmări analogice proprii cu perle ascunse în adâncurile internetului. Rezultatul a fost compilat în mai multe capitole de dimensiuni mici -  „Far Horizons”, „Masquarades”, „Grand Guignol”, „Found Footage”, „Loops & Droodles”, „Bad Trips & Pipe Dreams”, „Urban Autographs” şi „The Many Faces of Mickey Mouse” - şi promite un labirint cinematografic care va deschide noi dimensiuni urbane.

Erotica - The Night of Erotic Animation: marţi 8 octombrie, noaptea non-conformismului animat

După ce a fost sold-out la fiecare ediţie în care s-a strecurat fără ruşine în program, Erotica - The Night of Erotic Animation revine pe 8 octombrie, de la 23:00, la Cinemateca Eforie, cu proiecţii nocturne dedicate celor care nu se tem să iasă din zona de confort şi să exploreze pe marele ecran animaţii explicite despre plăcere, pasiune, iubire carnală, jocuri şi jucării dedicate exclusiv adulţilor. Filmele interzise minorilor sunt culese de Jakub Spevák, directorul artistic Fest Anča - cel mai mare eveniment din Slovacia dedicat filmului de animaţie. Selecţia propusă la ediţia aceasta include titluri produse şi lansate în ultimul an în SUA, Germania, Canada, Portugalia, Singapore, Japonia, Franţa, Ungaria şi Polonia, o incursiune în lumea largă prin fetişuri sau subiecte tabu.

Animusic Night: joi 10 octombrie, noaptea care-ţi pune sângele în mişcare

Cele mai spectaculoase videoclipuri muzicale animate se vor întrece şi în acest an pentru premiul ediţiei la Animusic Night - evenimentul care va da tonul petrecerii joi seară, 10 octombrie, de la ora 21:00. Cu poveşti pe ritmuri din Japonia, Coreea, Argentina, Franţa, Cehia, Polonia dar şi România, cele 31 de videoclipuri selecţionate în competiţie vor încânta spectatorii Animest şi îi vor provoca pe cei 3 juraţi desemnaţi să le analizeze şi noteze.

Omu Gnom, Daniel Secăreanu pe numele urban, gazda emisiunii „Muzică de pus pe gânduri” de la Radio Guerrilla, partener de cursă lungă al Festivalului Animest, va face parte din juriul Animusic, alături de MidoriStars (Izabella Alda), primul artist român care cântă şi scrie în japoneză şi Kōji Morimoto, unul dintre cei mai importanţi regizori japonezi de anime-uri.

Creepy Animation Night: vineri 11 octombrie, noaptea care-ţi dă fiori

Aproape 3 ore de senzaţii tari asigurate de 23 de poveşti de groază din selecţia de anul acesta a secţiunii Animest care dă an de an fiori pe şira spinării chiar şi celor mai curajoşi dintre spectatori. Pe 11 octombrie, de la ora 23:00, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPRO), fanii genului horror sunt aşteptaţi să urmărească scurtmetraje cu puternic impact emoţional. Pauza dintre cele două calupuri de proiecţii ţine spectatorii cu ochii în patru, promiţând un live performance demn de speriat, susţinut de Cristi Stanciu aka Matze, un pionier al muzicii electronice şi Robert OBERT, unul dintre cei mai recognoscibili artişti vizuali urbani din Bucureşti. 

Fresh Frames: sâmbătă 5 octombrie, un new entry cu iz adolescentin

Cea mai nouă secţiune Animest va avea debutul în primul weekend de festival, sâmbătă 5 octombrie, de la ora 17:00, la Cinema Elvire Popesco. Spectatorii vor putea vedea o selecţie de 16 filme de animaţie create de adolescenţi din România şi Republica Moldova, selectate de Juriul Adolescenţilor din ediţia anterioară Animest. Noua secţiune a luat naştere graţie Incubatorului de Animaţie, cea mai mare comunitate pentru adolescenţi dedicată animaţiei şi artei digitale şi îşi propune să fie o oglindă a perspectivelor noii generaţii de animatori. Majoritatea scurtmetrajelor incluse în cadrul Fresh Frames au fost create ca urmare a atelierelor desfăşurate de Incubator de-a lungul anului.

Warmup Animest: 23 - 28 septembrie

La ediţia aceasta festivalul şi-a propus să exploreze cât mai mult urbea şi să ajungă în cât mai multe cartiere ale Capitalei. Printr-un parteneriat cu Biblioteca Metropolitană Bucureşti, organizatorii le dau întâlnire iubitorilor de film de animaţie, în perioada 23 - 28 septembrie, în fiecare sector din Bucureşti, într-una din bibliotecile locale, pentru a face aşa cum se cuvine încălzirea pentru Animest. 19 - Urban Frames. Sectoarele 3 şi 5 vor oferi celor mai mici dintre cinefili o idee despre ce pot vedea în cadrul Minimest, pe 27 şi 28 septembrie, de la ora 11:00, la Biblioteca Gheorghe Şincai, respectiv Biblioteca Alexandru Macedonski.
Restul încălzirii începe la ora 18:00, cu o selecţie de scurtmetraje din secţiunea tematică de anul acesta, care vor fi proiectate la Biblioteca Alexandru Macedonski (23 septembrie, sector 4), Biblioteca Marin Preda (24 septembrie, sector 1), Biblioteca Dimitrie Cantemir (25 septembrie, sector 2) şi Biblioteca Nichita Stănescu (26 septembrie, sector 6).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.