Regizorul Kōji Morimoto, unul dintre cei mai autentici animatori japonezi ai zilelor noastre, vine în România la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Animest (4-13 octombrie), anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cunoscut ca fiind unul dintre puţinii regizori de film de animaţie care se ocupă singur complet de tot procesul din spatele producţiei - de la poveste, la storyboard, la conceptul grafic al personajelor, cheia de mişcare şi tot ceea ce se vede în fundal - el va susţine un masterclass, cu intrare liberă, în cadrul căruia va dezvălui detalii din culisele acestui proces pe 6 octombrie, de la ora 16.00, la Institutul Cervantes (Blvd. Regina Elisabeta, nr. 38).

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Animest va dedica legendarului artist ziua de duminică, 6 octombrie, pe lângă masterclass incluzând în program proiecţii a unei părţi din vasta sa operă.

Născut la sfârşitul anilor 1950, regizorul Kōji Morimoto s-a format într-o perioadă în care manga şi anime-ul japonez deveneau un fenomen cultural fără precedent. Inspirat de Osamu Tezuka, unul dintre pionierii genului, numit chiar „Părintele Manga”, Morimoto şi-a urmat fără ezitare pasiunea pentru desen din copilărie, la începutul anilor ‘80 ajungând să lucreze deja la unele dintre cele mai mari titluri din industrie. Munca sa i-a atras atenţia creatorului „Akira”, filmul care a schimbat faţa anime-ului, Katsuhiro Otomo care, impresionat de talentul său, l-a numit pe Morimoto colaborator la antologiile „Neo-Tokyo” şi „Robot Carnival”, unde şi-a făcut debutul regizoral cu scurtmetrajul Franken’s Gears.

Numele lui Kōji Morimoto a devenit cunoscut industriei odată cu munca sa la filmul de animaţie „Akira”, la care a colaborat alături de cei mai mari animatori din Japonia, pentru a aduce la viaţă viziunea complexă a lui Otomo despre un Tokyo distopic. A înfiinţat apoi STUDIO4°C, alături de Eiko Tanaka, cunoscută pentru munca ei de producţie din cadrul iconicului studio Ghibli la titluri precum „My Neighbor Totoro”, şi a început să se afirme ca regizor. A produs lucrări cu un impact extrem de puternic, precum „Magnetic Rose”, în care doi astronauţi sunt atraşi de un semnal S.O.S. către un asteroid care reprezintă o întreagă lume creată de amintirile unei femei, videoclipul revoluţionar al piesei ”EXTRA” (Ken Ishii), laureat la Gala MTV 1997 pentru Cel mai bun videoclip al anului, dar şi ”The ANIMATRIX: Beyond”, unul din episoadele spin-off-ului animat inspirat de celebrul film „The Matrix”.

La Animest.19, publicul va putea vedea pe marile ecrane două dintre cele mai mai cunoscute filme semnate de Kōji Morimoto. Scurtmetrajul „Noiseman Sound Insect” (1997), apreciat de critica internaţională pentru forma experimentală a structurii narative, spune povestea unui om de ştiinţă care creează o formă de viaţă care se hrăneşte cu muzică, pe care o scapă de sub control. Va putea fi văzut la Cinemateca Eforie de la ora 21.00.

De la ora 19:00, publicul va vedea „Genius Party Beyond”, un omnibus din cinci scurtmetraje produse de STUDIO4°C, printre care şi „Dimension Bomb”, regizat de Kōji Morimoto. Acesta curge ca o formă de poezie vizuală care străbate lumea interioară a unui personaj singuratic, trecând prin durerile, bucuriile, fricile şi dorinţele sale, până când într-un final poate ajunge într-o nouă dimensiune. Proiecţiile filmelor vor avea loc în prezenţa regizorului, iar la final publicul îl va putea întâlni şi îi va putea adresa întrebări.

Morimoto a lăsat o amprentă profundă în lumea animaţiei japoneze, de la stil şi tehnică, la structura narativă şi de expunere a temelor, reuşind să îmbine tradiţionalul cu modernul în feluri care-i poartă semnătura unică. Prezenţa sa ca invitat special la Animest.19 este o şansă unică pentru iubitorii genului de a-l cunoaşte personal pe creatorul care a scris o parte din istoria anime-urilor.

Programul şi biletele Animest.19 vor fi disponibile în curând pe platforma Eventbook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.