Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a fost invitat din nou în faţa parlamentarilor britanici pentru a fi audiat, iar în caz contrar riscă o citaţie oficială. Dacă va refuza, Parlamentul i-ar putea cere lui Zuckerberg să petreacă o noapte în turnul cu ceas al Palatului Westminster, relatează Bloomberg.
Penalizările pentru sfidarea Parlamentului variază. Teoretic, dar extrem de improbabil, Camera Comunelor i-ar putea cere lui Zuckerberg să se prezinte pentru a fi criticat pentru comportamentul său.
Şeful Facebook ar putea fi amendat, dar această pedeapsă nu a mai fost folosită din 1666. În ultimă instanţă, parlamentarii ar putea să îl avertizeze că îl vor trimite în turnul cu ceas al Palatului Westminster, cunoscut sub numele Big Ben, ceea ce nu s-a mai din 1880.
Damian Collins, şeful comisiei guvernamentale britanice care investighează rolul mediei sociale în răspândirea ştirilor false, a adresat marţi o scrisoare Facebook, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de dovezile prezentate de directorul pentru Tehnologie al companiei, Mike Schroepfer.
Collins l-a invitat încă o dată, oficial, pe directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, să prezinde personal dovezi, împreună cu răspunsuri la 40 de întrebări la care Facebook nu a răspuns.
Scrisoarea îi reaminteşte lui Zuckerberg că următoarea dată când va veni pe teritoriul Marii Britanii se va supune legislaţiei britanice. În funcţie de reacţia Facebook, Collins şi comisia pe care o conduce ar putea decide să îl acuze pe Zuckerberg de sfidarea Parlamentului, aceasta fiind una dintre puţinele puteri rămase la dispoziţia comisiei.
Există un precedent de acest fel. Irene Rosenfeld, directorul general al Kraft Foods, nu s-a prezentat în faţa comisiei pentru afaceri, inovaţii şi meserii, în martie 2011, pentru a răspunde întrebărilor legate de controversata preluare a companiei Cadbury, cu toate că alţi reprezentanţi ai grupului au fost audiaţi.
”În opnia noastră, Kraft a fost foarte aproape de a sfida Camera”, a apreciat atunci comisia.
Timpurile s-au schimbat însă de când Parlamentul britanic l-a obligat pe parlamentarul Charles Bradlaugh să petreacă noaptea din 23 iunie 1880 în turnul cu ceas, după ce a refuzat să depună jurământul de credinţă obligatoriu pentru fiecare ministru ales.
Cu toate acestea, o altă comisie a decis în 2013 că dacă parlamentarii încearcă să pedepsească pe cineva de sfidare ar putea încălca Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care stipulează dreptul la un proces corect ”din partea unui tribunal independent şi imparţial”.
Zuckerberg are termen până pe 11 mai să confirme prezenţa la audiere, a anunţat guvernul într-un comunicat la care a fost ataşată o copie a scrisorii.
Din fericire pentru Zuckerberg, notează Bloomberg, potrivit arhivei Camerei Comunelor, ”fosta celută este folosită în prezent pentru alte scopuri”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.