Sistemul asigurărilor de malpraxis este nefuncţional, iar deficienţele organizatorice amplifică riscurile pe care şi le asumă profesioniştii din sănătate şi pacienţii, afrrmă Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” din România, enumerând impactul timpului de lucru, cu un accent special pe problema gărzilor, normativul de personal, multiplele evaluări ale calităţii serviciilor medicale, epuizarea profesională, procedurile aplicabile în cazul dezechilibrelor dintre resurse şi nevoi, culpa sistemului. Membrii federaţiei pledează pentru crearea ”unui cadru normativ adecvat, care să asigure protecţia personalului medical şi despăgubirea pacienţilor pentru prejudicii”.
”De peste un deceniu şi jumătate toate instituţiile şi organizaţiile din sănătate ştiu că sistemul asigurărilor de răspundere civilă a personalului medical (aşa numitele asigurări de malpraxis) este nefuncţional. În tot acest interval au existat mai multe proiecte de acte normative menite să corecteze deficienţe unanim recunoscute, fără ca vreunul dintre ele să capete formă definitivă.
Perpetuarea în mod inexplicabil a acestei stări de drept de către decidenţi conduce la o situaţie în care personalul medical din sănătate este obligat să plătească asigurările de malpraxis fără a beneficia în întregime de protecţia pe care acestea ar trebui s-o asigure, în timp ce pacienţii prejudiciaţi nu beneficiază de fiecare dată de despăgubirile la care au dreptul”, au anunţat, marţi, reprezentanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”.
Ei au precizat că cel puţin la fel de grave sunt consecinţele menţinerii unor deficienţe organizatorice care amplifică riscurile pe care le asumă profesioniştii din sănătate şi pacienţii.
Pentru a contribui la determinarea apariţiei unui cadru normativ adecvat, care să asigure protecţia personalului medical şi despăgubirea pacienţilor pentru prejudicii, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România organizează în data de 4 aprilie 2025, la Cluj-Napoca, conferinţa „Malpraxis sau despăgubirea pacienţilor pentru prejudicii?”.
”Alături de cei peste 140 de reprezentanţi ai profesioniştilor din sănătate, la lucrările conferinţei vor lua parte reprezentanţii instituţiilor şi organismelor care au înţeles să dea curs invitaţiei de-a aborda deschis problemele sistemului malpraxis şi soluţiile posibile. Nivelul reprezentării la aceste dezbateri constituie un indicator relevant al responsabilităţii cu care fiecare instituţie tratează această problemă”, a precizat sursa citată.
Reprezentanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” au adăugat că obiectivele conferinţei sunt concentrate pe prezentarea principalelor probleme aferente malpraxisului medical, dezbaterea lor şi identificarea soluţiilor adecvate. Analiza malpraxisului medical va include atât problema modului în care ar trebui legiferat acesta, cât şi posibilitatea înlocuirii sale cu un sistem centrat pe despăgubirea pacienţilor prejudiciaţi. În cadrul lucrărilor vom desfăşura o abordare a erorilor medicale centrată pe protecţia intereselor profesioniştilor din sănătate şi pe cele ale pacienţilor.
Conferinţa va analiza atât problemele sistemului de asigurare tip malpraxis medical, cât şi câteva categorii de cauze care favorizează sau chiar determină apariţia erorilor ce generează daune pacienţilor.
”Din perspectiva circumstanţelor care cresc riscul erorilor sau care le determină apariţia, vom aborda teme precum: impactul timpului de lucru (cu un accent special pe problema gărzilor); normativul de personal, multiplele evaluări ale calităţii serviciilor medicale, epuizarea profesională, procedurile aplicabile în cazul dezechilibrelor dintre resurse şi nevoi, culpa sistemului, realismul aşteptărilor pacienţilor, impactul progresului tehnologic, efectele presiunii mediatice şi ale noilor medii de comunicare şi socializare”, au mai transmis reprezentanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.