Primul proiect care vizează producerea de energie verde cofinanţat prin Planul Naţional de Redresare şi rezilienţă (PNRR) a fost inaugurat vineri, în judeţul Prahova, la Valea Călugărească. Este vorba despre un parc cu peste 9000 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate instalată de aproape 5 megawaţi şi o capacitate de stocare de un megawatt. Investiţia e de aproape 35 milioane lei, din care aproximativ 7,5 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - ”Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) îşi reconfirmă strategia de dezvoltare şi inaugurează, astăzi, 5 iulie 2024, parcul fotovoltaic Dârvari 2, din localitatea Valea Călugărească (jud. Prahova)”, anunţă compania.

Parcul fotovoltaic Dârvari 2 reprezintă o investiţie de aproape 35 milioane lei, din care aproximativ 7,5 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Contractul de execuţie pentru ”Staţie de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice şi reţea de transport energie electrică în sistemul naţional – CEF 4.9995 MW” s-a semnat la sfârşitul lunii august 2023, la începutul anului 2024 parcul fotovoltaic a intrat în probe, iar pe 5 iulie a devenit comercial.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Pe lângă producţie, parcul deţine şi un sistem de stocare a energiei în baterii, cu o capacitate de 1 MW.

Lucrarea, ”la cheie”, a fost executată de către asocierea SC General Me.El Electric SRL şi SC Electro-Alfa International SRL, iar diriginte de şantier a fost Popp & Asociaţii Management.

”SAPE şi-a propus o nouă strategie, care reflectă planurile de creştere a companiei şi care vizează continuarea activităţii de administrare a participaţiilor statului în companii energetice, dar şi dezvoltarea în domeniul producerii şi stocării energiei electrice. Viziunea noastră în ceea ce priveşte investiţiile este pe termen lung. Urmărim o dezvoltare sustenabilă a companiei, prin realizarea unui mix energetic echilibrat de producţie – regenerabile şi gaz natural –, împreună cu stocare. Obiectivul SAPE este să devină un jucător important nu numai pe piaţa de energie din România, ci şi din regiune, cu o capacitate instalată din surse eoliene şi fotovoltaice de 100 – 150 MW şi pe gaze naturale de 80 MW până în anul 2026, dar şi stocare - în baterii (aşa cum avem aici, la Dârvari), utilizând hidrogenul, prin proiectul “S.A.P.E. Hydrogen 10”, şi, în primul rând, prin cel mai complex proiect al nostru, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj, Tarniţa – Lăpuşteşti”, a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, Preşedintele Directoratului SAPE.

Acesta afirmă că SAPE va continua să construiască sau să preia proiecte în producţia de energie din surse regenerabile, să construiască şi capacităţi de stocare, în baterii, utilizând hidrogenul sau forţa apei.

”Constat, cu bucurie, că SAPE se specializează în premiere: primul parc fotovoltaic cu stocare finalizată într-un timp record de către o companie a statului român, din fonduri PNRR, aici, la Dârvari. Alte premiere: demararea proiectului Tarniţa prin depunerea ofertelor la licitaţia publică pentru realizarea studiului de fezabilitate; proiectul pe Hidrogen – care va fi finanţat fie prin PNRR, fie prin fonduri pentru dezvoltare, şi, nu în ultimul rând, centrala în Cogenerare de Înaltă Eficienţă Titan Power, prima centrală construită de la zero în Bucureşti, după 15 ani. Investiţiile în sectorul energetic impulsionează economia naţională. Ştiţi că îmi plac statisticile, m-am uitat pe statistica Băncii Naţionale: în ultimele 12 luni, din iunie 2023, investiţiile străine directe au totalizat, 5,8 miliarde euro. Contractele finanţate din fonduri nerambursabile pentru sectorul energetic pe care le-am semnat în ultimul an, totalizează 13,6 miliarde euro. Adică mai mult decât dublu faţă de investiţiile străine directe. Sunt încântat să fiu astăzi, aici, la această inaugurare, în luna iulie, luna Energeticii şi a Energeticienilor din România. Astăzi sunt la dvs., marţi la Vidraru pentru semnarea contractului de retehnologizare a Hidrocentralei, iar joi – la Cluj-Napoca la finala pe ţară a Trofeului Electricianului. Pe 20 iulie sărbătorim Ziua Energeticianului, chiar de Sfântul Ilie, pentru că Sfântul Ilie, stăpânul fulgerelor, adică al electricităţii, este şi patronul nostru. Aşa că vă urez tuturor, de pe acum, un sincer La mulţi ani!”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

SAPE mai deţine două parcuri eoliene, CEE Horia (jud. Constanţa), cu o capacitate de 7,5 MW, şi CEE Curcubăta (jud. Alba), cu o capacitate de 15 MW, şi un parc fotovoltaic, Dârvari 1, în com. Valea Călugărească, cu o capacitate de 5 MW.

 ”Este o mare realizare şi pentru noi. Având o experienţă de peste 30 de ani în domeniu, ne-a ajutat să finalizăm acest parc într-un timp record. Terenurile pe care s-au construit parcurile Dârvari 1 şi Dârvari 2 – pe care îl inaugurăm astăzi -, au fost înainte halde de fosfogips pentru că în apropiere funcţiona Combinatul Chimic Valea Călugărească. Prin construirea acestor parcuri am reuşit ”să înverzim” terenul, să-l ecologizăm şi să montăm centrala de producţie a energiei din surse regenerabile”, a spus Angelica Grindei, manager General ME.EL Electric SRL.

De asemenea, recent, a fost demarat proiectul Titan Power, prin care se va construi o centrală pe gaze, în cogenerare de înaltă eficienţă, în Bucureşti. De asemenea, SAPE este în plină evaluare a ofertelor depuse la licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate şi documentaţiei tehnico-economice pentru realizarea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie SA (SAPE) s-a înfiinţat în anul 2013, prin divizarea parţială a SC Electrica SA. SAPE a preluat toate drepturile şi obligaţiile din contractele de privatizare ale fostelor companii Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia şi Electrica Muntenia Sud. Cele mai importante participaţii ale SAPE, în prezent, sunt: Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România (49%), PPC Energie (37%), Reţele Electrice Dobrogea (24,9%), Reţele Electrice Banat (24,87%), Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (20%), PPC Energie Muntenia (10%) şi Reţele Electrice Muntenia (10%). SAPE SA are un capital social în valoare de 868.527.790 lei, împărţit pe acţiuni nominative, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare. Actionar unic al este statul roman prin Ministerul Energiei.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prezent la inaugurarea parcului fotovoltaic din judeţul Prahova afirmă că acest proiect este, în opinia sa, o premieră. 
„Astăzi vorbim de un parc fotovoltaic de cinci megawaţi. Pentru prietenii din presă, ştiu că sunteţi obişnuiţi să scrieţi despre zeci sau sute de megawaţi,  dar de ce este un proiect simbol pentru noi şi pentru echipa SAPE şi pentru România: este primul proiect din PNRR care se închide, deci are finalizare, începe să producă energie verde pentru România. Este un proiect care include o componentă de stocare de un megawatt aşa cum ne dorim să vedem la cât mai multe proiecte din sistemul energetic naţional, şi prin prisma a ceea ce se întâmplă pe piaţa de echilibrare în această perioadă, vedem cât de importantă este stocarea”, a afirmat Sebastian Burduja.
Acesta a elogiat Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) SA. 
„Despre SAPE am numai cuvinte bune de spus, cred că e o companie importantă a Ministerului nostru şi o companie care începe să se specializeze în premiere. Aveţi astăzi, aici, o premieră, Tarniţa este altă premieră, aţi depus şi proiect pe hidrogen, dacă nu va fi finanţat pe PNRR cu siguranţă veţi avea oportunitatea să-l finanţaţi din Fondul pentru Modernizare şi CET Vitan, o premieră pentru că e un CET construit de la zero după foarte mulţi ani, în Bucureşti şi la ultimele standarde”, a adăugat ministrul. 
Parcul fotovoltaic dezvoltat de SAPE SA - Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) Dârvari 2- are o valoare totală de 28.901.375,72 lei fără TVA, din care suma de de 7.469.253 lei fără TVA reprezintă cofinanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Parcul are o capacitate instalată de 4.9995 MW, capacitate de stocare în baterii de 1 MW, 9090 de panouri fotovoltaice de 550 W, 50 de invertoare de 100 W, două posturi de transformare 2000 kVA, un post de transformare 1600 kVA, cinci unităţi de stocare de 200 kWh
Parcul a fost realizat de asocierea formată din SC General ME.EL Electric SRL si Electro-Alfa International SRL.
Centrala electrică fotovoltaică de la Dârvari 2 va produce peste 120.000 MWh de energie regenerabilă de-a lungul operaţiunii sale, estimându-se că investiţia va reduce gazele cu efect de seră cu aproximativ 3900 tone/CO₂/ MWh anual.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.