Cu ajutorul unei metode de tratament inovatoare, echipa de medici de la MedLife Polisano Sibiu a realizat cu succes o intervenţie chirurgicală pro-bono de înaltă complexitate pentru o pacientă de 68 de ani, diagnosticată cu cancer ovarian avansat şi metastaze peritoneale. Până de curând, un astfel de caz era considerat inoperabil, însă datorită unei metode revoluţionare de tratament – citoreducţia tumorală urmată de chimioterapia hipertermică intraperitoneală (HIPEC) – viaţa pacientei a fost salvată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Operaţia, condusă de conf. Univ. Dr. Eniu Dan Tudor, medic primar chirurgie generală, a fost transmisă live la Conferinţa Societăţii Române de Ginecologie Oncologică (SRGO). Acest eveniment a oferit o platformă interactivă pentru chirurgii oncologi şi ginecologi prezenţi, care au avut ocazia să urmărească în timp real utilizarea procedurilor medicale avansate şi să participe la un schimb valoros de cunoştinţe în tratamentul cancerelor avansate.

Povestea pacientei de 68 de ani – de la o banală ecografie abdominală la diagnosticul de cancer peritoneal

Pacienta, cunoscută cu hipertensiune arterială, a prezentat recent disconfort abdominal inferior, simptome care au determinat-o să caute ajutor medical. Investigarea acestei probleme a inclus o ecografie abdominală detaliată, care a relevat prezenţa unei formaţiuni tumorale pelvine. În urma evaluărilor suplimentare, s-a confirmat diagnosticul de cancer ovarian foarte avansat, stadiul IIIC, cu extensie la peritoneu, membrana ce căptuşeşte cavitatea abdominală.Echipa medicală de la Polisano Sibiu, condusă de conf. Univ. Dr. Eniu Dan Tudor, a abordat acest caz complex printr-o intervenţie chirurgicală în două etape principale: prima etapă a constat în citoreducţia tumorală, iar a doua în chimio-hipertermia intraperitoneală (HIPEC). Aceste proceduri au fost susţinute de cercetările şi studiile care indică eficacitatea lor în cazuri bine selectate. Echipa multidisciplinară a fost formată din 3 chirurgi oncologi, 2 medici anestezişti, 4 asistente de bloc operator, 2 asistente de ATI, un medic oncolog, un medic cardiolog, un medic radiolog, un nutriţionist, un psiholog, un kinetoterapeut şi un anatomopatolog.

„Această intervenţie, care combină citoreducţia tumorală cu HIPEC, marchează o revoluţie în tratamentul carcinomatozei peritoneale. Până recent, această formă avansată de cancer încadra pacientul într-un stadiu de inoperabilitate si tratament paliativ. Acum, datorită cercetărilor şi tehnologiei avansate, putem oferi pacienţilor o şansă reală de vindecare prin această intervenţie . Efortul nostru concertat, alături de o echipă multidisciplinară dedicată şi dotările de ultimă generaţie ale spitalului, ne permit să abordăm aceste cazuri complexe cu succes. Suntem mândri să aducem această metodă inovatoare la Medlife-Polisano Sibiu şi să oferim pacienţilor noştri o nouă speranţă.” – conf. Univ. Dr. Eniu Dan Tudor.

Un caz inoperabil în trecut, rezolvat acum printr-o metoda moderna de tratament: citoreducţie meticuloasă şi HIPEC

Intervenţia chirurgicală, desfăşurată în două etape principale, a început cu citoreducţia tumorală, o procedură complexă de aproximativ 6 ore, ce presupune îndepărtarea chirurgicală a tuturor tumorilor vizibile din cavitatea peritoneală. Această etapă este esenţială deoarece orice celulă tumorală rămasă poate duce la recidiva bolii. Citoreducţia completă nu doar că reduce semnificativ încărcătura tumorală, dar şi pregăteşte în mod optim cavitatea abdominală pentru etapa următoare, HIPEC. Prin eliminarea completă a tumorilor vizibile, se asigură că tratamentul chimioterapic încălzit poate acţiona direct asupra celulelor canceroase microscopice rămase, sporind eficacitatea acestuia şi îmbunătăţind prognosticul general al pacientului. Această abordare integrată şi minuţioasă necesită o coordonare excelentă între membrii echipei chirurgicale şi o precizie ridicată în timpul intervenţiei, pentru a maximiza şansele de succes şi de vindecare pe termen lung.

Următoarea etapă, HIPEC (Chimio-hipertermie intraperitoneală), este o procedură inovatoare în care cavitatea abdominală este spălată continuu cu o soluţie de chimioterapie încălzită la 43°C, timp de aproximativ 2 ore. Scopul acestei tehnici avansate este de a distruge celulele canceroase rămase după îndepărtarea chirurgicală a tumorilor, sporind şansele de succes ale tratamentului.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

După intervenţie, pacienta va fi monitorizată atent în secţia de terapie intensivă. Va beneficia de tratament cu antibiotice cu spectru larg pentru a preveni infecţiile, anticoagulante pentru a evita formarea cheagurilor de sânge, suplimente de vitamine şi albumine, nutriţie parenterală (prin perfuzii) şi alte măsuri de reechilibrare.

Importanţa metodei HIPEC şi ce presupune aceasta

Până nu demult, carcinomatoza peritoneală, o variantă avansată de cancer peritoneal, era privită ca fiind incurabilă, iar opţiunile terapeutice se rezumau la tratamente paliative pentru ameliorarea simptomelor. Totuşi, cercetările recente au demonstrat că în cazuri bine selecţionate, o combinaţie între citoreducţia tumorală şi HIPEC poate conduce la vindecarea completă a acestei boli grave. După chirurgia citoreductivă, se aplică chimioterapie hipertermică intraperitoneală (HIPEC) direct în cavitatea abdominală. După închiderea abdomenului, soluţia de chimioterapie este încălzită la 42,5°C cu ajutorul unei pompe speciale. Această soluţie încălzită este administrată prin drenurile instalate pe ambele laturi ale abdomenului şi rămâne în cavitatea abdominală timp de aproximativ 90 de minute până la 2 ore. Încălzirea medicaţiei creşte eficacitatea chimioterapiei, deoarece agenţii chimioterapeutici devin mai eficienţi la temperaturi ridicate. Căldura permite chimioterapiei să pătrundă mai adânc în ţesut şi să distrugă celulele canceroase rămase după intervenţia chirurgicală. După terminarea tratamentului, lichidul este îndepărtat prin două drenuri diferite. Această metodă integrată de tratament permite agenţilor chimioterapeutici să rămână mai mult timp în cavitatea abdominală, oferind un tratament mai eficient şi reducând riscul de recidivă. În unele cazuri, chimioterapia poate fi administrată şi intravenos în timpul operaţiei, sporind astfel eficacitatea globală a tratamentului.

Protocolul folosit in operaţie a fost introdus la Medlife-Polisano Sibiu în anul 2021 şi reprezintă un exemplu de excelenţă medicală datorită dotării spitalului şi echipei medicale bine instruite. Tehnica HIPEC, combinată cu citoreducţia tumorală, reprezintă o metodă avansată ce creşte şansele de vindecare în cazurile de cancer peritoneal avansat. În ţări dezvoltate precum Anglia, Germania şi Franţa, doar câteva centre sunt capabile să efectueze astfel de intervenţii, fapt ce subliniază importanţa şi complexitatea acestui tratament inovator.

Protocolul folosit in operaţie a fost introdus la Medlife-Polisano Sibiu în anul 2021 şi reprezintă un exemplu de excelenţă medicală datorită dotării spitalului şi echipei medicale bine instruite. Tehnica HIPEC, combinată cu citoreducţia tumorală, reprezintă o metodă avansată ce creşte şansele de vindecare în cazurile de cancer peritoneal avansat. În ţări dezvoltate precum Anglia, Germania şi Franţa, doar câteva centre sunt capabile să efectueze astfel de intervenţii, fapt ce subliniază importanţa şi complexitatea acestui tratament inovator.

***

Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată. Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde. Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.