Un parlament suspendat în Franţa va complica probabil procesul de elaborare a politicilor în această ţară, a declarat luni agenţia de evaluare financiară S&P Global, avertizând că mai multe datorii sau o scădere susţinută a creşterii economice ar putea duce la o nouă reducere a ratingului suveran, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

S&P a retrogradat ratingul suveran al Franţei la sfârşitul lunii mai, dar ţara se confruntă acum cu un parlament blocat şi negocieri dificile pentru formarea unui guvern, după ce o creştere a stângii în alegerile de duminică a blocat încercarea lui Marine Le Pen de a aduce extrema dreaptă la putere.

”Evaluările noastre de credit suveran ”AA-/A-1+” pentru Franţa ar fi sub presiune dacă creşterea economică este semnificativ sub previziunile noastre pentru o perioadă prelungită. Sau dacă Franţa nu îşi poate reduce deficitul bugetar mare şi dacă plăţile dobânzilor guvernamentale, ca pondere din veniturile guvernamentale, cresc peste aşteptările noastre actuale”, a spus S&P într-o notă privind rezultatul alegerilor.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

S&P nu urmează să-şi revizuiască din nou ratingul francez până pe 29 noiembrie, deşi o poate face mai devreme dacă consideră că circumstanţele o justifică.

Având în vedere parlamentul divizat, în care niciun partid nu s-a apropiat de a avea cele 289 de locuri necesare pentru a-şi asigura majoritatea absolută la alegerile de duminică, S&P a spus că problema este acum luarea deciziilor.

”Anticipăm că guvernul rezultat se va avea dificultăţi să implementeze măsuri politice semnificative şi se va confrunta cu un risc persistent al unui vot de neîncredere”, se arată în comunicat.

Cheltuielile Franţei înseamnă deja că deficitul public general nu va scădea sub 4% din PIB până în 2027, moment în care raportul datorie/PIB va fi crescut cu câteva puncte procentuale, până la 112%.

”În acest context, abordarea următorului guvern asupra finanţelor publice şi a reformelor economice şi bugetare ar putea fi cheia pentru determinarea bonităţii Franţei”, a spus S&P.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.