Guvernul rus a relaxat condiţiile privind vânzările obligatorii de valută străină ale exportatorilor, dacă mai mult de jumătate din valoarea contractelor lor este plătită în ruble, potrivit modificărilor aduse unui decret guvernamental, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Vladimir Putin a semnat în octombrie decretul prin care se impune reintroducerea controalelor de capital, care afectează zeci de companii din industria combustibilului, energiei, metalelor, chimiei, lemnului şi cerealelor, pentru a susţine rubla.

Moneda rusă era sub presiunea ieşirilor de capital şi a ofertei limitate de valută străină.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În aprilie, măsurile de control al capitalului au fost prelungite cu un an.

Anumiţi exportatori ruşi au fost obligaţi să depună nu mai puţin de 80% din câştigurile în valută străină la băncile ruseşti şi apoi să vândă cel puţin 90% din aceste venituri pe piaţa internă în termen de două săptămâni.

Potrivit unei modificări aduse unui decret guvernamental, semnat la 30 mai, comisia guvernamentală pentru investiţii străine ar putea renunţa la cerinţele de vânzare în valută pentru companii, dacă mai mult de jumătate din valoarea contractelor lor externe sunt decontate în ruble.

Banca centrală şi-a exprimat de mult timp îndoielile cu privire la eficacitatea controalelor, fiind în dezacord public cu guvernul cu privire la această problemă.

Controalele au fost introduse pe măsură ce rubla a depăşit pragul de 100 de unităţi în raport cu dolarul, iar autorităţile au încercat să reia controlul asupra pieţei valutare.

Rubla se tranzacţionează acum aproape de 90 de unităţi pentru un dolar.

Guvernul a susţinut că aceste condiţii reduc riscul de depreciere a rublei. Banca centrală consideră că ratele ridicate ale dobânzilor, de 16%, şi veniturile mari din exporturi au avut un impact mai mare în susţinerea rublei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.